Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 октомври 2013 г.

Аз не така си представях европейска България: за нея още много трябва да се борим!

Вчера получих писмо от моя украински приятел и главен сътрудник в издаването на международното научно-тахническо приложение на философското списание ИДЕИ, г-н Константин Райда; отговорих му току-що; понеже в нашата кореспонденция засягаме въпроси, имащи общ, принципен и дори граждански, човешки смисъл, та затова решавам и този път да публикувам какво си казахме в тия писма. Ще ми се да останат някакви следи от онова, което преживяваме, всеки на своето си място, ситуацията, в която се намираме, е толкова трудна, объркана, чудата даже, но пък един ден, като всичко отмине, ще бъде, предполагам, интересно да се знае и да се види какво сме преживели, как сме реагирали в тия жизнени обстоятелства, как сме се лутали, как сме си блъскали главите в разни стени, ала все пак не сме допуснали да се опозорим; ето затова публикувам тия писма:

Здравствуйте, дорогой Ангел!

... Но ближе у нашим делам. Не помню писал ли Вам о том, что в национальном главном университете человек, который отвечает за прием документов соискателей на ученые степени по всем специализированным советам университета отказалась признавать правомочность публикации аспирантов в нашем журнале. Поэтому пришлось отстаивать свои позиции, обращаться в Министерство и т.д. Нам удалось доказать свою правоту, но только частично. К моему глубокому сожалению, мы получили разрешение печатать ваковские статьи в "Приложении..." только по философским наукам. Такие бюрократические игры, такова наша жизнь и реальность, в которой мы должны жить... Но ничего, думаю, будем бороться дальше...

Подготовим второй выпуск, уже без политологов, усилим редколлегию, улучшим качество и попробуем зарегистрировать журнал в международной наукометрической базе. Тогда нам сам черт будет не страшен. Что касается Вашей работы, дорогой Ангел, то по истории философии наши друзья предпочли ей не заниматься, Вы правильно определили ее специализацию как онтологическую. Я в свою очередь попросил Сергея, чтобы он отнес текст работы в совет по философской антропологии. Подождем реакции оттуда. О Вашей аспирантуре мне нужно говорить лично с директором, и я попаду в Институт, очевидно, только во второй половине ноября. Такова пока наша ситуация. (ОЩЕ >>>)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Тъй като виждам, че е имало проблем с непризнаване на публикации в научното приложение на списаниието Ви и тъй като съм се занимавал с публикуване, някои препоръки- непризнаването не е напълно лишено от основание и можете да направите нещо по въпроса да няма такива проблеми. Първо не е добра идея научно списание да се нарича приложение на нещо. Второ добре е да има отделен уеб сайт на списанието и не е добре да излиза като едно цяло- а всяка статия да има поне резюмето си онлайн с необходимите атрибути за цитиране. Ако това се направи, поне scholar.google.com ще започне да индексира списанието и публикациите ще бъдат откриваеми.
Препоръчвам тази статия:
http://bjsep.org/getfile.php?id=129
и да разгледате как е оформен сайта на въпросното българско научно списание http://bjsep.org/
Изискването за оформяне на сайтове на списания и за наличието на определени атрибути на печатната версия (ако има въобще такава- лично мнение- по-удачно е научната част да съществува като изцяло електронно списание) може да изглежда бюрократично но пък всъщност е утвърдено по света защото има серия предимства.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за информацията и за съветите!