Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 28 ноември 2013 г.

Починал е моят съименник Ангел Грънчаров (Елтимир), Бог да го прости!

Научих това току-що, и то по един доста необичаен начин: една разтревожена дама ме попита аз лично ли публикувам, щото се носела мълвата за... моята смърт! За малко да ми щръкне косата от кошмар, казах й, че все още съм жив, доколкото това моето може изобщо да се нарече живот де! Жената ми даде линк, от който именно разбрах, че е починал моят съименник от Ботевград Ангел Грънчаров (той се нарече по-късно Елтимир - понеже стана почитател на Тангра), с когото много хора често са ни бъркали, заради съвпадението на имената и фамилиите. Аз с починалия Елтимир се знаех задочно, никога не сме се виждали, по едно време даже се сближихме за кратко, понеже и той, горкият, се ядосваше, че толкова често ни бъркат - ние иначе имаме доста различни разбирания, той беше националист и си падаше по окултните неща, а пък съм, дето се казва, съм космополит и либерал, с десни ценности и разбирания, при това съм философ. Та до това е общо взето се свеждаха нашите отношения, да се опитваме да се разграничим един от друг, а ето сега, оказва се, чета, че той, горкият, е починал: Бог да го прости! Той е бил политзатворник в ерата на комунизма, страдалец, заслужава добра дума!

Това е. Всички ще умрем рано или късно, на всеки когато му е отредено. Никой не знае кога ще дойде момента да се изправи пред Смъртта и да съзре нейното лице. Това е животът. Ние сме смъртни и твърде слаби същества. Нищо че някои се мислят за вечни, едва ли не за богове. Тая маниакалност трябва да ни е чужда, това самозабравяне е пагубно. За всеки изминал ден трябва да благодарим на великодушния и благ Бог, че е благоволил да ни го даде. Ние всички сме пътници, незнайно накъде...

Моят съименник от Ботевград, който, като капак на всичко, ми е и набор - родени сме в една и съща година, 1959-та, връстник ми е! - вече знае накъде пътуваме. Ако е истина тази информация че е починал де. Щото нали знаете колко несигурни са подобни интернетни новини. По-добре да не е истина, ама знае ли човек. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

6 коментара:

Анонимен каза...

мир на праха ти приятелю

аз във понеделник усетих един мрак, който се спуска над България, и в съзнанието ми веднага изплува Елтимир - мислех да му пиша на неговия блог как е, къде се губи в последно време, какво става с него, защо не пише вече, а виж какво се случило - най-лошото - прости ми ангеле брат, че понякога бях доста груб със писането си в твоите сайтове, сега вече всичко отиде по-дяволите. Надявам се там от отвъдното да го прочетеш това човече, аз те обичам и много ми се разтуптя сърцето когато разбрах за края на земния ти път - след това сълзите ми потекоха сами, не можах да ги спра човече. Съжалявам, че не можа да видиш последната ми статия, която тъкмо мислех да ти пратя, а сега вече всичко свърши. И моя живот ще бъде мрачен без теб приятелю. Нито една чифутска, ЛИБЕРАСТКА, ТОЛЕРАСТКА и ГлобаГлистка медия не съобщи за теб, нито една. Никой от политиците не дойде при теб да те утеши преживе, а можеха, - да ти дадат малко мъничко помощ и закрила с техните милиони - никой... Нека бойко борисов да бъде навеки проклет тоя масов убиец, не дойде при теб да ти сложи едно рамо, една утеха, да ти намерят работа в Ботевград - изрода му с изрод те остави да си отидеш като Илия Минев... Мир на праха ти ангеле, никога няма да те забравим докато сме живи на тоя свят - никога..

spartakbg

Анонимен каза...

- Това, че Грънчаров умря от пиене не означава, че над България е надвиснал мрак, че Бойко Борисов трябва да намира работа на всеки лентяй, глупак и неудачник и т. н. Стига с тези ваши дивотии! България е една много добре уредена страна, в която всеки читав, работлив, интелигентен и образован човек може да живее много, много добре.

Това, че вие, неудачниците, не живеете добре, се дължи единствено и само на факта, че сте... НЕУДАЧНИЦИ. Набийте си го в кухите кратуни!

apostapostoloff

Анонимен каза...

Това, че вие, неудачниците, не живеете добре, се дължи единствено и само на факта, че сте... НЕУДАЧНИЦИ. Набийте си го в кухите кратуни!

misbis

Анонимен каза...

Бог да го прости! Пишеше странни работи и пиеше, но след комунистическия затвор и след всички изтезания на които е бил подложен в ареста в София и след комунистическите издевателства в стила Менгеле, на които е бил подложен, едва ли можем да го съдим. Един човек разсипан физически и унищожен психически от комунягите още като ученик.

Анонимен каза...

Светла му памет на Елтимиръ.

Алекси каза...

Аз пък днес чух