Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 27 януари 2014 г.

Най-подходящото място за протести в името на свободата ни е пред и срещу паметника на благодарността за съветската окупация


By Иво Инджев

Заслужава си човек да прочете цялата статия, но аз тук, за читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ (имам личното разрешение на г-н Инджев за това) ще подбера някои акценти, някои най-силни места от нея:

На фона на събитията в Украйна, които все по-основателно оправдават термина „революция” - при това с обратен знак на болшевишката злоупотреба с него - дори и неизкушените от политиката се питат какво не ни стига на нас българите да проявим подобна решителност за окончателна раздяла с метастазите на съветското ни наследство.

Няма ли тази вълна да стимулира нашия стремеж към свобода или все така ли ще си останем примирени да сме „освободени” от Трети украински фронт, наложил по заповед на Сталин окупация на България през септември 1944-та, която под разни скрити форми продължава и днес да ни притиска на европейското дъно?

Защо, по дяволите, по аналогия с Киев (а вече и в много други градове на Украйна) у нас не нахлува Четвърти украински фронт - днес в София, утре и в други градове? ...

... Тук, противно на класиката в метода на анализа на базата на актуалните факти, стигаме тромаво, но неизбежно до новината на деня - до радикализацията на студентския протест чрез повторната окупация на Софийския университет. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

4 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Един разумен въпрос, който изцяло подкрепям:

Благодаря Ви г-н Инджев за поредното брилянтно попадение “в десетката”. Вашият безкомпромисно точен анализ на вече полугодишните ни протести, погледнат в контекста на “окупация-2″, изкрещява тревожно съдбовния въпрос на деня: ИМА ЛИ ИСТИНСКИ (а не на думи) ОТГОВОРНИ ДЕСНИ ПОЛИТИЦИ В БЪЛГАРИЯ, КОИТО ДА ПОЕМАТ СВОЯТА ПОЛИТИЧЕСКА И ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ И ДА ПОВЕДАТ ДЕМОКРАТИЧНО МИСЛЕЩИТЕ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ В ПОДКРЕПА НА ПРЕКРАСНИТЕ НИ СТУДЕНТИ, ПРЕВЗЕЛИ СВОЯТА БАСТИЛИЯ?

Недко Стефанов

Анонимен каза...

Ако Университета е Бастилия, то тогава студентите трябва да са ревилюционерите на Марат и РобесПиер, избили хиляди и довели Наполеон на власт.
Ако сега в БГ не дай Боже стане революция, познай кой ще дойде на власт??? Има само един който се прави на Наполеон!!


А вие Грънчаров ще поведете ли масите или ще го играете трудоустроен??
Защото когато подстрекавете към революции, е хубаво да помислите за последствията!
Да думи ви видяхме колко струвате, два пъти ви дадохме властта и вие, заедно с комунягите ни разтаковахте фамилията....
Сега пак се пенете, .... толкоз години не го махнахте тоя паметник... когато една работа не се свърши навреме има момента на "късното".

Иван се скри, Радан не иска, Иво писка, на тебе не ти стиска!

Ангел Грънчаров каза...

На анонимни малодушни мерзавци, проповядващи "морал", не отговарям...

Bacho Кольо каза...

В почти безисходната ситуацията в която сме, при вялотечащите процеси на разпад на националнта тъкън, по-възможн е да дойде Втори Белоруски, нежели Четвърти Украински фронт...