Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 26 януари 2013 г.

Отново за тиранията на простаците у нас и за това как се екзекутират... книги

С моята събеседничка E.I., с която разговаряме по всякакви най-горещи, дори парещи български и човешки проблеми - предпоследният ни разговор беше публикуван под заглавие Личното спокойствие за мен е непостижим идеал, аз съм отдаден без остатък на безпокойствата... - въпреки известни трудности напоследък, продължаваме все пак обсъжданията си под формата на лични съобщения във Фейсбук; публикувам нашия диалог в блога си не за да парадирам с нещо, а само защото смятам, че засяганите от нас въпроси имат отношение и към много други хора; пък ми се заедно с тази млада жена да дадем пример, че си заслужава да се обсъждат по-задълбочено всички наши проблеми, че това е възможно, че въпреки нашето "забързано всекидневие" можем да намерим минути, в които да спрем и да отделим време за мислене и за обсъждане на ония истински важни проблеми, терзаещи, глождещи ни независимо от нашето илюзорно и показно безхаберие; та ето какво си казахме напоследък; ако и други хора се включат в дискусията ни, ще бъде прекрасно:

E.I. каза: Искам да Ви напиша нещо безсмислено... на което даже няма да обърнете внимание - понеже не обърнахте внимание на въпроса ми от по-предишно писмо... както и да е... :-) Аз разбирам всяка една дума, която пишете, публикувайте това, а и другите неща, вече не се вълнувам, животът е такъв явно... жалко и тъжно! (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

6 коментара:

Анонимен каза...

Все някой ти пречи!! Какво значи пазарна цензура? Пак си измислил оправдание. Едно време, такива като твоите книги ни задължаваха да купуваме/по-скоро нашите родители бяха задължени/, защото видите ли, мисленето на другаря Грънчаров е в синхрон с партията, и партията определяше пазара. Сега пазара се определя от това, какво АЗ иском ДА СИ КУПЯ.......... и вие взехте да хленчете. Винаги съм се питал, кой е издателят, който е рискувал да ви напечата книгите?? Или те са от университетското издание, което има определн бюджет и той трябва да се изхарчи!! Сто процента!!! Търсите спонсор?? Да спонсорира идиотизмите Ви?? Да спонсорира блога ВИ, изпълнен с яростен негативизъм, където плюете народа си наляво и надясно, а себе си определяте като корифей?? То вие една положителна черта не сте определили на този народ, който между впрояем е и ваш. Иначе пропадналите лидери ги обрисувате в най-добри краски. Лидери, които си оставиха стадото на вълците!!! А те се облажиха от ВЯРАТА на народа в тях. Е, мъжко дупе един път се такова. ... Къде е БГ интелигенцията, за която ти радуваш че си представител?? Къде е полъха на едно възмездие, от което народа има нужда, за да му се покаже, че всичките тези години на "преход" не са ненужни?? Къде е журналистиката, която трябваше вече да е скочила след побоя нанесен на ассасина на Доган??? Къде е всичката тази интелигентна пасмина, която претендира за знания?? НЯМА !! ТИШИНА!! Всеки се е свил в пашкула си на псевдоуспеха да получава пари на готово от БЮДЖЕТА!! Но скоро, много скоро, няма да има КОЙ да напълни бюджета!!! И за това има виновни, но виновните НЕ СА НАРОДА!!!
Ако помислиш малко, може и да намериш виновните, но трябва да започнеш със себе си...

Ангел Грънчаров каза...

Драги ми никаквецо (анонимнико), плюеш ей-така, само за единия спорт, или просто много ми завиждаш за нещо?! :-) Ако държиш на това, което си наплескал, би следвало да имаш достойнството да си сложиш отдолу името. Иначе пръските, дето ни обсипваш, не струват нищичко... Прочее, говориш наизуст, като робот, на който е зададена някаква програма, пееш си урок, който си научил, без да се съобразяваш с нищо реално и конкретно, което говори на опитен като мен човек, о години занимаващ се с психология, че имаш доста сериозен психичен проблем, щото такава една неадекватност е предзнаменование за грамаден срив... Тъй че опитай се да се спасиш от своя гняв. Все пак аз ще си бъда какъвто искам, нали така? Остави ми мен, погледни себе си, така съгласен ли си?! :-)

Анонимен каза...

Какъв изблик на толерантност, разбиране и уважаване на мнението на другия, Грънчи! Започна да звучиш точно като един свой коментатор (Трашката, т.е. Трашов)... чакай малко, ама то е възможно вие да сте един и същи човек, който просто се представя под друго име! Нищо чудно, от теб такива работи може да се очакват, и то с пълно основание... Що не хванете да спретнете една политическа саморазправа с всички свои противници, така че да пребъде единствената права вяра и идеология?!...

Ангел Грънчаров каза...

С безличници и малодушни страхливци не мога да бъда толерантен; с нищожества и мерзавци не мога да бъда толерантен... :-) не съм глупак, за да толерантнича с... нищото, с въздуха, със самата гнус... :-)

Анонимен каза...

Ооо, и Трашов, и Грънчаров са голям купон! Гледай им сеира, па се смей колкото ти е силата :)

Ангел Грънчаров каза...

Хи, хи, хи, хи :-)