Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 29 април 2013 г.

Истината и доброто винаги в крайна сметка тържествуват

Да напиша и тази сутрин нещичко в своето болнично дневниче. Ей, така, да не се получи празнина, а не че кой знае какво се е случило.

Тази нощ докараха някакъв болен, който цяла нощ крещя от болки... страшна работа! Някъде след 4 като че ли се успокои - или го закараха в операционната. Не зная дали правят операции нощем, но при спешни, неподлежащи на отлагане случаи сигурно правят. Там, в операционната, общо взето всички се успокояват. В клиниката по неврохирургия научих, че някакво малко нервче, притиснато или прищипнато, може да боли така, че човек да обезумее. Да пази Господ, непоносима е тази болка. Затова така крещя и плака този човек през нощта! Предполагам, че болката е по-нетърпима от тази, когато те боли зъб.

Вчера получих сведение, че в къщи съм получил нова призовка за делото, на което съм подсъдим: за обида на една образователна шефка, която много се е трогнала от "неправилни мисли", които е срещнала в моя философска книга! Аз, предвид идещия празник, призовах към помирение в мое клипче (през изминалата седмица), ала явно някои хора са станали съвсем безпощадни - и проявяването на такава една човечност им се вижда съвсем излишен лукс. Ще изчакам да мине и страстната седмица, щото тия хора, апропо, не пропускат случай дето седнат и дето станат да говорят колко много са религиозни, та ще изчакам да мине страстната седмица и ако не оттеглят иска си (щото са много религиозни, само дето изглежда това съвсем не им личи в постъпките де, но да не придиряме толкоз, няма съвършени хора!), тогава ще ми се наложи да си намеря адвокат, с който да формулираме и моите ответни искания - и ще се наложи, въпреки здравословното ми състояние, да се съдя с тия администратори. Значи това е то "новата религиозност", пък и "човечност": човекът е в болница, направена ми е тежка операция, дето се казва, неговата вече се е видяла, ала ти таиш желание за мъст, и продължаваш да правиш нужното, за да го ликвидираш. Не знаех, че това се нарича "нова религиозност", ала ето, имах шанса да науча. Какво ли няма да научи човек на този свят, особено ако повечко е живял. Понеже съм изследовател на тайните на човешката природа, много ми е интересно всичко, което научавам. Пък и няма да изпусна шанса с това дело, в което, кажи-речи, съм поставен в позицията на Сократ - с философски мисли съм бил "нанесъл щети" на дадени лица, които обаче едва ли ще разберат някога, че философските мисли, дори и най-критичните, дори и безпощадните, са от такова естество, че разумният човек им е благодарен, щото те много помагат, сочат пътя към излизане от дадени там грешки, проблеми, заблуди, илюзии. Неслучайно, да речем, Стив Джобс е казал, че би изтъргувал всички свои технологии за един следобед, прекаран със Сократ, е, у нас компютърните специалисти от българско естество пък ето, съдят един философ, което е така многозначително, че повече от това не може да бъде!

Дано имам сили да издържа и това изпитание, което ми е много любопитно. Не ща да спечеля делото, е, ако го загубя, ще дам пустите му там 1000 лева за "неимуществени щети", ала първо трябва да се проведе спор по общия контекст на цялата работа, щото не може да се съди за частното, а общото, което поражда това частно, да бъде пренебрегнато. Явно ще ми се наложи да напиша и нова жалба до новия министър на образованието, щото положението ми стана нетърпимо. Но първо ще изчакам Великден, тая известна надеждица тия хора да проявят човечността си. Заради двугодишен системен тормоз бях доведен до ръба на живота, до самата граница, така обаче къде дават?! Нима може току-така да се убива жив човек за едното нищо, заради нечия мания за власт? Унищожиха ми здравето, имам чувството, че няма да мирясат докато не ме ликвидират физически. Не съм предполагал, че такова нещо изобщо е възможно. Аз съм живял при комунизъм, и то "зрял", ала такова чудо не бях срещал. Явно гербовашката безпощадност превъзхожда и комунистическата мизантропия!

Както и да е. Да спра да мисля за тия изстъпления. Ето, тия дни мислите ни трябва да бъдат насочени към страданията на Христос - щом самият Бог са тормозили така жестоко, какво като някои сега нас тормозят?! Винаги ще има хора, които получават някакво бесовско удоволствие когато тормозят други човешки същества. Но важното е, че истината и доброто винаги в крайна сметка тържествуват. Те не могат да бъдат убити, въпреки че хора могат да бъдат убити. Но дават ли си сметка тия, дето убиват, какво те са погубили в самите себе си - щом са способни така да се отнасят към ближния?

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

6 коментара:

Анонимен каза...

есвам · · Популяризиране · Сподели

Георги Петков Има и по големи мъки
преди 7 минути · Харесвам


Георги Петков Моли се да не те намерят
преди 6 минути · Харесвам


Ангел Грънчаров Кой да не ме намери?! Ти пиян ли си?
преди 6 минути · Харесвам


Георги Петков Че лошо байно
преди 6 минути · Харесвам


Георги Петков Не даже си копая градинката
преди 4 минути · Харесвам


Ангел Грънчаров А аз какъв съм ти, че си щял бил да ми вземаш душата?
преди 3 минути · Харесвам


Ангел Грънчаров Георги Петковпубликува вАнгел Грънчаров
преди 9 часа чрез мобилния

Аз лично ще ти взема душата
Харесвам ·

Ангел Грънчаров Откъде-накъде? Душата ми си е моя! Прочее, това заплаха ли е? Заплаха за убийство? Знаеш ли, че за такива заплахи се отговаря?!
преди 2 минути · Харесвам


Георги Петков Забравих да ти пиша санът ми е дякон
преди минута · Харесвам


Ангел Грънчаров Служител на Сатана си, така ли?
преди няколко секунди · Харесвам

Анонимен каза...

Георги Петков Не те плаша
преди 3 минути · Харесвам




Ангел Грънчаров Това ти ли го писа като лично съобщение във Фейсбук:

Георги Петков

Няма да осъмнеш

23:09
Георги Петков

Кои са другари мухльо

Кой си ти ?

И кой ти е другар?

Ти си зеро

Изпратено от мобилен телефон

Анонимен каза...

Георги Петков Философите служихте на деница
преди минута · Харесвам


Ангел Грънчаров Отговори на въпроса ми...

Ангел Грънчаров каза...

Ангел Грънчаров Сега пращам официално оплакване за заплахи за живота ми...
преди няколко секунди

Ангел Грънчаров каза...

Ангел Грънчаров Сега пращам официално оплакване за заплахи за живота ми...
преди 6 минути · Харесвам


Ангел Грънчаров Къде дават така: да нападаш толкова грозно непознат ти човек?! Що се покри като мишок?! Отговаряй!

Анонимен каза...

Maria Vassileva Някой май се бъзика с вас, прилича на политически опонент, не му се връзвайте. Понеже споделяте здравословни проблеми, може да е решил че ви е страх за живота ви. Тъй като е разбрал че вярвате в съществуването на Бог, намерил е за ефикасен този начин да плаши. Нещастнико. обади се на мен!
преди 40 минути · Харесвам


Павлина Таралинова Само този отгоре може да решава кой и кога да си отиде от този свят.Нечувано хората да се мразят заради убежденията си.Всеки има право на избор!
преди 38 минути · Харесвам


Maria Vassileva на сатана любимата работа е да се прави велик колкото БОГ