Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 5 март 2013 г.

Диагноза: "умствен дефицит", малоумие

Ще ми се да кажа, да напиша нещичко по обозначената в заглавието тема. Наистина, напоследък ми прави впечатление степента на разпространение на този дефект, именно малоумието. Сякаш то е станало нещо като епидемия из нашите земи. Изобщо не се смущават разните му там самозвани "народни трибуни" да изявяват такъв един дефект, и то на всеобщо обозрение, пред медиите, и то се държат така самонадеяно, че сякаш е твърде престижно да си малоумен; а умниците, по-многоумните, в такава една обстановка, предполагам, се чувстват онеправдани, дискриминирани: щом е толкова престижно да си малоумен, тогава няма начин да не е непростим грях, че този "продукт", именно умът, опази Боже, го имаш даже в излишък!

Прочее, малоумието е израз на нещо още по-фатално: личностният дефицит, това, че като личност не струваш, че като личност си боклук. Има и нравствени качества, които са далеч по-важни от ума, но за нас, човеците, и умът, оказва се, не е нещо, което бихме могли да пренебрегваме. Да, но ето че у нас наистина малоумието не само че се разпространява в застрашителни мащаби, но и, което е най-ужасното, не се оценява като дефект, а едва ли не като предимство; ето, това е най-извратеното, срещу което възразявам. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

9 коментара:

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров постоянно укоряваше българите за липса на гражданска доблест и съвест и ги призоваваше да докажат, че не са „роби” и да излязат на улицата да протестират, защото според него само уличните протести са израз на развито гражданско общество (което, впрочем, не е така. Уличните протести са крайна мярка. Развитито гражданско общество решава проблемите, преди да са излезли извън контрол), а сега, когато получи така желаните масови улични протести, вместо да ликува и похвали народа, побърза да обяви участниците в тях за… малоумни!

Разбира се, тези протести по всяка вероятно са инспирирани и манипулирани от Москва, но това не означава, че българите нямат причини за недоволство. Хората инстинктивно усещат, че нещо с т. нар. български преход не е в ред, макар да не могат да формулират точно причините и възможния изход.

Демокрация без партии е невъзможна, но хората наистина са прави, че партиите в своя посткомунистически вариант са по-скоро вредни. Те всъщност са само производни и деривати на БКП, която зад кулисите продължава да дърпа конците и да манипулира събитията. Така че хората тук са налучкали нещо много важно.

Стари лица в българската политика фактически няма, защото българите в последните 23 години искаха и получаваха все нови и нови лица. Правилно отбелязвате, че ГЕРБ са само „нови лица”, преди тях НДСВ и т.н. Проблемът е другаде – че истинските управници, които дърпат задкулисно конците, са все едни и същи и колкото и да се сменя фасада, т.е. публичните политици, това не променя нищо. Така че хората трябва да искат ЕЛИМИНИРАНЕ НА ЗАДКУЛИСНИТЕ КУКЛОВОДИ, не толкова смяна на публичните политици, но това не се разбира. Само че това не значи, че хората са малоумни. Виждаме, че дори политическите анализатори не разбират тези процеси, респ. не искат да кажат истината.

Анонимен каза...

Трима човека от Европа се самозапалиха в отговор на политиката на икономии належена и подкрепяна от Брюксел!!!
Хиляди европейци в един от щатите на ЕС протестират срещу мафията в ЕС!!!
И нито една Европейска или световна медия НЕ ОТРАЗИ ТЕЗИ ОТЧАЯНИ ОПИТИ ЗА СВОБОДА!!
Европа гузно МЪЛЧИ И СИ ЗАТВАРЯ ОЧИТЕ ПРЕД ОНОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В НЕЙНИЯТ ДВОР!!!

Ангел Грънчаров каза...

По отношение на твърдението на първия анонимен, а именно:

Ангел Грънчаров... побърза да обяви участниците в тях (уличните протести) за… малоумни!

държа да отбележа, че нещо сте се объркал: аз пиша за самозваните водачи на тия протести, а не за самите участници в тях; тъй че, моля, недейте така недобросъвестно да ми приписвате твърдения, които не само че не съм си позволявал, но и които не мога изобщо да си позволя. Ако непременно държите да ме изкарате в нечии очи глупак, постарайте се поне да преследвате целта си с що-годе по-достойни средства...

Ангел Грънчаров каза...

По отношение на твърдението на втория анонимник, а именно, че българите били протестирали срещу "мафията в ЕС" държа да го уведомя, че такова едно твърдение е съвсем голословно и е по тази причина съвсем изгодно за главният виновник за нашите проблеми и за нашата бедност: руско-българската ченгесаро-кагебистка мафия и олигархия.

Такова нещо като "европейска мафия", драги ми платен кагебистко-ченгесарски лъжльо, не съществува...

Анонимен каза...

Грънчи, ако европа не знае че има мафия, толкоз по зле за нея. Резултатите ги виждаме.
Къде са парите на "нашите" мафиоти? В евро банки! Къде се укриват нашите мафиоти? В Европа, основно Швейцария! Или ти не знаеш? Къде се регистрират основно източващите фирми?? Или и това не знаеш?
Колко европейски весника и теле медии отразиха подпалванията на живи хора в БГ?? Нито една!
Колко американски медии отразиха събитията в БГ?? Нито една!

Анонимен каза...

За съжаление на г-н Грънчаров дължа да го уведомя, че европейска мафия СЪЩЕСТВУВА. Светът не е черно-бял и съвсем не е така, че мафията е само източен и посткомунистически феномен. Идеята за Европа сама по себе си е добра, но е безобразно изпълнена в лицето на ЕС.

По-страшно е обаче друго – че посткомунистите отдавна са превзели и подчинили Европа. Това беше именно една от целите на контролираното рухване на комунизма. С приема на посткомунистическите страни Москва успя да овладее и подчини европейските институции.

Така че ако сме последователни, трябва да кажем, че посткомунистически страни като България нямат никакво място в старите западни институции, защото това членство служи само на интересите на Москва. Чешкият дисидент Петър Цибулка правилно отбелязва:

„Комунистите разбират, че Западна Европа е под тяхно косвено господство чрез комунистически агенти на влиянието – корумпирани и компрометирани политици. Западна Европа не е заплаха за Москва. Напротив, Москва там има силни позиции… Ръководни кръгове в Съединените щати погрешно мислят, че Москва е изтласкана от “бившите” си сателити в Централна и Източна Европа. Точно обратното в вярно. Вместо НАТО да се разширява на изток, Москва премести границите си далеч на запад и сега има повече власт от всякога.”

Анонимен каза...

Хайде спори с малоумници ако си
нямаш книги за писане и регламентирани от ПГЕЕ-Пловдив
малоумничета-неучещите философията:
утрешни БГ малоумници и БГ тъпанари, г-н Ангел Грънчаров.
Хайде спори и с анонимника
Хлопащата дъска, който се изживява
едва ли не, като народен будител, а всъщност няма и капчица личностна
доблест да застане с името си под
неправилните си, под завеяните си
и хлопащи кухо и необосновано
фантазни твърдения тук.
Като неговите "бисери":
"Идеята за Европа сама по себе си е добра, но е безобразно изпълнена в лицето на ЕС.", "С приема на посткомунистическите страни Москва успя да овладее и подчини европейските институции." и ..."посткомунистически страни като България нямат никакво място в старите западни институции, защото това членство служи само на интересите на Москва."
Е Хлопаща дъско, като си толкова
проницателен, умен и духовен що не ни кажеш тук направо: да отидем и
на Владимир Путин ръката да цункаме
и прошка да му искаме за неправилното си залитане в западната посока... А!
Гнидо изчанчена и ненормална!
Ето ти един жив пример за тъпанарстващ малоумник от ...втория
вид. А именно:
Уж високо надчетен, уж уместно
и многоумно цитатен, пък с изводните си вятърничави навеи:
направо комуно-ченгесар и атакист
презрян...
Румене Бърцове, що се не върнеш
тук чоджум, на Ангела да помагаш,
анонимни малоумници да чепарастиш...-:).

05.03.2013г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Трашов с диагноза- "умствен дефицит", малоумие!!!!!!

Анонимен каза...

Хайде бе, "докторе", не думай:
"умствен дефицит", малоумие!!!!!!
каиш Сървиозноо и без маятап...
То що ли пък туй бре!
И кво съ прай с него, бря докторе...-:)Как шъ го лекуваме...
Кажи бъ чоджум.Нъл ти си умствен.

06.03.2013г. Трашов