Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 4 декември 2013 г.

Има ли комунизмът бъдеще?

Под публикацията със заглавие Пълна лудница: от милиционеро-комунист човек явно не става..., която всъщност се състои само една снимка, в нея се вижда как милиционери пазят паметник на Ленин в Киев, се получи дискусия по въпроса, фиксиран в заглавието; ето какво си казахме с един човек, който системно предупреждава, че комунистите не бива да бъдат подценявани, че те само се преструват на минали в отстъпление, а всъщност потайно продължават да се борят за реванш и за световно господство; темата си заслужава да бъде обсъждана, ето защо придавам самостоятелно значение на този проблем, извеждайки дискусията в отделен постинг:

Анонимен каза: - Но нали комунизмът в СССР рухна през 1991, КПСС беше разпусната и забранена, СССР се разпадна, така че за какъв комунизъм може да става дума? А да не би цялото «рухване» на комунизма да е било инсценировка?

- Боже опази, абсурд, това е теория на конспирацията!

- Но конспирации има и понякога успяват.

- Е да, ама чак толкова грандиозна конспирация е невъзможна, защото светът и животът са прекалено многолики.

- А защо тогава във всички посткомунистически страни управляват старите комунисти и държат всички ключови държавни и икономически постове и защо комунистите и левите настъпват в световен мащаб, а старият Запад преживява относителен упадък?

- Не знам, не ми се иска да е така, но е така и аз не знам защо е така.

Ангел Грънчаров каза: Една кагебистка конспирационна теза, която е твърде угодна с оглед насърчаването на "неувяхващото дело на комунизма": (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Комунизма е една утопична идея, която е неприложима на практика, защото влиза в дълбоки противоречия с основните закони по които е построен този свят. Той, комунизма пренебрегва и основните икономически закони и затова се провали и в тази област от живота. Той като една красива идея, която много лесно се прие от масите, беше използван от Русия, и тази същата Русия го използва за да наложи и осъществи своите имперски амбиции. След като не успя с това и комунизма се провали тотално и навсякъде, Русия никога няма да го използва отново. За да осъществи своите амбиции да владее света тази държава ще прибегне към нещо друго, вероятно ще използва религията и по точно източното православие. Едва ли ще успее и там. По вероятно е да се провали отново.

Томи Томев.