Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 8 април 2013 г.

Накратко за болестта ми



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.   Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

7 коментара:

Lff каза...

Желая ти скорошно оздравяване!

Анонимен каза...

В тая пропаднала държава нищо не ни е наред. До това дередже ни докараха некадърните политици и нашата търпеливост. Смъртността ни е два пъти по-висока от тази в САЩ, 1,47% срещу 0,74%, и всичко това е в резултат на здравеопазването и условията за живот. Да не се случва, обикновен човек да тръгне по доктори и по институции, че до никъде няма да стигне.
Бог да те закриля, сили да ти дава и повече кураж! Пий чай с мед и лимон, ще се оправиш!
Каменов

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, желая Ви скорошно оздравяване! Винаги четете листовките на лекарствата, преди да ги пиете, а също и отзиви за лекарството в Интернет! Не се доверявайте сляпо на лекари и аптекари!Добре е да се консултирате с повече от един специалист. Изследвайте пикочната киселина, защото има вероятност да е подагра

Анонимен каза...

Ангеле, отдалечи се от докторите и от лекарствата. Довери се на природната медицина. Търси духовната причина за състоянието си. Всяка болест е знак на подсъзнанието, че се отклоняваме от правелния път.Освободи се от тревожните емоции. Препоръчвам ти книгите на Валерий Синелников: "Възлюби своята болест", "Силата на намеренията" и "Ваксина срещу стреса".
Скорошно оздравяване.
Томи Томев.

Анонимен каза...

Германският философ Вилхелм Шмид:

За смисъла на болките

Пълнотата на живота обхваща противоречието между насладата и болката. Животът не е само наслада и не бива да се бърка с една непрекъсната последователност от удоволствия: ако поне временно липсва жилото на болката, резултатът по необходимост е нежелание и дори безжизненост. Но ако е така, какво означава, че както телесни, така и душевни болки, страданието въобще са станали абсолютно неприемливи за западната култура?... Болките могат да бъдат многообразни и тяхното многообразие се усилва допълнително чрез начина на тяхното индивидуално възприемане. Що се отнася до телесните болки, то трябва да се различава острата болка от развиващите се дълго, продължителни хронични болки. Повърхностната болка, появяваща се с режеща интензивност и отшумяваща бързо и дълбинната болка от мускули, кости и стави, а също от вътрешните органи… Усещането за болка може до такава степен да прониже индивида, че вече нищо друго да не се усеща… Така болката се грижи за максимална интимност на субекта със самия себе си… Опитът да се премахне болката сочи към липсващо отношение на субекта към самия себе си. Защото ако болката е най-присъщото, нейното премахване е равнозначно на самоампутация, понеже субектът се лишава от способността да чувства себе си, да усеща своето най-вътрешно Аз… Няма съмнение, че има праг на поносимост към болката за всеки индивид. Но не бива да се бяга от всяка болка, както и не всяка физическа болка трябва да бъде упойвана, не всяко психическо страдание трябва да се задушава в зародиш… Необходима е ХЕРМЕНВЕТИКА НА БОЛКАТА, която се опитва да тълкува и разбере нейния смисъл и значение…Никой не търси болка и страдание, но те не могат да бъдат елиминирани, затова трябва да бъдат включени в осмисленото изкуство да се живее. Трябва да се отнасяме «любезно» с болестта, казва Монтен… Оздравителното действие на болестта не на последно място се състои в това да си изясним по-добре същността на собствения живот и факта, че ще има последен ден, нищо не подтиква по-силно грижата за този живот да бъде взета в собствените ръце и може би той да бъда живян по друг начин… Здравето е свързано с болестта… Поради това за рефлектирания живот не е непременно за предпочитане да е напълно свободен от патологии. Към това принадлежи и страданието заради преходността и дълбоката болка един ден да трябва да напуснеш живота. Болката е цената, която трябва да се плати за насладата от живота.

Анонимен каза...


Уважаеми г-н Болен,
нека и аз да си кажа тук мнението по въпроса за твоята болест щом си решил да ни я споделиш и щом съвестно те изслушах.
Имам и предишни впечатления: и от твоя здравен статус, и от твоето доста лекомислено, повърхностно и даже наивно, и безотговорно отношение към собственото здраве.Никакви възражения..!
Щом си пушил!
И щом дори вица за Едната цигара дневно не го знаеш.Почти съм сигурен, де...
Щом вместо редовната 15 минутна сутрешна физическа раздвижка си правиш умственото 1, дву, или дори тричасово отдушаване
пред екрана и по клавиатурата...
Тук съм сигурен в предположението си на 99, и 10 на 99-та степен девятки след запетаята процента -:).
А сега по-сериозно, че работите при теб наистина може и да
загрубеят в по-голяма степен от предполаганата.Ако не се вземеш в ръце и не се замислиш по-ефективно и по-организирано по въпроса.
Първо: препрочети много внимателно и задълбочено всички коментари, съвети, пожелания, а естествено и забележителния
цитат от Хлопащата дъска (не съм те забравил чоджум, нито,
че не обели и думичка да се защитиш морално, заради анонимността си тук, а нито и за хвърлената ти за препирни бойна ръкавица към милостта ми, наистина - за друго място и време е!) и изпълнявай непротиворечащите си изводи от всичките.Добри са.
Второ: обаче, първо и непременно послушай моя съвет.
В Пловдив преглежда и диагностицира болести чрез
ириса на окото една от най-големите у нас(ако не и най-голямата)специалистка по ирис-диагностика.Дано да е жива и здрава.
Тя ме убеди, че действително си разбира от работата.
Кабинетът й се намира на шестия етаж в панелен блок до цигански квартал на града.Преглежда безплатно.Винаги има опашка пред кабинета й.Приема дарение за църквата в размер
около 40-60 лева.Сега ще опитам да я намеря по интернета и
ще дам, ако ги намеря името и адреса й.Ако не, ще ги откриеш
и сам.Непременно иди при тази лекарка, ако се съмняваш в
диагнозата, която са ти поставили преди това.
Успех и здраве ти пожелавам.
И да живнеш тук, че идват тежки битки, пък след тях мрачини
ил светлини - зависи от всинца ни...
Не, не я намирам, но защото, колкото и несериозно да звучи 13 годишният ми хългазник не ми дава повече компото....

09.04.2013г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Д-р Радка Кирчева, Пловдив, кв.
Изгрев, ул. Ландос 22, ет. 5 ап. 15
032/283-222, 0898 338-938

Ех, памет, памет...

10.04.2013г. Владимир Петков-
Трашов