Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

BG-племето са еретици, ирационални, фукливи и пòказни същества с миcтично самосъзнание и антихристияни по дълбоката си природа



По започналата вече дискусия за корените и същината на българската идентичност получих отзив от Америка, от един американски българин (или български американец), който съвсем откровено си казва как е възприел моята позиция. Ето, прочетете и вие какво той казва, всяко разбиране по тия важни въпроси за мен е добре дошло, още повече пък ако се различава от моето собствено - защото така то допринася за търсенето на истината; та ето какво пише този човек: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

5 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Към автора на горното написах:

Що не напишеш твоето мнение за русофилството сред българете - и за това как се съизмерват българи и руснаци, сиреч, какви според теб трябва да бъдат нашите отношения с руснаците? Ще ми е интересно да науча ти как мислиш по този въпрос...

Анонимен каза...

Хаха, стилът на този българин показва, че е на същото равнище като охулваните от него българи. Чудя се защо един претендиращ за ниво философ като Ангел Грънчаров обръща внимание и дори публикува подобни свидетелстващи за интелектуална импотентност памфлетчета.

Иначе за мен е странна тази обсесия на българите да разсъждават постоянно за самите себе си. Вероятно е израз на някакви национални комплекси. Саморефлексията хубаво нещо, стига да не се превръща в мания. Добре е освен това когато се разсъждава на тези теми, да имаш съответните познания, а не да плещиш несвързано.

Няма смисъл да се привеждат контрааргументи, защото няма какво да се отговори на подобно безсмислие. Все пак бих попитал този българин дали си е направил труда да се запознае с англосаксонския начин на мислене и с англосасконската философия. Според него така ли пишат и аргументират „аналитичните” англосаксонски философи?

Анонимен каза...

А към Ангел Грънчаров бих се обърнал по следния начин:

Що не напишете Вашето мнение за германофилството сред българете - и за това как се съизмерват българи и германци, сиреч, какви според Вас трябва да бъдат нашите отношения с германците? Ще ми е интересно да науча Вие какво мислите по този въпрос...

Анонимен каза...

Както казах, не бива да се бръщолевят глупости без задълбочени познания по съответната материя. Аз неслучайно повдигнах въпроса за германофилстовото на българите. То е несъмнен факт и вероятно не е съвсем случайно, защото между двата народа има дълбока родственост и близост, която те интуитивно усещат. Така например за Ангел Грънчаров и този българин вероятно ще бъде шокиращо да узнаят, че сериозни германски изследователи смятат българите и германското племе баварци за дълбоко сродни. Погледнете например тази студия от проф. Фрицлер «ОБЩ ПРОИЗХОД НА БАВАРЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ»

http://www.kanatangra.wallst.ru/Bavaria-bg.htm

Там освен всичк намираме и следната характеристика на българи и баварци:

«Ако сега сравним характера на българския народ с този на старите баварци, то можем да установим, че е налице пълно съвпадение не само в общите и съществените черти, но и в отделните и второстепенните такива.
Най-изпъкващият белег в същността на българския народ е била неговата боеготовност и боеспособност… По войнственост баварците надминавали всички други германски племена… Единственото богатство на старите българи са били стадата… И баварците някога са били народ от пастири и земеделци… На старите българи е била присъща силна чувственост… И на баварците се приписва силна чувственост. И те се отличават със силна набожност… Същото пълно съвпадение е налице и в държавното и правното устройство на двата народа… Съвпадението между българското и алеманско-баварското право е пълно… И накрая, някогашната народна общност се изразява и в езика… В баварския речник на Шнелерс (Schnellers) се открива голямо количество от чисто баварското словно богатство…»

Анонимен каза...

Аз със сигурност съм анти-християнин, както и АНТИ на всяка друга религия и други подобни суеверия.
Защото съм разумен и рационален човек. И антикомунист, за разлика от комуноида с маска Грънчаров.