Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 26 януари 2014 г.

Главният проблем за постигане на най-добро управление: как мнозинството от демоса да подкрепи най-добрите?

Охлокрация (на старогръцки οχλοκρατία, от οχλος - тълпа и кρατος - сила, власт) - власт на тълпата.

Какокрация - от думата κακος (лош), сиреч, власт на лошите, при такава форма на управление на власт идват тъкмо лошите от гражданите.

Какистокрация - на гръцки κάκιστος е "най-лош", сиреч, власт на най-лошите.

Плутокрация - на гръцки πλουτος — богатство, κράτος — управление) - власт на богатите; не се уточнява обаче за богати с какво, за надарени с какво става дума; подразбира се: богати с пари; олигархията пък е власт на малцинството. Тя е разновидност на плутокрацията.

Демокрация - от гръцки δημοκρατία или "народовластие“, управление на народа от самия народ; няма друг начин да се осъществи това управление освен чрез налагане на волята на мнозинството от този народ; това става чрез избори, в които побеждават тия, които са най-много, побеждава партията, която спечели най-много гласове. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

Анонимен каза...

Вие работите за това, но колко много работят за обратното на това, за което вие работите. От тук нещата в България изглеждат притеснително отчайващи!
мария василева

Анонимен каза...

Що се отнася до Демо-крацията, Грънчаров "забравя" да напише, че в Древна Гърция, под "НАРОД" се разбира САМО ОНЕЗИ, КОИТО ПРИТЕЖАВАТ РОБИ, ИЛИ ПО СЪВРЕМЕННО КАЗАНО, ОНЕЗИ КОИТО ПРИТЕЖАВАТ СОБСТВЕННОСТ ЗА ПРОИЗВОДСТВО. Така че, ако наистина се борите за онази демокрация от Древността, то Ние си е имаме. Дори нещо повече, при нас Демокрацията е прераснала в Идиотокрация!!

Ангел Грънчаров каза...

По-горният коментиращ ви разви... марксистко-ленинската гледна точка спрямо демокрацията. Оказва се, идиотите у нас не са на изчезване...

Анонимен каза...

А бе Грънчи, къде видя марксизъм че и ленинизЪмЪ??
Знам че и маркс и ленин са ти кумири, щото и те кът теб са фильософи,
но и на тримата проблемът ви е че думата демокрация си е използвате без да мислите.