Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 24 август 2014 г.

Размисъл за разни неща, но най-вече за това защо талантливата личност е така неприятна за посредствеността



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

38 коментара:

Анонимен каза...

Това не е вярно. Много талантливи личности в бг. са уважавани и харесвани от посредствени хора.
Пример: Аз съм посредствен в музиката, но уважавам и се възхищавам от талантливия певец (за жалост покойник) Георги Минчев.
Обяснение? А?

Ангел Грънчаров каза...

Посредственият се възхищава от посредствените. Талантливият - от талантливите. Подобното се привлича от подобно. Някои четат Достоевски и Шекспир, други четат Паулу Коелю. Или... Недялко Йорданов. Или нищо не четат. Или четат... в-к УИКЕНД и се радват до немай къде. Да се възхити истински един некадърник от кадърен човек и да го оцени подобаващо - това е равностойно на чудо, на вселенска аномалия. То е равно на невъзможност. Онтологически погледнато такива неща просто няма как да се случат. Казвам в случая нещо съвсем просто, очевидно даже. Естествено е, че много хора няма да се съгласят с него...

Анонимен каза...

Обяснете тогава как посредствен музикант като мен се възхищава на талантлив музикант като Георги Минчев.
Е?

Ангел Грънчаров каза...

Само си мислите че се възхищавате. Това съвсем не е толкова сигурно ако наистина не сте талантлив в музиката. И ако е истина, че Г.Минчев, Бог да го прости, е талантлив в музиката...

Анонимен каза...

А вие само си мислите, че сте противник на комунизма и защитник на свободата.

Ангел Грънчаров каза...

Когато един философ мисли нещо, то шансовете това нещо да е истина клонят към 100% :-)

Анонимен каза...

Когато един философ мисли нещо, то шансовете това нещо да е истина клонят средния процент, който важи за всички останали хора.

Анонимен каза...

* "клонят КЪМ"

Ангел Грънчаров каза...

Това не е вярно по простата причина, че огромната част т.н. "всички останали хора" постоянно говорят неща, които очевидно не са така, а причината за това е, че или не могат, или пък ги мързи да мислят... Вие, да речем, сте много характерен пример в тази посока... :-)

Ангел Грънчаров каза...

Работата е там, че чисто и просто трябва да се мисли, а на много хора това нещо не им се удава...

Анонимен каза...

Това, което казвате, не е вярно по простата причина, че огромната част т.н. "философи" постоянно говорят неща, които нямат връзка с обективната реалност и се стараят единствено да забаламосат хората със собствената си посредственост. Вие, да речем, сте много характерен пример в тази посока... :-)

Ангел Грънчаров каза...

Ако поне малко от малко умеехте да мислите, щяхте поне това да разбирате, че такова нещо като "обективна реалност" просто не съществува :-) То съществува само в представите на тъпаци, които механично повтарят това, което... Ленин е казал по въпроса, даже и никога да не се чели Ленин, а причината за това нещо е че и Ленин, и те самите изобщо не умеят да мислят :-)

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, моя милост не е от "т.н. философи", аз съм философ - колкото и да Ви е неприятно това :-) то просто няма как да Ви е приятно, щото в момента се държите като... жаба, която, като видяла, че подковават коня, и тя взела, че вдигнала крак :-)

Анонимен каза...

Ако поне малко от малко умеехте да мислите, щяхте да знаете, че отричането на съществуваща обективна реалност ви превръща в смехотворно и много плиткоумно хипи. Неналичието на обективна реалност съществува само в представите на тъпаци, които механично повтарят това, което са научили от книжните си философски гурута, незнаещи що е истинска, интелектуално честна мисъл... те самите изобщо не умеят да мислят :-)

Анонимен каза...

Апропо, в момента се държите като... сополиво дете, което като му противоречат за нещо, тропа с краче, и вика - няма! Няма! Няма! Няма пък!

Ангел Грънчаров каза...

Да се напъвате да се изказвате по въпроси, от които очевидно нищичко не разбирате, сиреч, даже не си и давате сметка за какво всъщност става дума, показва, че чисто и просто сте един непоправим тъпанар :-) Който се излага, без изобщо да може да си даде сметка какво прави - и защо го прави. Що-годе умният човек просто би си замълчал когато усети, че по тия неща не е компетентен...

Анонимен каза...

И вие не разбирате кой знае колко от тия въпроси, но продължавате да се изказвате по тях, което - според собствената ви дефиниция - ви превръща в немалък тъпанар.
Що-годе умният човек просто би попрочел някоя книга, наместо да бълва първото нещо, което му дойде на езика, колкото да си проветрява устата... както правите вие.

Ангел Грънчаров каза...

На "основание", че на Вас лично нещо Ви се струва, че е така или че "било трябвало да е така", съвсем не следва, че то наистина е така - колкото и да Ви се иска да е така! :-)

Анонимен каза...

На "основание", че на вас лично нещо ви се струва, че не е така или че "не било трябвало да е така", съвсем не следва, че то наистина не е така - колкото и да Ви се иска да не е така! :-)

Ангел Грънчаров каза...

Ето, по една случайност казахте нещо, което е умно: налага се да четете, още повече Ви се налага да мислите преди да кажете или да напишете нещо - за да не се излагате. Ами четете тогава, като научите нещо важно, елате тогава ми се обадете, ще го обсъдим. Приятно четене! :-) Ленин прочете най-вече, щото си приличате много - по скудоумието си... :-)

Анонимен каза...

А вие по отношението си към свободата - особено свободата на словото - доста си приличате с Мао. Затова четете, а като научите нещо, елате тогава ми се обадете, ще го обсъдим. Ако пожелаете, мога и да ви напътствам в обучението ви.

Ангел Грънчаров каза...

Гледам, започнахте да ме цитирате доста упорито, което означава, че диалогът Ви с мен почна да води до известно поумняване у Вас :-) Само дето нямам сега време да Ви обучавам в мислене, пък и знаете какъв е моят метод на обучение, нали? Той е следният: четете сам, мислете, като измислите нещо, елате при мен да го обсъдим. Толкова любимата Ви госпожа Анастасова не можа да схване че това е един най-добър метод на обучение в мислене - по причини, които сега тук няма да изтъквам :-)

Анонимен каза...

Разбира се, че няма да ги изтъквате. Както е казал поетът, "не се изтъква туй, що го няма".
Хайде, разговорът ни да ви е за урок, а друг път се осведомявайте по темите, за които говорите. Другото води до твърде голяма - във вашия случай - излагация.

Ангел Грънчаров каза...

Ако Ви вълнува проблемът за свободата и за моето разбиране по тази наистина любима ми тема, идете четете книгите ми, като разберете какво ми е отношението и ако имате някакви забележки, елата тогава да го обсъдим. С празнословни твърдения нищичко не можете да постигнете...

Анонимен каза...

Ако ме интересуват тези проблеми, ще прочета нещо стойностно - примерно Хюм и Ръсел. Няма да чета дивотии - като вашите книги и тези на Г. Димитров, вашият любим вожд.

Ангел Грънчаров каза...

Я дайте едно Ваше изказване по тема, в което сте се добре подготвил, та да се науча как е правилно да разсъждавам или да изнасям лекции или беседи? направете, дето казват старшините в казармата, "показно" :-) Нали много умеете тия неща, явно сте голям специалист щом ми давате толкова умни съвети как това се прави? Дайте да проверим тогава, покажете какво умеете. :-) Щото иначе ще излезе, че казвате "това така не се прави", а като Ви попитаме "Как тогава се прави, покажете?" да отвърнете: "Ами не мога, ами не знам!". :-)

Ангел Грънчаров каза...

Докторат Узунов, ама това сте бил Вие?! :-) Леле, аз отдавна си мислех, че сте Вие, ала ето сега се издадохте :-)

Анонимен каза...

Още първото ми изказване беше по поставената от вас тема. Изразих несъгласие с мнението ви и ви дадох конкретен пример, който не можахте да оборите.
Това, че останахте недоволен, е друг въпрос.

Анонимен каза...

За вашата фрустрация сте си виновен само вие.

Ангел Грънчаров каза...

Вашата представа съвсем не отговаря на действителността, което показва, че живеете в самобитен свят, пораждан от усещането за личностна непълноценност.

Кога ще демонстрирате Вашата образцова способност за изнасяне на "правилни" лекции? :-)

Анонимен каза...

Когато кажете.

Ангел Грънчаров каза...

Давайте, да видим! Горя от нетърпение да чуя образцовата - и най-правилна - лекция!

Анонимен каза...

На каква тема да бъде?

Ангел Грънчаров каза...

Каквото и да е, темата не е толкова важна, важното е да е колкото се може по-образцова и по-правилни мисли да съдържа лекцията Ви! :-)

Анонимен каза...

А къде да я изнеса? Няма как да е тук, в коментарите, защото налагате цензура и веднага ще я изтриете, както правите с неудобните коментари.

Ангел Грънчаров каза...

Има къде. Интернет е необятен. Не се прави на ударен. Дай да те чуем или прочетем. Да се поучим от извънземната ти мъдрост.

Анонимен каза...

Засега ще останете неосведомен. Аз не съм ви преподавател, нито наставник.

Ангел Грънчаров каза...

Ясно. Не можеш. Ала знаеш как требе да бъде. което означава че си типичен нашенски мърморко. И съответно - завистник с несбъднати аспирации в тази област. Другояче казано, некадърник...