Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 12 декември 2013 г.

В Киев милицията атакува протестиращите






11.12.2013, Украина Сегодня ночью подразделения внутренних войск МВД при поддержке отрядов спецназа «Беркут» попытались провести зачистку Майдана. Судебный пристав, пришедший на площадь, зачитала решение суда с требованием освободить проезжую часть. После этого милиция большими силами со стороны Крещатика, Михайловской и Институтской улиц двинулась на баррикады, блокирующие вход на Майдан. Дорожные рабочие под охраной милиции стали разбирать баррикады и убирать палатки протестующих. Спецсредства милицией не применялись, давили массой. С другой стороны отвечали тем же — люди брались за руки и отрядами по несколько сот человек пытались противостоять милицейской атаке. С обеих сторон есть пострадавшие, около десяти человек были задержаны милицией. Лагерь на Майдане значительно пострадал, но люди оттуда не ушли, а количество протестующих значительно выросло за счет тех, кто приехал на площадь ночью и продолжает приезжать туда. Участники протеста занимаются восстановлением баррикад и палаточного лагеря. Только что стало известно, что «Беркут» начал штурм занятого здания городской администрации на Крещатике. Говорят, в этих операциях не участвует киевский «Беркут», а заняты отряды из Крыма и Луганской области.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Ако оставим емоциите и „порива към свобода” настрана и слезем на чисто прагматично ниво, бих попитал Ангел Грънчаров сериозно ли иска Украйна в ЕС. Виждаме какви проблеми създава една малка България, при това според всички изследвания българите в огромното си мнозинство са проевропейски настроени. Какво обаче да кажем за Украйна, която е много по-голяма, близо 50 милиона, от които половината са антиевропейски настроени етнически руснаци или русифицирани украинци? По тази логика като няма проблеми да приемем и Русия в ЕС. Впрочем какво мисли Ангел Грънчаров за евентуалното турско членство в ЕС?

Анонимен каза...

То ако се вземе Европейското по футбол, и Турция, и Израел, и Азербейджан, и Турлменистан и Казахстан и Русия са в Европа.
Аз не виждам друг континент освен Европа...