Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 28 октомври 2013 г.

Кратко и ясно като бял ден разяснение за смисъла на борбата на студентите, на протестиращите



Една патетична и разгневена другарка не разбирала защо студентите протестират, щото, видите ли, у нас всичко било... бляскаво едва ли не; ето какво ми се наложи да й отвърна: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

14 коментара:

Анонимен каза...

По-полека,ще видим кой е прав.

юлия георгиева

Анонимен каза...

Всеки може да се пали,трудното е да намериш пътя другарю!

юлия георгиева

Анонимен каза...

Определено има хора, за които е все едно кой ще управлява (и как), стига да не им се разваля добре устроения живот...

George Balashov

Ангел Грънчаров каза...

Някои явно добре са се устроили да живеят в условията на олигархично-мафиотския режим...

Анонимен каза...

да де,те са точно от тия,срещу които се борим...

Rositsa Rangelova

Анонимен каза...

Противно на някои мнения аз имам съмнения относно политическата култура на уж родените в „свобода”, т.е. след промяната 1989, т.е. сегашните студенти. Освен това дори без да разполагаме с конкретна информация, само на базата на познаването на посткомунистическата политика с голяма доза увереност можем да кажем, че това не е спонтанна, а ДИРИЖИРАНА проява. Освен това се вижда, че всички тези протести 2013 са прекалено анемични, липсва им нерв, автентичност, спонтанност, ЕНЕРГИЯ и основната причина за това е, че хората не виждат смислена АЛТЕРНАТИВА. Добре, ще свалим правителството - и какво после?

За разлика от Ангел Грънчаров, който явно безкритично приема, приветства и се опиянява от протестите, мнозинството от българите след горчивия опит от последните 23 години с право са скептични и виждат, че нещата не са така прости. Това показва високата политическа култура на важни сегменти от българското общество, който вече не могат да бъдат така лесно заблудени от мафията и увлечени от нейните инсценирани протести.

Ангел Грънчаров каза...

Че по-голямата част от българите са скептични дървени "философи" и от всичко недоволни мърморковци - това е без съмнение. Само че историята не се прави от мърморковците и от дървените "философи" - а от т.н. "луди глави", към които Ангел Грънчаров има честта да принадлежи...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров има съмнителната чест да принадлежи към закостенелите любители на цензурата и догматизма.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за комплимента, драги комуноидчо (комуноидке)! В твоите уста тази преценка е най-ценен комплимент; при вас, комуноидите, всичко изглежда наопаки на истината; де факто в случая каза, че принадлежа към най-свободолюбивите и и гъвкави мислители в духовната история на човечеството! :-)

Bacho Кольо каза...

В началото на 90-те имаше един железен аргумент в идейно-политическите спорове - просто наричаш опонента си мръсен комунист - и си морален победител. С тоя наоборим аргумент Грънчаров е спечелил дестки победи на полето на идеологические спор. Е има един проблем, Грънчаров така и не можа да разбере, че 1994 г. си е отишла . Окончателно и безвъзвратно.

Ангел Грънчаров каза...

Не си отишло това време, Колю, и причината е, че вий, комуноидо-комунистите, сте си все същите, абсолютно непоправими! С комунисто-комуноид да се спори е все едно да преливаш от пусто в празно: комунистическите чутури са пробити отвсякъде бъчви, нищичко не задържат!

Bacho Кольо каза...

"...и причината е, че вий, комуноидо-комунистите..."

Ей го на - бърза да потвърди думите ми.
Алооооо, измисли нещо ново, бе примитив нескопосан!!!

Ангел Грънчаров каза...

Истината, таваришч, истината е важна, не твоята изцяло субективна ограниченост и пристрастност; животът и светът не се определя от вашия извратен вкус, таваришчи, а от истината; е, бидейки верен на нея, аз няма защо да се променям; вий обаче, комунисто-комуноидо-социалистите, дето уж толкова много се "променихте", още си стоите до лъжата, ето, там ви е проблемът, там се крие и обречеността ви.

И си дръж, таваришч, нервите, не обиждай, не хули, не плюй, да не ти се случи случка! Това не ти е партийно събрание на комунисти от 50-те години на ХХ век, дръж се прилично! А иначе да хулите ний знаем, че умеете, ето, доказваш на всички правотата на думите ми, че вий, комунисто-комуноидо-социалистите си оставате вовеки непоправими...

Анонимен каза...

Хаха, глей го тоя келеш как заплашва :)))