Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 2 юни 2014 г.

Кажи ми, кажи, бедний народе, кой те в таз рабска люлка люлее?



ЕЛЕГИЯ

Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
"Търпи, и ще си спасиш душата?!"

Той ли, ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?!

Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
Глухо и страшно гърмят окови,
не чуй се от тях глас за свобода:
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана - рояк скотове,
в сюртуци, в реси и слепци с очи.

Сочи народът, и пот от чело
кървав се лее над камък гробен;
кръстът е забит във живо тело,
ръжда разяда глозгани кости,
смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!

А бедният роб търпи и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!

в. „Свобода” І, бр. 37, 8. VІІІ. 1870 г.

ПОСТСКРИПТУМ: Изглежда съм започнал да се побърквам нещо, най-вероятно е така, но като прочетох това, което многоуважаемият колега Русев е написал в съпровод на горното стихотворение (той публикува това нещо във Фейсбук) - а именно: "Ако Христо Ботев беше жив днес – със сигурност биха го убили, или поне биха обругавали, съдили, обявявали за рушител..." - та значи като прочетох неговото безспорно вярно съждение за Ботев, в главата ми за миг мина следната отвратителна мисъл: мили Боже, не знам защо, но ето мен самия напоследък постоянно също ме ругаят, съдят ме ( и то в буквалния смисъл, именно дадоха ме на съд за "обида", щото в едно свое есе съм си позволил да кажа какво мисля по повод на безчинствата на едни администратори в образованието!), не само че ме обявяват за разрушител на Системата, ами и за да докажат на целия свят колко съм опасен и вреден, тия дни ме и уволниха от училището, където много години бях преподавател по философия и гражданско образование, та какво в такъв случай излиза?! Ами излиза, че само още дето не съм убит като Ботева, ама и в тази посока доста се работи, в последните години на гонения здравето ми рухна дотам, че вече съм официално инвалидизиран, което е добра предпоставка и за скорошното ми окончателно и безвъзвратно ликвидиране, за изваждането ми от живота, и в такъв смисъл, повтарям, какво излиза?! Да бе, знам, ще бъда обявен, че съм луд, щом ми хрумват такива кощунствени мисли, аз, разбира се, и не мога да си помисля да се сравнявам с Ботева, но ето, факт е, че съм и гонен, и руган, и обиждан, и плют както него самия, имам предвид Ботева, "благоразумните" в онуй време са го плюли, наричали са го какъв ли не, смятали са за "безделник", за "нехранимайко", за "пропаднал", за "хаймана", как ли не са го наричали, а пък накрая са го и убили, щото и той, милият, се оказа много вреден - и крайно опасен! Та значи без да имам каквато и гнусна мисъл да се сравнявам с Ботева, но си позволявам да кажа на основата на моя, пък и на толкова много други примери: ний и до ден днешен по досущ същия начин, по който сме постъпили тогава с Ботева, постъпваме сега и с всички, които не са като онази безмълвна робска сган, за която пише с такава болка поетът, да, у нас продължават да ругаят и да хулят всичко, що е личност, проклинат всичко, що е привързано към свободата, що иска да живее достойно, гонят и преследват всичко онова, що презира да живее на колене - ето това, позволете ми, ще го кажа и заявя, пък нека да ме мислят за какъвто си искат, за какъвто им е угодно!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

7 коментара:

Анонимен каза...

Тоа човек е полудял окончателно..... сравнява се с Ботев.....

Анонимен каза...

Ботев имаше лоша репутация. Вред при заминуването му българите си шушнеха за разните истории, които го направиха да стане известен в Бесарабия, Браила, Александрия. Всички му се бояха, ненавиждаха го, уважаваха го. Той правеше навред да говорят за него повечето лошо.....А тоя момък не мислеше както другите. Неговият ум занимаваха социални, общочовешки въпроси, задачи страшни, неразрешими, които вълнуват в нашто време всичките милящи умове и ги смущават, и ги плашат. В неговата глава се въртяха мътни, неясни и смели някои мечти, някои бъдещи големи планове, невъзможни може би, но които се появяват само в главите на хората, които чувствуват, че тяхното назначение е по-високо, по-идеално, отколкото да работят и мислят само за насъщния хляб ...
Ботев бе роден, за да стои по-горе от общото равнище.

Иван Вазов, "Неотдавна", 1881г.

Андреана С.

Анонимен каза...

Ангеле, Ангеле лекувай се бе човече!

Анонимен каза...

Скромность украшает человека, така че самосравненията с Ботев не са добра атестация. А иначе никой не Ви пречи да съберете чета и да хванете Балкана, така ще докажете, че не говорите само празни приказки, а действате.

А бедния народ го в робска люлка люлеят КГБ и КПСС, това е всичко. Ако не беше Русия, отдавна да сме смачкали комунистите като карфици.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, я пак прочетете текста, щото нещо не сте схванал - изопачавайки така грозно думите ми. Чета съберете Вие щом сте такъв куражлия против комунистите - ама само на думи, разбира се!

Анонимен каза...

"Свестните у нас считат за луди..."

Стефана Митева

Анонимен каза...

Ами те вече го обявиха за терорист - отвлякъл бил кораб, действал с въоръжена банда... не бил толерантен към "гостите" от другия етнос... :-) Забравиха да го включат в учебниците по история и литература...

Златка Димова