Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 12 март 2014 г.

За християнина истината трябва да има най-голямо значение



Svetoslav Alexandrov е споделил във Фейсбук впечатленията си от вчерашната лекция на тема "Християнство и тоталитаризъм" с гост лектор д-р Момчил Методиев и организатор - проф. Калин Янакиев. Мен лично ме впечатли следният пасаж, по повод на който си позволих да напиша свой коментар, ето какво бил казал проф. Янакиев, а по-долу можете да прочетете и моята задочна реплика: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Не си субективен AIG, излъчването на Максим е на свиреп червен комисар по вероизповеданията назначен за църковен церемониалмайстор, по убеждения атеист... Много обичам като почне някой да се втелява, агенти ли са висшите комунистически кадри... И Сталин, и бай Тошо не беше нужно да стават агенти, нали, то по-големи агенти от тях има ли? А да си чул Макс някога да проповядва или да ти каже кой е Исус и защо е? Пък може и да не знае, кой знае какво са му наливали в чутурата в Московската патриаршия през 1950-1955, най-вероятно Ленинското учение за изкореняване на религията, този опиум, произведен от прогнилия Запад, който е в разложение и се разпада все повече и повече от 1917 г. насам, то просто не може да му се спре рaзпадоразложението и путинизирането на най-нисшите и тъпоумни безинтернетни слоеве от населението... Глей как знам клишетата на червените аятоласи, а! Сельодка, водка и някоя кокотка, туй мисля е баш християнството, прегърнато от прогресивните хора на нашето време, водени от светлото служение на путриарх Макс дяволу… Макс e по професия BG-атеис и е заемал най-високиo духовен пос цели десетилетия по благоволението на Сатана, за да закара в ада колкото се може по-голямо стадо от всестранно развити социалистически личности, понастоящем известни като симпатизанти на БСП… Характерно за представителите на лявата идея е силно развитата голяма уста, често със силиконови джуки (ако е жена), и несъразмерно малкия по капацитет и с вдетинени възможности мозък… Да бе, за Станишев говоря, как се досети?

Анонимен каза...

Каква е тая шайка търтеи?!