Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 14 юли 2014 г.

Честита победа, Германия, честита победа, Европа!



Честита победа, Германия! Да живей Германия! Да живей Европа! Победата на Германия в световното първенство по футбол е победа за всички нас, гражданите на Европа - и на Европейския съюз!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

6 коментара:

Анонимен каза...

Не разбирам защо и футболът трябва да се политизира, но това е факт. Второ, защо именно футболът е толкова популярен, а не, да речем, елегантният волейбол или „царицата на спорта” – леката атлетика? Всички масови развлечения за мен са съмнителни – футбол, чалга и т.н., но както знаем още от древността, на хората им трябват хляб и зрелища. И накрая: замбийско-американската авторка Дамбиса Мойо твърди, че именно комерсиализацията на футбола е една от причините за упадъка на западната цивилизация, понеже насочва трудови ресурси в погрешна посока. Младите хора се подвеждат по големите заплати на футболните звезди и се стремят към футболна кариера, вместо да се насочват към продуктивни професии. Повечето от тях обаче се провалят като футболисти и след това са безполезни на трудовия пазар, понеже нямат никакви умения.

Анонимен каза...

Честито на Германия, но имайте предвид, че противно на бълнуванията на Путин и неговия говорител с хлопаща дъска във вашия блог, южноамериканските страни все повече се заявяват като част от нашата обща западна цивилизация на хуманизма, дори в някои отношения Бразилия и Аржентина са по-толерантни и напреднали от редица европейски страни като България или Унгария!

Анонимен каза...

Наистина се убеждавам, че нещо с мисленето и логиката на българите е тотално сбъркано и въпреки че съм противник на народопсихологизмите, май накрая ще трябва да се съглася с Ангел Грънчаров, че нещо с психиката на българите не е в ред. Да обяви най-големия критик на Русия, че е… говорител на Путин! може само извратеният мозък на някой пълен безхаберник, респ. това може да е нарочна дезинформация на самото КГБ! Значи предупрежденията за руската заплаха са пропаганда на КГБ!? И доброжелателната критика към Запада също!? Е това наистина е някаква българска, балканска, непостижима за мене логика. И понеже не искате да слушате какво ви се говори, ще продължите да се гърчите в мъртвата хватка на Русия и да се чудите какво става. На мен обаче номерцата на Кремъл не ми минават, но за повечето българи, смятащи се явно за много умни, а другите за „хлопащи дъски”, това явно не е така. Нищо, че пет смислени реда не могат да напишат. Интересно какво знаят тези тикви за Южна Америка? Аз мога да ви говоря и пиша цели книги по темата, както и по много други теми, но се чудя за какво да си хабя енергията и времето, след като българите ни приемат, ни предават, ни видат, ни чуят и всички опити да се даде тласък на дискусия на високо политическо и философско ниво удрят на камък. Максимумът са някакви просташки обиди или некомпетентни, несъстоятелни коментари, от които косата ти може да настръхне.

Ами за Латинска Америка прочетете например какво пише и казва консервативният бразилски философ Олаво де Карвальо и след това да дискутираме. Прочетете и книгите на Октавио Пас, особено препоръчвам Sor Juana Inés de la Cruz o las trampas de la fe, после можем да обсъдим.

Ангел Грънчаров каза...

Аз ти казах: критиките ти на Русия и КГБ са така тенденциозни, че са изцяло в интерес на... Русия и КГБ. Аз този феномен мога да си го обясня така: че има нещо гнило, или пък че сам не си вярваш на това, което пишеш, или че има някаква нечистоплътност, която тук не мога да гадая на какво се дължи. разбери, когато една Новодворская, Бог да я прости, критикува Русия, Путин или КГБ, тя звучи искрено, убедено, никой не може да почувства съмнение, че тя играе двойна игра, но ето, при теб това впечатление се чувства съвсем осезаемо. Колкото и да се стараеш, не се получава. Ти сам най-добре можеш да си обясниш защо ефектът от думите ти е такъв, ето, аз най-добронамерено ти казвам и удостоверявам, че е точно такъв. Опитай се сам да определиш причината. Често примерно пишеш неща, които са модификация на идеологемите, разработвани в идеологическите лаборатории на КГБ още от преди 30-4-50 години. Как се получава така, мисленето ли ти е назадничаво, обременен си с някакви идейни стереотипи, не знам, признавам си, не мога да определя на какво точно се държи, но е факт, че така звучиш, човече, това е самата истина. Много жалко. Тенденцията ти е незряла, има нещо болно в тенденцията ти, не знам, не мога да определя, но че има нещо, има го.

Анонимен каза...

Разликата е, че Новодворская например е безкритичен апологет на западната либерална демокрация, докато аз, макар и демократ, не си затварям очите за нейните слабости и недостатъци. Освен това Новодворская, макар и критик на комунизма и посткомунизма, не си дава сметка за комунистическата дългосрочна стратегия, нито за степента на влияние на Москва в старите демокрации, т.е. тя не разбира, че комунизмът е дори по-коварен и опасен, отколкото тя си мисли. В този смисъл тя е прекалено простодушна, докато аз имам много по-диференцирана и сложна картина на света. Само че за позиции като моята България още не е, така да се каже, дозряла, защото тя все още решава фундаменталния въпрос „комунизъм или демокрация”, какво остана тук за някаква критика на либералната демокрация? Българите си казват – абе дайте първо да изградим някаква що-годе приемлива демокрация, а после да я критикуваме, че ако сега почнем с критиките, само наливаме вода в мелницата на комунистите. Само че аз съм сериозен изследовател и обективен наблюдател, а не пропагандист и тази позиция за мен е неприемлива.

Анонимен каза...

Какво тук толкова за чудене, когато господинът си крие името.
Без абсолютно никаква извинителна причина чоджум.
Освен, ако не си с подло самосъзнание.
Колко пъти да го повтарям.
На мен омръзна, пък - как така и защо г-н Хлопаща дъска, на теб ти е...ами, ако
не ти е безразлично, не си ненормалник, извратеняк, си почтен, честен, свестен,
умен, чувствителен, обичащ философията, т.е. истината, обичаш разума и чувството,
и им се радваш винаги, когато ги срещнеш, как тогава и защо ще анонимстваш тук.
Нима примерът на Новодворская, светла й памет и поклон на духа, и на личността й,
не е пред очите ти - как тя не си е крила името, възгледите, как не се е бояла да
загуби...живота си, за да ги защитава и за да ги отстоява...пък теб те е страх
едното си светло име да обнародваш под своите редове.
Ето затова на нея вярваме, имаме с Ангел Грънчаров доверие в думите й,
И затова, защото са подписани с името й.
Нима с твоята интелигентност не можеш да проумееш едно толкова просто, ясно,
елементарно разбираемо нещо.
Срамота!
А, ако продължаваш да се инатиш и да не излизаш с името си светло, как тогава
да не го смятаме и да не го считаме за...тъмно.
Разбираш, че няма как чоджум.Без извинение.
Не си, нито малко дете, нито хлопаща дъска, нали.
СВЕТЛИНАТА чоджум, има свойството да ни води, а не тъмнината...

2014.07.15г. Владимир Петков-Трашов