Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 3 януари 2014 г.

Екзистенциалният кодекс на българина

1. Haй-мpaзим дa миcлим.

2. Koгa ми ce пpиpaбoти ceдaм и чeкaм дa минe.

3. Koгa cъм глaдeн нe ми ce paбoти. Koгa ce нapучaм ми ce пpecпи.

4. Питaт мe кaквo мoжeш дa paбoтиш?
- Moa дa кoпaм.
- Дpугo?
- E, пa мoa и дa нe кoпaм.

5. Я чe cи зaпaлим къщaтa, тa дa изгopи нa Bутe плeвнятa.

6. Я нe caкaм нa мeн дa e дoбpe. Я caкaм нa Bутe дa му e злe.

7. Hикoгa нe мoгaт ми плaтят тoлкoвa мaлкo, кoлкo я cъм изpaбoтил.

8. Hикoгa нeмa дa мe ocъдят тoлкoвa, кoлкo я cъм кpaл.

9. И пo дeceт лeвa дa нaпpaвят бeнзинa, я пaк чe cи кapaм кoлaтa: и бeз пapи дa e - пaк чe гo кpaднeм.

10. И caм дa cъм у тpaмвaйo, пaк чe ce бутaм. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

5 коментара:

Анонимен каза...

За кой българин става дума? Забравили сте да упоменете името. Ще ви помоля да поправите това опущение.

Тотю

Анонимен каза...

За мен странна тази фиксация у един философ върху българите. Философите по принцип разработват общочовешките проблеми, без да се фокусират специално върху дадена географска област, народ или епоха. Народопсихологията не може да е централна за един философ, тя може да е само развлечение и забава. Като дисциплина или раздел от знанието тя е антиквирана и с много съмнителна стойност. Никой сериозен изследовател днес не са занимава с нея, но ако все пак ще работим в тази област, моля по-сериозно. Какви са тези елементарни клишета и баналности, които нямат никаква научна и философска стойност? Подобни глупости може да се кажат за всеки народ по света. Истината много често се познава в сравнението. И така, Ангел Грънчаров като народопсихолог сигурно може да ни разкрие основните отлики между националната психика на португалците, румънците, филипинците и българите например. Да не се окаже обаче, че „Екзистенциалният кодекс на българина” е идентичен с този на румънеца, португалеца и филипинеца, както аз подозирам? Какво ще остане обаче тогава от българската народопсихология?

Вместо да хаби енергия за безсмислени народопсихологически студии, които не обяснят нищо, Ангел Грънчаров по-добре да даде рецепта как България да редуцира или елиминира руското влияние, което е основаната причина за бедите и нещастията на страната, а не прословутата народопсихология. Лично аз не виждам друга възможност освен българите целокупно да се вдигнат и преселят другаде, както са направили преди 1300 години, а тези, които ще дойдат да живеят на територията на сегашна България, на втория ден ще изреват от намесата на Москва. Но българите вече няма да са тук, те ще си гледат кефа някъде другаде по Земното кълбо, далеч от руската сфера на влияние.

Ангел Грънчаров каза...

Пропуснал сте да забележите, драги ми "критико", че тия неща не ги е написал Ангел Грънчаров, а това са народни "умотворения" на шопите, една съставна част от българската народна природопопулация. Тъй че целия Ви панегирик срещу "народопсихологическите виждания" на Ангел Грънчаров в случая е съвсем неуместен...

Анонимен каза...

На анонимния предложението голяма стойност има- да се преселим! Глупости на търкалета!
мария

Анонимен каза...

Ясно ми е, че това са шопски мъдрости и духовитости, но е факт, че Ангел Грънчаров ги (пре)публикува, което значи, че намира нещо интересно в тях, а може би дори е съгласен. Иначе подобни народни „сентенции” имат всички народи по света, те са повече или по-малко общочовешки, обстоятелството, че са на шопски диалект, не ги прави по-различни. Да споменавам ли за габровските, шотландските или източнофризийските (в Германия) вицове?

Впрочем ако въобще съществува българска „народопсихология”, тя не е общобългарска, защото има доста големи разлики между отделните етнографски области. Шопите са доста различни от тракийците например, неслучайно Бенковски, ако може да са вярва на Захарий Стоянов, ги нарича „говеда” и ги противопоставя на тракийците.

А предложението за преселване е полусериозно, с него искам да подчертая зловредната роля на Русия в Европа и света, от която сякаш няма отърваване. Повечето хора обаче не си дават сметка за мощното подмолно руско влияние по света, вкл. в България. В действителност ако някой въобще „управлява” света, това не е Америка, както си мислят мнозина, а по-скоро Русия, само дето Русия го право много по-скрито и конспиративно. Почти няма точка на Земята, която да е извън полезрението на Русия, така че за българите ще е трудно да си намерят нова родина, но все пак сегашното местоположение на България е наистина геополитически смъртоносно. Ако обаче се създаде България 2 далеч от погледа и влиянието на Русия, изведнъж положителните качества на българите ще се проявят с пълна сила и дори в стара България да са останали някои родолюбци, не след дълго и те ще се преселят в просперираща България 2.