Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 7 декември 2013 г.

Продължение на дискусията за пътя на България

От известно време в моя блог водим една дискусия по главния въпрос на нашето време, на нашите дни, който отново се появи с длъжната острота предвид усилията на дадени сили у нас да ни откъснат от Запада и да ни натикат отново в лапите на руската мечка; та този въпрос най-общо може да се формулира, да речем, ето как: какъв е пътят на България, с Европейския съюз или с Русия? Последният епизод от тази дискусия излезе в публикацията със заглавие Възходът на Западната цивилизация е най-важното историческо събитие във второто хилядолетие след Христа, в която се изказаха различни коментатори в блога. А главният ми опонент разви тезата си в публикацията със заглавие Човечеството е изправено пред смъртоносен капан: унификацията, уеднаквяването и позападняването на всичко на Земята, това стана преди около две седмици, време, в което аз изчаках да се изкажат по повдигнатите въпроси и други хора. Тази сутрин искам обаче да взема думата и аз и най-сетне да се опитам да изразя своята позиция; ето какво написах в този смисъл:

Уважаеми г-н Филипов, драги мой опоненте, ето че дойде момента да отговоря на Вашите тези. Ще го сторя, като ще се опитам да бъда пределно лаконичен и ясен, понеже въпросите, които обсъждаме, хем са сложни, хем изискват по-всестранно оглеждане, но пък в крайна сметка е важна и значима най-вече същината на работата, а не подробностите. Та затова ще се задоволя да кажа и напиша най-главното.

Ще си позволя обаче да започна по-лековато, ей-така, защото това ми се прищя като се зачетох в текста Ви. Вие твърдите, че живеете в западна страна, в Англия, доколкото ми е известно, че признавате някои предимства на западния начин на живот, че не отхвърляте постиженията на западната култура, икономика и технология и пр., но в същото време сте поклонник на "Великата руска идея" и пр., въпреки че сте наясно и с ексцесиите, които са се случвали и още се случват в руския живот и т.н. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Ха-ха, тоя Филипов прилича на западна домакиня с основно образование, ха-ха-ха... Ето колко струва социалистическата "наука"... Ей пич, Филипов, защо не влезеш в някое дружество, напр. за защита на човечеството от вредите на микровълновата печка, там интелекта ти ще блесне, а политиката остави на Ботев и Каравелов, нищо че и ти си кат тях... Е почти де...

Анонимен каза...

Споровете за България са излишни, тя е европейска страна и мястото й е в Западната цивилизация, където е мястото на всички християнски страни, били те католически, протестантски или православни. В този смисъл може да се аргументира, че и Русия принадлежи към западния културен кръг и ако това е така, тя не може да бъде противопоставена на Европа, както често се прави.

Проблемите са другаде:

1. ЕС не е това, което трябва да бъде, а една все по-бюрократична и левичарска организация.

2. България и другите страни от СИВ са в ЕС по милост и волята на Русия, за да прокарват там руските интереси, така че в действителност не ЕС присъедини СИВ, а обратното – СИВ поглъща ЕС.

3. С очевидното отслабване на американската мощ има опасност Русия и Китай да получат хегемония над целия свят и тогава всички дискусии за Изтока и Запада и кой кой е ще станат умозрителни и безпредметни.