Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 23 май 2013 г.

Въведение в една крайно необходима ни дискусия за духовността и образованието



Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.   Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

9 коментара:

Анонимен каза...

Добрият учител,преди всичко трябва да преподава с желание и сърце...това е най-важното!Урокът,който е преподаван трябва да е интересен за учениците.Или ако не е от най-интересните,учителят трябва да вмъкне такава информация(може косвено да е свързана с материята или да не е),с която да грабне вниманието на учениците.Ако позволите един пример: в университета имах преподавател,който имаше висока посещаемост на лекциите си.Студенти от други специалности посещаваха неговите лекции.Парадоксалното е че лекциите му бяха в 7.30 или 7.00,а студентите не са от най-ранобудните.
Мисля че България все повече и повече опростява.В книгата 1984(почти съм сигурен че Сте я чел)се пише за съкращаване на речници и унищожаване на думи!Не се ли случва същото в България в момента :Животинското е на първо място,материалното също,в църквата се ширят скандали(аз съм католик,но се интересувам от православната църква),за висши духовници с досиета и на хонорар!
Искам да добавя,че най-проспериращата икономика в ЕС,тази на Германия,в момента бележи ръст,защото е инвестирала в образование!Още през 2004,Жак Асса,ни казваше,че Ирландия инвестира около 12% от БВП в образование.Знаете какво е била Ирландия,какво е сега(имаше сътресение,но не е като Гърция или Испания)!
У нас образованието не е на дневен ред от политиците(или поне тези ,които са в сегашният)Докато се карат умните ученици се записват в чужбина и това е реалността.Погледнете класирането по университети.Мисля че Софийският е около 500-600 място в света.Е как да учиш там,като имаш потенциал за топ 10 и държавата не помага на студентите.
Относно идеите: сайтът,който имах възможността да Ви препоръчам е много интересен!Логото му е :"Идеи,които струват да бъдат разпространявани"

Анонимен каза...

Така и не дефинирахте КАКВО разбирате под "духовност". Нейсе...

Тотю

Ангел Грънчаров каза...

Цяла книга, цяла дисертация съм написал за това какво е дух и духовност, четете, там всичко е обяснено. Заглавието е: "Учението за човека и формите на духа". Има я и онлайн...

Анонимен каза...

Не, господин Грънчаров. Когато ви помолят за кратка дефиниция, би трябвало да я дадете, а не да казвате: "Прочетете ми дисертацията", защото това е просто за измъкване. Ако пък не знаете какво точно е, това е друг въпрос.

Тотю

Ангел Грънчаров каза...

Няма "кратки дефиниции" тука, драги ми Тотю. Трябва много да се мисли, учи и търси. Не стават работите така, както си ги представяш. На невежествения колкото и да му обясняваш, той нищичко няма да разбере, камо ли пък да му поднасяш наготово "кратични", сиреч, лесносмилаеми дефиниции...

Ангел Грънчаров каза...

Пък се иска и усет за тия, за духовните неща де; нямаш ли го него, кастриран ли си от такава една способност, това нищо не може да я компенсира, оставаш кастрат към духовното за цял живот...

Анонимен каза...

Когато двама - или повече - души говорят за нещо, всеки трябва да може да даде определение за понятията, които се обсъждат. Жалко, че за вас това се оказва непосилно. Но ви разбирам напълно. Вярващите хора бягат от точността и логиката като дявол от тамян. Прастара истина.

Тотю.

Ангел Грънчаров каза...

Как ще обсъждаш нещо, за което нямаш понятие? :-)

Вий, драги Тотю, сте този, който призна, че няма понятие, че се нуждае от "дефиниция" за духовност...

Анонимен каза...

Защото духовност не е еднозначна дума, господин Грънчаров. Различните хора имат различни неща предвид, когато я употребяват. Затова просто ви помолих да ми кажете вие какво имате предвид. Само това.
Ще ми кажете ли?

Тотю