Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 27 март 2014 г.

Коя е Темида?

На снимката: Темида от храма в Немезис, Рамнус, Атика, подписана от скулптора Херестратос, 300 преди Христа

Темида (на гръцки: Θέμις) - други имена: Урания, Юстиция - е богиня на правосъдието, въплъщение на божествения ред, закон и обичай в древногръцката митология. Изобразява се като жена с превръзка на очите, която държи везни в едната ръка, а понякога и меч в другата (или рог на изобилието). Темида, като богиня на правосъдието, произлиза още от египтяните, за които била символ на истината и справедливостта, и които я изобразявали носеща меч с щраусово перо в косата. Например терминът магистрат произлиза от Ma'ат, защото тя асистирала Озирис в отсъждането на мъртвите по техните сърца.

В митологията Темида е позната като организатор на общите дейности на хората, в частност събранията. Способността ѝ да вижда бъдещето я прави оракул в Делфи, което после я превръща в богиня на правосъдието. Темида е титанида, дъщеря е на Уран и Гея. От съюза си със Зевс родилата трите мойри — богините на съдбата: (Клото, Лахесис и Атропос). Техните деца са и трите ори: Евномия, Дике и Ирена.

Според Есхил тя е майка на Прометей.

Имайки прорицателска дарба, казала на Прометей, че женитбата на Зевс и Тетида ще доведе до син, който ще свали Зевс. От майка си Гея получила Делфийския оракул, който предала на сестра си Феба, която го дала на внук си Аполон.

В древността Темида не е изобразявана с превръзка на очите. Тя не се нуждаела от превръзка на очите, тъй като била способна да вижда в бъдещето и миналото, нито от меч, защото като богиня представяла общото съгласие. Всъщност римската богиня, Юстиция, била изобразявана с меч и превръзка на очите, а понякога и като държаща фасции в едната ръка - сноп пръчки притиснати с ремък около брадва, символизиращи правния авторитет, и пламък, символизиращ истината, в другата.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: