Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 9 февруари 2014 г.

Популярно за разликата между психология, логика и философия

Аз този виц го знам отдавна (вярно, в малко по-друг "аранжимент": в него се употребява циничен, вулгарен израз, няколко "мръсни думички"), но ето, сега го намирам, цитиран от г-н Явор Ганчев, споделил състояние на Мими Гатева; публикувам го в този му вариант щото ако дам оригинала, който аз знам, нищо чудно да бъда даден под съд за... "развращаване на младежта" (не че тази същата младеж не използва такива вулгарни думички де, ама както и да е):

Срещат се двама съученици, вече студенти. Единият пита другия какво учи и той му отговаря:

- Логика, психология и философия.

- Че то каква е разликата?!

- Ей сега ще ти обясня. Значи срещаш двама човека – един чист и един мръсен. Кой ще се изкъпе?

- Мръсният.

- Не е вярно! Ще се изкъпе чистият - защото е свикнал да се къпе! Ако мръсният се къпеше поне някога, нямаше да е чак толкова мръсен. Това е психология. Значи, пак срещаш двама човека – чист и мръсен. Кой ще се изкъпе?

- Чистият!

- Не е вярно! Ще се изкъпе мръсният: защото е мръсен; има нужда се изкъпе! Това вече е логика. Значи, да попитам за трети път: пак срещаш двама човека – чист и мръсен. Кой ще се изкъпе?

- Че откъде да знам?! Обърках се вече съвсем, не знам какво да отговоря?! (Ето тук е разликата с варианта, който аз знам; нали се сещате как би се изразил един нашенец, за да каже същото? Не се сещате ли? Е, ще ви кажа, въпреки риска, въпреки и това, че държа да се изразявам възпитано, като и подобава за възпитател; но правилата нали са за това да се нарушават понякога; та ето оригиналният израз: "Ба ли му мамата кой от двамата ще се изкъпе?!")

- А! Ето това е вече философия!

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

гранчаров има доста бедна представа за това що е философия

Анонимен каза...

а ти червей каква представя за философия имаш?