Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 16 февруари 2013 г.

Начинът на управление на българския дон Корлеоне в политиката, т.е. на дон Буда Български

Извадки, подбрани места от новата статия на Иво Беров в неговия сайт ИНТЕРЕСНИ ВРЕМЕНА:

... Убеждението, че човек от подземния свят може да измъкне страната от блатото на подземията за да я изведен към светли простори и сияйни далнини може да възникне само в България. Като убеждението, че само слепият може да каже на слепците накъде да вървят, защото знае на какъв хал са и разбира мъката им.

И че простият човек, а също и простакът (това са различни понятия, което не означава, че простият човек не може да бъде простак, напротив, много може даже), а също и невежият ще помогнат на простите и невежите простаци, защото са от техния дол дренки и защото азинус азинум фрикат (магаре магаре търка, както са казвали древните).

„Ми той, значи, като идва от подземния свят по-добре познава престъпниците и по-добре знае как да се справи с тях!”...

Ами да, има познания по въпроса. Само че това са познанията на човека от престъпния свят. Това не са познанията на държавник и политик. И съвсем естествено това, което пречи на човека от престъпния свят да се справи с престъпността са тъкмо тези две неща. Държавата и политиката.

Държавата с нейните основни служби. Основни институции, тоест. Народното събрание, разбира се, му пречи. Мъкнат се там разни тутманици, получават бадева пари, а пък и някои от тях дори не от неговото мнозинство на всичкото отгоре на всичко. А и тия от неговото мнозинство понякога не знаят как да гласуват и какво да говорят, та трябва да изрично да им се казва. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: