Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 23 юни 2014 г.

Русия започна война срещу целия останал свят


Из: Четвъртата световна война, автор: Андрей Иларионов (Това е негова реч, произнесена на заседание на Комитета по икономика и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО. Вилнюс, 31 май 2014 г.)

... В течение на последните месеци хората по целия свят си задават въпроса какво се случва. Какво означава всичко това: нападението на Путин над Украйна, окупацията и анексията на Крим, намесата на руския режим в Източна Украйна. Какви са краткосрочните и дългосрочни цели на Путин? Къде и кога смята той да спре (ако, разбира се, изобщо смята да спре)? Бих желал да предложа на вашето внимание моите съображения, групирани в десет точки. Ще се постарая да бъда кратък и ще се радвам да отговоря на вашите въпроси... (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

24 коментара:

Анонимен каза...

Страхотен и много актуален текст, който за пореден път доказва, че явно Пут*ин, тясното му и не толкова тясно обкръжение, обитават паралелна вселена. За съжаление хиляди /или не дай Боже десетки или стотици хиляди/ ще платят за опасната психоза на малкия "вожд" с живота си, а няколкостотин милиона с ненужна мизерия....

Анонимен каза...

Подобни персони, пищещи анализи по поръчка /който плаща поръчва музиката/, са на издръжка до живот!

Много ми е интересен начинът, по които САЩ си измива ръцете за всички войни и бедствия, които нанесоха на света след 1991 година, като за всичко обвиняват Путин и Русия!

Анонимен каза...

А, не се учудвам, национални предатели има не само в България, има ги и в Русия, и къде ли не. И те пишат ли, пишат. Спомнете си само нашия Георги Марков. Обществото ни му гласува доверие, направи от него човек, а той ръгна да бълва огън и жупел срещу България. Да беше поне някъде на хубаво място, а то в Англия, в тая полуциганска държава.

Анонимен каза...

Tо се видя каква потресаваща мизерия и диващина е в русия-и това е страна, която иска още територии? 3а какво са им? Tе тези необятни диви земи там не могат да управляват, пейзажа е като буквално от Марс, едни грозни съборетини като курници и бабушки във ватенки, и вълчи студ - а ламтят за още. Дива руска свалач!

Анонимен каза...

Иди да видиш как се обличат англичаните. Не се учудвай, ако видиш жени, облечени по-зле от нашите циганки. Не, не са циганки, не са пакистанки, не са и индийки. Най-чисти англичанки са, вери инглиш, така да се каже. И ако ти се заповръща, след като си бил на вечеря при английско семейство, не се свени да им обясниш защо си го направил. Преди да легнеш в постелята, провери за дървеници. Не гледай как англичаните мият домашната си посуда, защото пак ще трябва да повръщаш. И бъди горд, че си българин и Русия е все още с теб! Да, този, на когото си равностоен в Англия, е по-беден от теб и води по-нискокачествен живот.

Анонимен каза...

Вземайте пример от САЩ какво правят със съседите си. Просто заздравяват интеграцията. Интегрират икономиките, а не завземат територии. Подготвят почвата за пълно отваряне на границите един ден. А в Азия тепърва започват гранични спорове. Както виждаме, войни за територии в момента се водят и в Европа. Колко са далновидни американците! Северна Америка в близко и далечно бъдеще ще бъде единственият спокоен континент. Остров на мира и спокойствието. Русофилът веднага ще опонира, че Америка прави конфликти навън. Ами направете и вие конфликт в Северна Америка! Не може, защото там има разум.

Анонимен каза...

Путин е такъв тъпак, че не е разбрал един основен урок от историята- руските колонии или общности са много по-полезни когато са пръснати в различни държави. Чрез тях Русия може да държи голяма част от световната търговия и да изнася влияние. вижте какво са правили древните гърци- колонии навсякъде около Средиземно и Черно море и по този начин са контролирали търговията в Древния свят. Същото са правили и римляните. В наше време евреите. За какво му са да ги събере в една държава?

Анонимен каза...

Путин не е никакъв политик - той няма визия, няма дългосрочна стратегия, няма държавническо мислене. Той е просто едно обиден комплексиран кагебеистки кадър, страдащ от мегаломания,яки комплекси и мания за величие, типичен руски синдром между впрочем, на които са му взели близалката под носа (бившия СССР) и сега като кварталния бандит с бухалка в ръка на инат троши що де може около него - заради тази близалка. Най-лошото е, че руснаците са толкова зомбирани от пропагандата му, че не знаят на кой свят се намират - а точно те ще носят последствията от простотиите на Путин - и ще ги платят в икономически план със задаващите се глад и мизерия.

Анонимен каза...

Русия е една (от многото) регионална сила, като Турция, Индия, Бразилия.

В сравнение с Европа Русия е икономическо джудже.

В сравнение с НАТО - е джудже във военно отношение.

Демографски са едно нищо - 130 млн.

Каква война ще водят?

Най-вероятно ми се струва, че притиснати от безпътицата и липсата на перспективи се опитват да си вдигнат цената.

Анонимен каза...

НЕ СТЕ ПРАВИ!

Нападате приятелите на Русия, наричате ги предатели петколонници, лъжци, дори!

Не е вярно, вижте колко правилно пише тук един другар-писател, как във Великобритания живеят в смрад, нищета и отчаяние, колко са гадни и как се обличат като цигани.Вярно е, дори е по-лошо, например в Хамерика.
Вижте за сравнение Русия: широки прави магистрали, учтиви и възпитани шофьори, процъфтяващи селца, навсякъде усмихнати хора, високотехнологична индустрия - 15-то поколение суперкомпютри, електроника от XXII век, безлюдни автоматизирани заводи, всичко си произвеждат сами... Да не говорим за военната техника: изтребители от 11-то поколение, невидими и безшумни подлодки и всякаква друга безаналогова техника. И навсякъде - весели , усмихнати лица, радостни лозунги: "как свободно се диша в Русия", "днес наша е Русия, а утре - целия свят"... Горди, свободни хора. И има защо - живеят във велика страна, тук се произвеждат най-бързите часовници, лекуват се най-здравите болни, отглеждат се най-големите джуджета...
И още - пишещите тук приятели на Русия, не са никакви национални предатели, те просто са добри руски патриоти, макар и българогласни, защото припознават за своя Радина матушката Русь. За какво предателство може да става въпрос тогава?!

Анонимен каза...

4 та световна война русия ще води когато американския президент се качи на Заз и на самолет Туполев и когато американците масово хукнат да се изселват в новия СССР, тъй като това никой не го предполага в обозримо и необозримо бъдеще, не ми е ясно кой за какво и срещу кого ще води война, като всичките деца на комунистите, всичките пари , всичките им имоти са именно на запад ,срещу тях ли ще воюват ,ами те там са си техни бе .

Анонимен каза...

"стратегическото решение на днешния проблем е възможно единствено чрез превръщането на Русия в демократична държава"

Това е невъзможно!
Човекът прави грешка, като казва, че подобно е било положението в Германия. Там преди нацисткия режим и след него са живеели свободни хора. Като казвам свободни имам предвид в контекста на времето, в което са живеели.
В Русия никога не е имало свободни хора. В Русия са преминали от режима на царете и крепостните селяни към режима на Ленин и Сталин, и закритите градове.

Народът им винаги е живял в землянки!

Анонимен каза...

Аз също не харесвам особено САЩ, но ако (хипотетично) в света има само две страни - САЩ и Русия, вие в коя бихте искали да живеете?

Анонимен каза...

овека говори това, за което му се плаща. Първо не Русия предизвика случващото се в Украйна, а щатите организираха преврат. Нито пък Русия нападна Грузия, а точно безумеца Саакашвили реши, че може да води военни действия срещу Русия. Колкото до безпрецедентните неща, които се случват в Европа, не виждам да се споменава разкъсването на бивша Югославия и насилственото отделяне на Косово от Сърбия - там даже нямаше и референдум. Ако въобще може да се говори за война, войната е за смазването на Русия, войната е за руските ресурси.

Анонимен каза...

"Концепцията за "Руския свят" не е фантазия, измислена от странни хора. Държавната Дума на Русия преди известно време прие закон за съотечествениците, създаващ юридическо основание за тяхната военна защита в чужбина. Освен това беше приет още един закон, даващ право на руските войски да действат вън границите на Русия.Ю
Моля обърнете внимание на взривното нашествие на "инвеститори" от Русия в последните две-три години. Купуват недвижимости, строят си селища. Какви ти селища, цели градчета! Напъват се пред местните власти да си строят училища. Имам ужасното предчувствие, че ако не се вземем скоро в ръце на доста места, предимно по българското Черноморие ще се лее руска реч, ще се вее руски флаг, контролно-пропускателните пунктове ще се охраняват от руски граничари, митничари и т.н. и там трябва да ходим с визи....

Анонимен каза...

"Аз също не харесвам особено САЩ, но ако (хипотетично) в света има само две страни - САЩ и Русия, вие в коя бихте искали да живеете?"

Познавам добре Англия. Ужасно е да се споделя бита и начина на живот на англичанина. Предполагам, че в САЩ е още по-трагично. Познавам добре и руския начин на живот. В Русия определено е по-интересно и по-човешко да се живее.

Анонимен каза...

Ти за коя Англия говориш?
Защото аз живея на едно такова място повече от 10 години.

А това, което ми описваш, прилича на едно друго място, намиращо се в Русия, където също съм живял продължително...
Не е красиво така да се лъже! Това го правят само мургавите и комунистите...

Анонимен каза...

По-човешко казвате...

Защо ли милиони руснаци не се възползват от златната възможност да живеят "по-човешко" в родината си, а вместо това с "мазохистична" радост отиват да "споделят ужасния бит и начин на живот на англичанина", като някои дори (явно най-улавите) отиват там, където е още по трагично - в САЩ?

Анонимен каза...

Авторът е много точен. Остава да видим дали Путин ще победи в тази война. В нея Путин заложи бъдещето на Русия на една карта. Загуби ли войната, всеки народ в Русия ще придобие правото да се отдели и Русия повече никога не би могла да има имперски амбиции. Путин никога повече не би могъл да нормализира отношенията си със Западния свят. Пътят назад му е отрязан. Загубата ще означава задължително загуба на голяма част от националния суверенитет. Русия и Путин ги оправят само победа, нищо друго.

Анонимен каза...

От друга страна, не се забелязва никакъв наплив на желаещи да живеят "по-човешко" от страна на другите народи по света (изключвам англичаните и американците, защото те, според вас, са необратимо увредени. Всъщност сам се издадохте: по-горе Иларионов казва точно това - "Англосаксонският свят трябва да бъде разбит.". Сал един Депардийо...

Анонимен каза...

Много обичам хора, които си живеят на Запад, разбирай Европа или САЩ, но от там ни убеждават колко е хубаво в България, а още повече в Русия.
Та...въпроса ми е следния:
Ако е толкова хубаво в България или РУсия, какво правиш в Англия и защо не отидеш да успяваш там?
Много е просто. Ако вярва истински в нещо, то ги го следваш и се стремиш към него.
Ако приемаш Русия за райско място или България, защо си в Англия/?
И тук, няма оправдания от рода на, така се случи, тук съм намерил работа, проф. реализация или др.
Щом не ти харесва, отиваш там, където искаш и харесваш.

Анонимен каза...

"Но пък за разлика от теб аз добре познавам социалния статус на българите в чужбина и не съм никак оптимист за тези хора."

Нима? Развесели ме!... Трябва да ти кажа, че българите в чужбина добре следят статуса на България в Европа (най-бедната държава в ЕС!) и процесите, които се развиват и никак не са оптимисти за своята страна. Поради тази причина почти никой не се завръща обратно...

Анонимен каза...

Броят на живеещите в Европа и САЩ българи (нямам предвид сезонно работещите там цигани) отдавна надмина 1 милион. И с всяка изминала година се увеличава. Имам предвид, че тенденцията е стабилна. Това са все млади, образовани и способни хора. По този начин те отговориха на пълзящата путинизация на България.

Според вас това са безмозъчни същества, които живеят в каравани и ядат "химически пилета за 5 паунда бройката". И, противно на здравия разум, не само упорито не искат да се завърнат в родината, но и броят им расте.

Вашата теза е още по-некадърна инсинуация от тези, сътворени от два руски тв-канала, които дойдоха в България, тенденциозно снимаха разни смачкани от живота хора (каквито има навсякъде по света) и занемарени, полусрутени къщи с бездомни кучета около тях с лайтмотив "Ето в какво се превърна България след седем години членство в ЕС!"

Жалка работа!

Анонимен каза...

"Запомнете веднъж за винаги - крепостничество в Руската империя е отменено ДВЕ години преди да бъде отменено робството в Съединените американски щати."

А ти запомни, че бели роби в Съединените щати никога не е имало. Никога, от първите заселници досега. И робство е имало само в ограничен брой щати. А в Русия крепостни са били самите руснаци. Робството оставя отпечатък много поколения напред. Руснаците затова в душите си са роби и днес, а белите американци носят свободата в сърцата си.