Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 14 септември 2013 г.

Апокалиптични видения на някои паникьори: тепърва ни бил чакал свят, доминиран не от Америка, а от... Русия!

Това - виж публикацията Благодатният път на България е да върви с Европа и Америка, а не с руската имперска евроазиатщина, бел. моя, А.Г. - е интересна, голяма и сложна тема и наистина изисква пространен отговор, затова от моя страна само някои бегли размисли.

Не мисля, че в 21-и век е много редно да се мисли в остарелите категории на «фили» и «фоби», но ако все пак приемем тези понятия, можем да кажем, че в Европа има и други не по-малко и дори по-русофилски страни от България. Най-силна е русофилията в Сърбия и Черна гора, топли чувства към Русия има и в Чехия, Словакия, Гърция, Италия и др. Прага например е наводнена от руснаци, Черна гора и Сърбия пък са напълно изкупени от руснаците и т.н.

За българите като цяло можем да кажем обаче, че в своето мнозинство те даже не са толкова русофили, а имат по-скоро едно безразлично отношение към Русия, понякога съчетано даже с малко съжаление за участта на руския народ, които исторически е бил по-подтиснат дори от българите. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

5 коментара:

Bacho Кольо каза...

Съвременна Русия няма нито желание, нито възможности да доминира над света. Нейната историческа мисия се състои в това да постави в ъгъла селския бабаит - САЩ и да стори така, щото той, бабаитът да не си мисли, че може да си разиграва коня поне в близките петдесет години.
Чини ми се, че със случая "Сирия", Русия частично изпълни тази си мисия. Ако успее да я изпълни нацяло, ще получи човешката благодарност на милиарди хора по света.

Bacho Кольо каза...

" След Горбачов като носител - унизително е за руски политик да получи награда от Нобеловия комитет .Още повече за държавник от световен мащаб като руския президент Путин "

Ангел Грънчаров каза...

Горкият Bacho Кольо - само това ще добавя...

Bacho Кольо каза...

"...само това ще добавя..."

Само това? Я не се излагай! Ти, великият полемист, който винаги успява геройски да победи опонента си в жестока схватка? Ти, който заливаш същия опонент с поток от думи /обикновено, нямащи нищо общо с предмета на спора/, измислени факти, евтини манипулации, дървени философии, обиди, ругатни, ти който си готов да залепиш етикета "комунист" даже на созополските вампири, ти да напишеш "...само това ще добавя..."?!?

Ангел Грънчаров каза...

Безнадежден случай си, Колю, затова. Туй, дето сам си благоволил да го напишеш, най-красноречиво показва колко много си повреден. Нема надежда, човече, да се измъкнеш от костеливите ръце на комунизма.

Жал ми е за теб ей-така, от човешки подбуди. Я виж само как си го казал я: ако Путин успеел да спаси главата на главореза Асад щял бил "... да получи човешката благодарност на милиарди хора по света" (!!!!)

Чуваш ли се какво приказваш, човече?