Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 25 септември 2013 г.

Многозначителен факт: знаменити професори по философия са на протеста



Преподавателите от Софийския университет проф. Цочо Бояджиев, проф. Калин Янакиев, проф. Христо Тодоров и доц. Тони Николов на протеста.

Снимките на Сергей Антонов от Ден 104 на протеста.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

6 коментара:

Анонимен каза...

Какво многозначително има в този факт? Може би понеже са философи, по презумпция да са прави, защото философите са свръхчовеци? Впрочем поне в старите демокрации интелектуалците в своето мнозинство са леви.

Колкото до протестите, пак ще изразя моето мнение, че те са дори контрапродуктивни, още повече че комунистите са се подсигурили двойно и тройно и дори да падне кабинетът – което е все по-малко вероятно – новите управници пак ще са предрешени комунисти. Така че след като Източна Европа е обречена да бъде управлявана от комунисти, нека това да става поне открито, а не чрез подставени лица, за да се знае кой кой е, а не хората да се объркват и чудят какво става.

Ангел Грънчаров каза...

Правилно някои хора нарекоха по-горе коментиращия "Г-н Хлопаща дъска" :-)

Обществата, в които народите не слушат своите философи, са обречени на много страдания... това поне е ясно от световната духовна история на човечеството, г-н Хлопаща дъско... сфана ли сега кое е многозначителното?

Анонимен каза...

Ех, Грънчаров, друго освен да обиждате, не можете ли? Борете се с поп-фолкския си манталитет, моля ви.
Човекът ви говори съвсем учтиво. Както и аз.
На протестите със сигурност е имало и черноработници - например метачи. Защо това да е по-малко многозначително?

Тотю

Анонимен каза...

Може да се аргументира обаче и обратно – именно защото обществата са се вслушвали прекалено често в своите философи, днес са на такова дередже, защото тоталитаризмите например са продукт на философията. Философите може да са имали и положително влияние в историята, но не малко са примерите и за зловредното им въздействие. Просто не може да се генерализира, а трябва да се гледа конкретния философ и неговия принос. Според Карл Попър например първият тоталитарист в историята в бил Платон с неговата уж идеална, но в действителност тоталитарна държава.

Освен това „обикновените хора” често имат по-правилни политически възгледи от префинените интелектуалци. Тотю е прав: естествени разлики между хората наистина съществуват, но при демокрацията наистина не е много редно хората да се делят на повече и по-малко умни, неслучайно гласовете на избори тежат еднакво.

Анонимен каза...

Да, един работник в тъкачния цех по никой начин не е по-малко ценен от един философ. Даже напротив, бих казал.

Тотю.

Ангел Грънчаров каза...

Съждението "тоталитаризмите например са продукт на философията" може да го напише човек, който хал-хабер си няма що е това философия. Изразът "по-правилни възгледи" пък може да го напише само един обикновен комуноид. Тотю, помолих те да се махнеш от блога ми, щото си много нагъл и досаден, ако обичаш, повече не се появявай тука...