Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 25 септември 2013 г.

Ех, защо не бях...

Едно момче от московско интелигентско семейство, играейки футбол с момчетата на двора, случайно разби с топката прозорец. От портиерната излетя разярения чистач с метла и се завтече след момчето. Момчето бягаше с все сили и си мислеше:

"Е, защо влязох в двора, защо ми трябваше този глупав футбол? Аз съм от интелигентно семейство, обичам да свиря на цигулка и да чета умни книги. И ето ти -сега съм тук - бягам от някакъв гаден чистач с метла. Ако бях се родил в Куба, нямаше да бягам от портиера, а щях да си говоря с великия американски писател Ърнест Хемингуей."

А в същото време великият американски писател Ърнест Хемингуей седеше на чаша ром в мръсна кубинска кръчма и си мислеше:

"Боже мой, какво правя тук? Колко е отвратително! Потни жени и потни негри, пек, топъл ром, мръсотия. Животът се изплъзва през пръстите ми. Защо не си стоях в Париж с моя приятел, великият френски писател Андре Mороа, да си пием абсент в кафене в Монмартр, да се любуваме на Айфеловата кула, да си говорим за литература..."

По това време великият френски писател Андре Mороа седеше в едно кафене в Монмартр, пиеше евтино вино и си мислеше:

"Проклет Париж... курви, лепкави маси, безкраен и досаден шансон... Тази грозна Айфелова кула, тази мръсотия и смрад по улиците... А можеше да си седя сега в Москва с великия руски писател Андрей Платонов, да си пием водка и да говорим за литература..."

А в същото време в Москва великият руски писател Андрей Платонов, размахвайки метла, гонеше из двора момче от московско интелигентско семейство, случайно счупило с топката прозореца и си мислеше:

"Ако те догоня - ще те убия, мамка му!"

Автор - неизвестен, преразказа: Stephan E. Nikolov

ЗАБЕЛЕЖКА: Който не знае нищо за Платонов нека да прочете поне това: «Воодушевление»: Неснятое кино Андрея Платонова

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: