Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 16 януари 2014 г.

Срамота е, че живеем такъв живот тука, срамота е, че така си съсипваме живота!

Тази сутрин написах следното писъмце до г-жа Мария Василева, която от известно време живее в Швейцария и се съгласи да споделя впечатленията си оттам с читателите на моя блог; ние вече започнахме поредица от такива публикации и имаме твърдото намерение да продължим, да не се отказваме, въпреки срещаните трудности; та ето какво й написах тази сутрин, публикувам това писъмце отделно, щото, чини ми се, в него се поставя един важен проблем, подходящ за дискутиране; е, ясно е, че сънародникът ни яката мълчи по повдиганите в текстовете на г-жа Василева проблеми, няма начин да не мълчи, то какво и може да каже де, освен само да мърмори, щото, както е известно, нам винаги все някой друг ни е виновен за всичко; както и да е, ето и писъмцето:

Здравейте, уважаема госпожо Василева,


Понеже не мога да намеря снимките от къщата и околностите й (намерих само една), ако не Ви затруднява ще Ви помоля да ми ги пратите пак, та да допълним текста с подходящи снимки. То може да стане и в отделна публикация само от снимки.

Мисля, че ще се получи нещо чудесно от нашия проект! Иска ми се да предизвикаме дискусия по тия проблеми, най-вече по въпроса: защо швейцарците живеят така, а пък ний, българите, съвсем иначе?! Но ще видим дали ще се получи. Ще видим дали някой ще откликне.

Но самата идея да пишете за впечатленията си от Швейцария и живота там и да ги споделяте с читатели (заедно със снимките и видеото), е чудесна - и е чест за моя блог, че ми предложихте да ги публикувам. Накрая всичко написано и заедно със снимките (плюс текста на евентуални дискусии по повдигнатите въпроси, но това вече е моя грижа) може да се оформи като книжка - просто като се събере на едно място цялата поредица. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

21 коментара:

Анонимен каза...

Какво е това? Ученическо съчинение „Как прекарах ваканцията?” или нещо под.? Какво сензационно има в това, че в Швейцария имало къщи и зеленина? В коя друга страна на света ги няма?

Иначе е тривиално, че между страните по света има разлики. Испания не е Швеция, Нигер не е Нова Зеландия, а Босна не е Аржентина. Причините за това също са повече или по-малко тривиални – тези страни имат различно географско положение и различна история.

Българите нямат никакви причини за понижено самочувствие и за чувството, че са второ качество европейци. България има голяма история и изключително важни приноси за европейската, православната и славянската култура (макар самите българи да не са славяни). Днес България, разбира се, е посткомунистическа страна в орбитата на Русия – въпреки формалното членство в НАТО и ЕС. Но не в е вина на българите и въобще източноевропейците, че след 1944 попаднаха в съветската сфера на влияние с всички произтичащи от това последствия. Ако някой е виновен, това е Германия, че започна Втората световна война, и западните съюзници, които не можеха или не искаха да открият втори фронт по-рано и така дадоха на Сталин възможност да окупира Източна Европа.

Въпреки всичко това при всичките различия приликите между Швейцария и България са повече, отколкото отликите. Както България, така и Швейцария в крайна сметка са част от западната цивилизация. България и Швейцария помежду си имат много повече общи моменти, отколкото двете заедно, противопоставени на Замбия например. Защо е така? Тук можем да се запитаме защо западната цивилизация е доминираща днес по света, а не например индийската или китайската или „африканската”. Един възможен отговор на това дава историкът Нийл Фергюсън, според когото има шест фактора, направили Европа онова, което е. А отговор на още по-фундаментално ниво дава антропологът Джаред Даймънд, според когото „Евразия” се развива по-бързо от другите континенти поради своите географски и климатични особености.

Ето това са интересните големи, философки въпроси, а не детинщини, че някой се събудил и видял зелена градина навън.

Колкото до швейцарската природа, тя наистина е хубава, но българската не й отстъпва. П.Ю. Тодоров дори твърди, че българската е по-хубава. Да не забравяме, че Швейцария няма излаз на море и че всичко, което го има в Швейцария, а това са най-вече планини, го има и в България, но в България има и много други ландшафти и форми, каквито в Швейцария няма.

Ангел Грънчаров каза...

Пак четем извратената кагебистка теза: за окупацията на Източна Европа били виновни... западните сили, щото те, видите ли, не били спрели Сталин; а самият Сталин е невинен като агънце за злодеянията, които е извършил, същото така "славният СССР" и неговата Червена армия нямат никаква, ама никаква вина за всичко, що са направили в окупираните страни; за всичко били виновни... западните сили, най-вече Америка и Англия, нали така? :-) Страшно нещо е кагебистката лъжливост и кагебисткото малоумие, да не говорим пък за кагебистката наглост...

Ангел Грънчаров каза...

А иначе, таваришч, поне се опитайте да схванете спецификата на този текст, опитайте се да се доберете до смисъла му, иначе се излагате прекалено много... това, което коментирате, няма никакво отношение към същината на написаното от автора...

Ангел Грънчаров каза...

Джаред Даймънд и неговото... "по-фундаментално ниво", това опит за шега ли беше? :-) посмях се добре, продължавайте все в този дух... :-)

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, объркал сте си мястото на коментара, той вероятно се отнася за друг текст... :-)

Анонимен каза...

„Защо у нас, в България, не е зелено? Та Цюрих е на 450 км. надморска височина, а Швейцария не е в Северна Европа!” (- А защо в Дания няма планини, а България има? А защо Русия е толкова голяма, а България не е? А защо в Скандинавия е толкова студено, а в България не е? А защо бананът е крив?)

Това въпрос не дете от детската градина ли е? Първото нещо, което прави впечатление на гърците, когато влязват в България, е колко зелено е всичко. А първото нещо, което прави впечатление на българите в Централна Европа от Унгария на север е колко зелено е там в сравнение с България. Ами прочетете учебниците по география и ботаника. Гърция има средиземноморски климат са малко валежи и високи температури и затова всичио там е гол камънак. Същото се отнася за цяла Южна Европа. Българският климат е по-влажен и хладен и затова България е по-зелена от Гърция. А централна Европа, вкл. Швейцария е още по-хладна и влажна и затова по-зелена. Това е абсолютно банално.

Както е също така банално, че климатът на Южна Европа е по-здравословен, вкл. от швейцарския. Зеленината и свежестта се изкупуват с дъжт и влага. Още по-зелена е например Англия.

На г-жа Василева явно българите са й криви за това, че България не е по-зелена. Не знам какво трябва да направят, за да й угодят, например да монтират повсеместно дъждовални и напоителни системи? А какво да правят гърците и испанците в този случай?

На не обаче ми е интересно нещо друго, което повечето хора явно не забелязват, а това е въздухът. Въздухът в Европа от Унгария на юг е особен, не само по-сух, но и някак различен. Спомням си навремето първото си посещение в Москва и веднага ми направи впечатление, че въздухът там е същият като в централна Европа, а не като в България. Впрочем Русия през лятото също е много зелена.

Анонимен каза...

Не, коментарите ми са точно по темата и освен това са максимално обективни, балансирани и по възможност максимално неполитизирани, докато за Ангел Грънчаров всичко е политика и КГБ и най-вече всички различни мнения са КГБ. За съжаление при коментари в неговия блог трябва преди всяко изречение изрично да се подчертава, че авторът е антикомунист и русофоб.

Ако четете внимателно и непредубедено коментарите ми, ще видите, че съм далеч от това да отричам или омаловажавам престъпленията на Сталин. Това обаче не означава, че всички действия на Запада са правилни и заслужаващи адмирации. Освен това въпросът дали и какво е можел да направи Западът, за да спре Сталин, е спорен сред историците. ВАЖНО: това не прави Сталин по-малък престъпник. Въобще аз мисля, че Ленин и Сталин вероятно са двамата най-големи злодеи в историята.

Между другото ако Сталин беше нападнал пръв Хитлер, Западът и най-вече Америка щеше вероятно да се бие на страната на Хитлер срещу Сталин. Но Хитлер тръгна пръв и Америка застана зад Сталин. Такава е логиката на американската политика.

Всичко това е точно по темата, защото ако България се беше развивала свободно след 1944, днес разликата между нея и Швейцария щеше да е по-малка. Макар че, разбира се, няма идеални общества и въобще не е възможно и необходимо да се подражава на други страни във всяко и всичко, така че и Швейцария не може да е еталон във всяко отношение.

Не разбирам защо се подигравате на Джаред Даймънд, един от най-ерудираните хора на света днес. Можем да спорим за неговия „географски детерминизъм”, защото според него историята на обществата се определя най-вече от географски фактори, но подходът му е много интересен. Той има широк поглед върху света, а не изпада в смехотворни дребнотемия от рода на защо тревата в Швейцария е зелена.

Анонимен каза...

A иначе Ангел Грънчаров ще е доволен и ще признае, че има «вникване» в текста, ако се получи приблизително такъв назидателен и дидактичен коментар:

Ами да, вижте ги шейцарците какви културни и възпитани хора са и как са «уредили» държавата си, която е станала бонбонче, а не като балканските примитивни и просташки празни тикви с техните държави-кочини! В Швейцария също така няма и ръководители като г-жа Атанасова и бездушни и некомпетентни институции като българското МОН. Там всички и всичко е красиво, уредено, богато. Не може ли балканците поне малко да се вземат в ръце и поне малко да се поучат от швейцарците? Абе български, сръбски, гръцки и т.н. кратуни, не виждате ли какво правят и как живеят хората по света? Докога ще продължавате да дремете и да се въргаляте в кочините си?

На подобни клишета и дрънканици Грънчаров ще каже ашколсун и ще подскача от радост, че някой е «поставил българите и балканците на място.»

На него например и през ум не му минава, че на швейцарците може да се гледа снизходително и подигравателно от позицията на „великогермански шовинизъм” по подобие на начина, по който българите гледат на македонците и не може да схване, че също както македонците спрямо българите в Стара България, и швейцарците са силно комплексирани спрямо германците в Германия.

Анонимен каза...

Солженицин най-добре го е казал, Грънчаров, ама кой да чете...

Анонимен каза...

Ето думите на Солженицин, Грънчаров (откъс от "Архипелаг ГУЛАГ"):
"През Втората световна война Западът отстояваше своята свобода и я отстоя за себе си, а нас (и Източна Европа) обрече на двойно по-страшно робство."

Някакви въпроси?

Тотю

Ангел Грънчаров каза...

Вие, другарю анонимен кагебистофил, не се грижете за това какво Ангел Грънчаров може или не може да разбере; какво той може да разбере, Вие лични никога няма да го разберете; апропо, въздържайте се да говорите от името на Ангел Грънчаров, щото това е доста нагло; аз ако имам нещо да кажа или напиша, ще го кажа и напиша сам, не става Вие да говорите или пишете от мое име, щото това е доста нагло, поняли меня?!

Bacho Кольо каза...

Господинът, който по такъв прост и аргументиран начин обяснява някои от разликите между България и Швейцария /ако щете между България и Дания, между Швейцария и Тунис, между Зимбабве и Перу - все тая/ ме е лишил от едно очаквано удоволствие.
Копнеех да прочета клишетата, повтаряни от един човек с ниска обща /особено историческа, географска, народпсихологическа/ култура като Грънчаров, ще реди за да ни обяснява какъв безмислен и съсипен живот /не/ живеем...

Анонимен каза...

Грънчаров, чакам мнението ви да думите на Солженицин! Айде, не се помайвайте, драги!
Ако не кажете нищо, приемам, че веете бяло знаме.

Ангел Грънчаров каза...

Смятам, че Солженицин греши. Не Западът обрече Източна Европа на комунистическо робство, а за комунистическото робство на Източна Европа е виновен и носи пълната отговорност - то е съвсем близко до ума! - комунизмът. И комунистите. Тоест ония, които осъществиха самата диктатура и тирания. Западът тук няма отношение и не бива да бъде винен. А също така са виновни и ония народи, които мълчаливо търпяха комунистическата тирания цели десетилетия. Западът помогна на всички ония народи, които се бореха за свободата си, примерно, помогна на жителите на Западен Берлин и ги спаси от комунистическа тирания. Помогна и на южнокорейците. И на виетнамците помогна. И на поляците помогна. Вкючително с това, че по времето на Солидарност предупреди източния комунистически блок, че ако опита пак да вкара войски в Полша за да смаже Солидарност, ще срещне отпора на Запада.

Прехвърлянето на отговорността върху другиму е дефект на съзнанието, който е характерен за хората, които са се формирали в условия на несвобода - и са възприели дефектите на самия комунизъм. На самите комунисти все някой друг им е виновен за провалите: "империализмът", климата, лошото географско положение, какво ли не друго, но никога комунистите не биха приели, че тяхната недъгавост в съзнанията и действията им е причина за провалите им. По същия начин са склонни да изнасят причината извън първоизточника й и хора като Солженицин, които са обременени от комунистическите дефекти - тъй като са се формирали в условията на автентичен комунизъм. И понеже не са се възпитали в условията на пълноценна свобода; тия дефекти току-така не могат да изчезнат, да се изпарят във въздуха.

Bacho Кольо каза...

За нас е изключително важно да си изясним и злокобната рола на средновековния Запад за завладяването на Балканския полуостров от османците и за тяхното прониквне до Средна Европа. Егоизмът, алчността и страхливостта на владетелите на Франция, Венеция, Ватикана, германските княжества и графства са безспорна причина тази част да бъде откъсната от европейския цивилизационен процес за толкова дълъг срок.
Не знам защо великолепната книга на Вера Мутафчиева "Случаят Джем" не влиза в христоматиите и учебниците по литература... там всичко е казано...

Анонимен каза...

Всички, родени преди 1980 г. са обременени от соц-диктатурата, вкл. и вие. Така че няма какво да ги вините. Но факт е, че на Ялтенската среща Западът извършва предателство спрямо Източна Европа.

Ангел Грънчаров каза...

И какво по-точно трябваше да направи Западът, за да не се случи туй "предателство на Запада спрямо Източна Европа"?

Bacho Кольо каза...

"...Всички, родени преди 1980 г. са обременени от соц-диктатурата, вкл. и вие..."
Това е извън всякакво съмнение. И това бреме ще си го носим до края на живота си.

Жално ми става, обаче като си помесля за тези, родени след 1980. Техните обременености край нямат: лъжите на псевдодемокрацията, мантрите на либерастията, последствията от алчността, облъчването с холивудска помия, кроасаните и хамбургерите пълни с емулгатори и консерванти, песните на Азис и Камелия.
Бъди сигурен, драги ми анонимни колега, че тези обремености никак, ама никак не са по леки и безопасни от бремето на социализма.

Анонимен каза...

Позицията на Ангел Грънчаров е абсурдна и показва дълбоко непознаване на материята. В своето антикомунистическо заслепение той е готов да реинтерпретира цялата история на човечеството и от девет дерета вода да донесе, само и само да докаже, че Западът не носи никаква вина за нищо и кристално чист и безпогрешен. Това, разбира се, не е така.

Първият проблем е, че Западът се съюзи с „чичо Джо”-Сталин срещу Хитлер, забравяйки, че Сталин е по-кървав диктатор и от Хитлер. Второ, вероятно вторият фронт е можел да бъде открит по-рано и така да се предотврати окупацията на източна Европа, но това щеше да стане с цената на много повече американски и английски жертви и Рузвелт и Чърчил предпочитат да изчакат Червената армия на изтласка германците и да поеме основния удар. Трето, Западът твърде колебливо и половинчато подкрепя демократичните сили в Източна Европа след 1945, вкл. горянското движение в България. Четвърто, Западът не подкрепи въстанието в Унгария 1956, което ако беше успешно, щеше да ознаменува края на комунизма в света, защото съветското ръководство тогава е било разделено и нерешително. Четвърто, Западът пропусна да се разправи със СССР през 1950-те години, когато имаше военно превъзходство. Пето, войната във Виетнам беше уловка на Кремъл, за да изтощи Америка, от което тя до днес не се е възстановила, а Виетнам е обединен и комунистически и т.н. и т.н.

Анонимен каза...

Да добавя и това: Ако се спрем на по-новата история, мисля, че западната цивилизация се намира в упадък поне от 1914 година насам. Според мен Първата световна война е началото на края на западната цивилизация и корените на днешната ситуация трябва да се търсят именно там. Тя забавя например икономическото развитие поне със 100 години, така например промишленото производство на Европа достига отново нивото от 1914 едва към 1990! Въобще Европа през 1914 в много отношения е била много по-приятно място от Европа днес – без граници, паспорти и т.н.

Но още по-лошо: Първата световна война е отправна точка на големите тоталитаризми на 20-ти век комунизъм, фашизъм и националсоциализъм и на Втората световна война, горчивите плодове на които берем до днес. Когато лекомислено започват войната, европейските правителствата и владетели през 1914 въобще не са си давали сметка за последиците от своите действия.

Ангел Грънчаров каза...

Не се изморявате да повтаряте кагебистките тези за "непрестанния упадък на Запада" - нима смятате, че някой ще вкуси и ще се очарова от тия претоплени, ала отдавна прокиснали кагебистки манджи? Апропо, войните не започват "лекомислено" - както се струва на Вашето така обременено от конспиритивизъм с кагебистски корен съзнание...