Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 30 декември 2013 г.

Съдбата на България е родствена на съдбата на многострадалния украински народ



Публикувам (сега-засега само на руски, на езика, на който отговорих на въпросите) пълния вариант на моето интервю за сайта «Третя Українська Республіка»; тия дни, живот и здраве да е, ще го преведа на български, та този текст да може да бъде ползван и от по-млади хора, които не са учили и не владеят руския език; в сайта интервюто излезе с незначителни съкращения, с подобаваща редакция на места, там грешките ми в падежите са проправени, но ето, аз държа да го има това интервю и в пълния му вариант, независимо от някои грешки и пр.; като го преведа на български, пак в пълния му вариант, тия грешки ще отпаднат от само себе си: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

5 коментара:

Анонимен каза...

Като цяло хубаво интервю, но не мога да се съглася с фразата «Путинская имперская Россия сделала все, что в ее силах, предотвратить вступление Болгарии в Европейский союз и НАТО…» Не са задоволявайте с близки до ума, елементарни обяснения. Нещата са по-сложни - и по-коварни. България, както и останалите източноевропейски страни, не е в ЕС и НАТО против, а ПО волята на Русия, за да превземе тези организации отвътре. Няма някакви велики антикомунистически герои в София, вкарали страната против желанието на Москва в ЕС и НАТО. Така например българската молба за членство в НАТО беше подадена от служебното правителство на Стефан Софиянски, иначе отявлен проводник на руско влияние! Атлантическият клуб пък е творение на Първо главно на ДС! Иван Костов има несъмнени заслуги за България, но да се смята, че я е обърнал на Запад 100%, е наивно. А и влизането на България в ЕС беше подписано от московския агент Симеон Сакскобургготски! Не че не е имал избор и нещата вече са били «твърде напреднали».

Крайната цел на Русия и остава неизменна – да откъсне (Западна) Европа от Америка, да я неутрализира, да я финландизира и накрая съвсем да я постави под контрол. Именно затова България и другите страни от СИВ са в НАТО и ЕС. Това беше и целта на германското обеднинение. Германия поради своята история се смята за идеален партньор на Русия. Москва я смята за мост между Изтока и Запада, за съюзник и за централен фактор за влияние в западните съюзи и организации. ТАЗИ РОЛЯ НЕ МОЖЕШЕ ДА БЪДЕ ИЗИГРАНА ОТ РАЗДЕЛЕНА ГЕРМАНИЯ, А САМО ОТ ЕДНА ГЕРМАНИЯ, КОЯТО В СВОЯТА ЦЯЛОСТ Е ЧАСТ ОТ ЗАПАДА.

Така че не съществува елементарната дихотомия „(добрият) ЕС срещу (лошата) Русия”, защото ЕС до голям степен е превзет от Русия и Украйна не е разкъсвана в такава степен между „Изтока” и „Запада”, както изглежда.

Защо обаче Москва (засега?) не пуска Украйна в ЕС? Явно стратегическото ръководство в Москва е теглило някаква линия или черта на постсъветското пространство и от бившите съветски републики беше разрешено само на Прибалтика да влезе в НАТО и ЕС. В Латвия и Естония етническите руснаци са почти половината от населението, а в градовете даже мнозинство, така че Русия ако искаше, лесно можеше да предотврати тяхното членство, но тя не го направи. За Украйна стратезите са предвидили друг сценарий, там явно им трябва 101% контрол за разлика от 99%-те в България например.

Аз само загатвам и намеквам, не мога да изложа нещата в подробности. Това е само стимул за читателите на блога за собствени проучвания и изследвания. Развитието след 1989 в посткомунистическия сват не е спонтанно, а следва план и специфична („диалектическа”) логика, която трябва да се схване. Ако се погледне от този нетрадиционен ъгъл, тогава много от събитията стават по-ясни и разбираеми.

А за българските протести ще кажа, че независимо от успеха или неуспеха им, те са велики с едно: българите са малки изключения след 1989 НЕ протестират поради социални причини, а винаги МОРАЛНО. Това впрочем опровергава и теорията на Ангел Грънчаров за „материализма” и „прагматизма” на българите. Те не с борят за пълни хладилници, а за свобода и морал в политиката.

Анонимен каза...

beglo poglenah teksta, no edna vazhna greshka mi se nabi v ochite -na ruski "shistov gaz" se kazva "сланцевий газ", shale gas - na angliiski. Popravete ia, molia! Uspeh!

sir Sven

Ангел Грънчаров каза...

Да, така е, сланцевый газ, мерси, научих тази дума най-после :-) Нека да си стои "шистовый", българите по-добре разбират за какво става дума :-)

Bacho Кольо каза...

Да напомним /за късопаметните/!: Официалната кандидатура на България за членство в ЕС беше подадена през 1995 г. от правителството на Демократичната левица с министър-председател Жан Виденов. Договорът за присъединяване към ЕС беше подписан /2006/ от правителство, доминирано от БСП с министър-председател Сергей Станишев, по време на втория мандата на президента-социалист Георги Първанов.
П.С. за точност на годините не претендирам, пък ме мързи да се ровя в Гугъла.

Bacho Кольо каза...

"А за българските протести ще кажа, че независимо от успеха или неуспеха им, те са велики с едно: българите са малки изключения след 1989 НЕ протестират поради социални причини, а винаги МОРАЛНО...Те не с борят за пълни хладилници, а за свобода и морал в политиката."

Протестиращите /имам предвид тези след май 2013/ допуснаха една огромно грешка - разграничиха се от протестиращите преди тях - тези, които се бориха "за пълни хладилници", и поради това си приписаха някакво измислено морално превъзходство над тях. Нищо подобно! Да протеситраш заради това, че не можеш да нахраниш, стоплиш, изучиш, лекуваш и облечеш дацата си, родителите си, себе си в края на краищата е възможно НАЙ-МОРАЛНИЯ ПРОТЕСТ! Далеч по-морален и "по-велик" от протеста, претендиращ че не е социален, а е чисто морален.
Впрочем, тази грешка, допусната от самообявилите се моралисти е може би основната причина за практически нулевия резултат от протестите им след падането на Пеевски...