Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 22 октомври 2013 г.

Предстои ми да родя още... няколко книги, засега не знам точно колко, "бременен" съм, тъй да се рече, "многодетно"!



Книгата-"майка", от която предстоят да се родят няколко нови книги, свързани с проблеми от духовната сфера на живот, предимно с проблеми на образованието, културата и философията.

Тези дни работя по редактирането и предпечата на една нова моя книга, която възнамерявам да издам под заглавието ЗАПИСКИТЕ НА ЕДИН ФИЛОСОФ-БУНТАР (или ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ФИЛОСОФ-БУНТАР, или някое трето, съвсем неизвестно още заглавие, ще видим, още не съм решил какво заглавие в окончателния вариант ще й дам). В тази книга съм събрал всички свои публикации в блога, които третират важни проблеми, свързани с духовната, с неполитическата, а най-вече с образователната и културната сфера. (Апропо, политическата сфера на живота също има важен духовен смисъл, но аз в тази книга няма да включвам никакви свои политически статии или статии, третиращи политическия живот; така съм решил.) Работейки по оформянето и редактирането на тази книга, се сблъсках с най-различни и неочаквани за мен проблеми, които искам тук да споделя непременно. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.   Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

11 коментара:

Анонимен каза...

Още се нарича "графомания". :)

Lff каза...

Не слушай анонимните. Пиши!
Както е казал Вазов: "... богатий с парите, сиромахът с труда, момите с иглите, учений с ума..."

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря, г-н Лютов, за насърчението! Да, знам, думата "графомани" се употребява от ония некадърници, които са имали незадоволени литературни амбиции - и затова техните подвиквания изобщо, ама изобщо не ме вълнуват! Напротив, стимулират ме! :-)

Анонимен каза...

Нормално е. Графоманът се стимулира за писане от всичко. Затова е графоман :)

Bacho Кольо каза...

А , бе Грънчаров , някой освен самият ти, казал ли е че си бунтар? Защото ми приличаш на един селски бабаит от 90-те години - Боян Петракиев - Балинецо. Така беше известен. Ама в две-три иинтрвюта пред напористи репортерки от жълтите вестници той се самонарече Барона.
И така тръгна Боян Петракиев - Барона...
Грънчаров - бунтаря... айде по-кротко...

Анонимен каза...

Бунтар не е титла, която човек може да си сложи сам, както се опитва да прави Грънчаров. Това само другите могат да направят.
Освен това няма как един вярващ християнин да е бунтар. Християнството възпитава робско мислене и ненавист към свободата.

Ангел Грънчаров каза...

Бунтар било... "титла"?! :-) Откъде-накъде, таваришчи? Я опитайте вие, таваришчи, да се разбунтувате срещу нещо, та и вий да се самонаградите с тази "титла"? :-)

Думата "бунтар", както думата показва, иде от "бунт", от "човек, който се бунтува". Да се бунтува е обичайното състояние на свободолюбивия човек. Имам претенция да съм такъв човек, обичам свободата си. Е, излиза, че съм бунтар.

И не ми пука изобщо дали ще ми "признаят титлата" неколцина роби, т.е. таваришчи...

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, християнството е религия на свободата, т.е. именно то възпитава свободни хора и човеци; това по повод на подхвърлянето на войнстващия атеист, че християнството, видите ли, било създавало роби; роби в истинския смисъл на думата създаде единствено войнстващият атеизъм на комунизмо-социализма, към който той самият е така пристрастен...

Bacho Кольо каза...

хората го знаят Злобаро, ама той се кръстил Бунтаро...

Анонимен каза...

"Дневникът на един философ-злобар" :)

Ангел Грънчаров каза...

Поклонник на комунизма - избил 100 000 000 човешки същества - ме нарича "злобар"! Май по-голям комплимент до този момент в живота си не бях получавал...