Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 9 май 2014 г.

Руската лудост в деня на Европа



С военния си парад, с дрънкането на оръжие днес руснаците показаха едно нещо: че са неспособни на никаква промяна, че са си все същите, че нищо ново не са научили и също така че нищо старо не са забравили, че никакви уроци на историята не са схванали, сиреч, че са крайно тъпи, че са безнадеждно тъпи нейни ученици, а в крайна сметка че са изключително тежък, патологичен, неспасяем случай на болезнена, изцяло извратена психика.


Имперските им мании и изявите на надменна, но куха робска горделивост ги тресат яката, параноите им също не са за подценяване, те явно живеят в един съвсем илюзорен, лудешки свят на миналото, нямащ нищо общо с реалността, със съвременността, с духа на нашето коренно променена епоха.


Горките руснаци, нима не съзнават, че като се пъчат толкова на парада, всъщност само се излагат?! Е, добре, знаем че могат да маршируват, да козируват, знаем, че обичат казармата и войната, че мразят свободата и че не понасят свободолюбивите хора, но какво друго обаче умеят?

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

2 коментара:

Анонимен каза...

Аз точно това твърдя и за това предупреждавам постоянно, но според Грънчаров кой знае защо когато е написано от мен, това е „кагебистка пропаганда”. Интересно обаче, че когато той самият твърди, че „руснаците са неспособни на никаква промяна, че са си все същите, че нищо ново не са научили и също така че нищо старо не са забравили, че никакви уроци на историята не са схванали,», това е истина, а не пропаганда на КГБ. Има нещо дълбоко сбъркано в логиката на Ангел Грънчаров.

Пак повтарям: комунистите са си комунисти и целите им остават едни и същи, независимо на какви се преструват и дали се правят на луди и всеки, който игнорира или отрича това, е или наивник и полезен идиот, или самият е от КГБ и се опитва да прикрие истината. Русия продължава да представлява опасност за света и тази опасност в никакъв случай не бива да се подценява и подминава с лека ръка, защото събитията в Украйна например лесно може да се разпространят. Никой не знае кой е по-силен и как би завършила една реална военна конфронтация между Изтока и Запада. Грънчаров е убеден в непобедимостта на Запада и това е негово право, но мисля, че е по-добре това евентуално превъзходство да не се тества в реални условия на бойното поле.

Ангел Грънчаров каза...

Нищо сбъркано няма в логиката ми: когато Ваша милост казва нещата, ги казва лъжливо, злонамерено, конспиративистки, с оглед хората да бъдат преметнати - и фалшът си личи. Когато аз ги казвам, ги казвам искрено. Аз не ща никого да лъжа. Тия неща не могат да се скрият. Там Ви и проблема: неискрен сте. Панимаете? Кажете го на началниците си. Но ще Ви спрат заплатата...