Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 15 март 2014 г.

Административният шедьовър, подготвящ моята екзекуция като преподавател по философия

(ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

5 коментара:

Анонимен каза...

Всичко в този безстилно съставен протокол "указва намекващо", че от Вас изискват да водите урочни часове по (съвсем бегла, обзорна) история на философията... Това, което (по подобие на древногръцките школски майстори) сте петимен да правите, няма как да разцъфне без ученическа жар; но Вие сте напълно наясно: не са наясно бюрократите, колегите Ви, родителите и най-вече самите ученици: за честта, която - на самите тях, учениците - оказвате; а и едва ли (пак те, учениците) имат желание да им бъде оказвана... Вие, макар и задочно, я оказвате в действителност на мен, който съм почти на 42 г., сам, без приятелка и приятели, безработен. Общувах (през годините) с доценти и професори по философия, както и с докторанти и студенти, и с любители като мен - и методично се изпокарах с всички. Това е положението при Вас, а това - при мен; и може би има нещо общо (което най-цялостно би се изразило чрез една звучна псувня).

Й. Й.

Анонимен каза...

Бюрократщината и дебелоочието винаги не са били в унисон с наука и интелект!

Рени Григорова

Анонимен каза...

Гранчаров глупак ли си та публикува това ами че то показва че ти наистина не ставаш за учител ето го доказателството че госпожа Анастасова е длъжна да те уволни!

Анонимен каза...

Ангеле, работил съм доскоро в това училище и сега съм пенсионер ти ще се сетиш кой съм пък и други ще се сетят. Твоят случай се обсъжда от много хора, аз имам много познати и приятели, които знаят за теб и блога ти искам да те поздравя за смелостта и достойнството, с които водиш тази тежка битка - имаш моята и тяхната пълна симпатия и подкрепа. Зная добре, че много хора в самото училище те подкрепят но тях наистина ги е страх да афишират подкрепата си - защото ако го сторят ще си навлекат гнева на непрощаващата подобна солидарност и крайно отмъстителна директорка. Искам да ти дам известен кураж - знам по мои сведения от сигурен източник от Инспектората, че въпросната особа именно директорката Анастасова на която ти показа доста убедително, че не е по силите й да се справи със задълженията си, напоследък усилено използвала връзките си с оглед да си намери директорско място в някое друго училище. Тя явно иска оттеглянето й от ТЕТА да не е прекалено опозоряващо, а да стане по номенклатурния принцип "поради преминаване на друга работа". Та имам такива сведения тя била съгласна дори да стане "временно-изпълняващ" директор на някое друго училище и затова сега била разпростряла връзките си да си намери такава работа и да се оттегли, с оглед да не изсърба докрай кашата която сама забърка. Това нейно преместване трябвало да стане до края на учебната година с оглед през есента тя ваче да се е уредила на друго работно място. Аз приемам тия сведения за напълно достоверни понеже тя на всички разправяше че понеже наистина няма подходящо образование да е директор на професионално училище то директорстването й в ТЕТА за нея било само трамплин към някое друго място, където би могла по дълго време и по-спокойно да си директорства. Сам знаеш че тази кариеристка има доста връзки и няма да изпусне да се възползва от тях за да си намери някое друго и то по непроветриво местенце щото ти с твоите доклади и жалби направи нужното тя да пхреживее толкова неочаквани силни ветрове и дори бури. Имаш заслугата да си спомогнал най-много за отстраняването на това недоразумение и затова тия дни ще ти се обадя да се срещнем за да ти стисна ръката още веднъж. Приеми моите поздравления, желая ти кураж малко остана да изтърпиш! Аз лично не вярвам тя да посмее да те уволни но ако го направи, то ще бъде една глупост съдът веднага ще те възстанови на работа а пък след това тя трябва да плаща от джоба си всичките обезщетения за времето, в което си бил отстранен. Ще се срещнем тия дни да ти предложа добър адвокат за делото за обида за което пишеш че смяташ да заведеш. До скоро!

Анонимен каза...

Ей, спамер, защо пускаш едно и също мнение в много теми?