Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 11 август 2014 г.

Кошмар, прокле ме един... поет заради това, че не си купих неговата книга - и заради това, че имам отношение към търговията му!

На мен този диалог, случил се преди малко, ми се вижда чудесен нравствен и психологически тест, а, какво ще кажете? А дали ще ме стигне проклятието на този човек - това не знам, то ще се разбере. Оставям името му в автентичния му вид, правя го не за да навредя на търговията му, а защото смятам, че той, като декларира, че се води от много хуманни подбуди, а в същото време и проклина хора, които не му се връзват на "благородната търговия", явно влиза в доста тежка колизия с морала, а тия неща не са безобидни. Пък и у нас наивници колкото щеш, би следвало някак да се борим с тази наивност, вие какво ще кажете, сбърках ли като постъпих така, сторих ли грях, заслужавам ли да бъда наказан? Аз самият съм доста обезпокоен след този разговор, този човек ме трогна, ами ако постъпих несправедливо с него, дали не следва да му се извиня? Може пък да е съвсем честен и благороден човек, а аз да съм изродът, вий как смятате, помогнете ми, моля? А иначе ето какво си казахме, ето как протече разговора ни:

Венцислав Йорданов каза: Здравей Ангеле.Ако желаеш може да имаш стихосбирката ми "Тихи Нощи". Ще се радвам. От всяка продадена книжка по 1 лв. отива за онкоболни деца. Пращам я с посвещение написано лично от мен по Еконт! За София лично. Само адрес и телефон искат куриерите за връзка. А това са снимки тук и филма от презентацията. За мен ще бъде чест да я имате!

Ангел Грънчаров каза: Мерси, но аз също продавам книги, у мен е пълно с книги, какво ще стане ако почна и да купувам? :-) У нас не можем да се разминем от книги! :-) Иначе благодаря за предложението!

Венцислав Йорданов каза: Аз не го правя заради търговията. А заради каузата. За онкоболните деца.

Ангел Грънчаров каза: Е, все за това го правим, все за някаква кауза...

Венцислав Йорданов каза: Издадох книгата. Така че. Както и да е. Разбрах те. Успех!

Ангел Грънчаров каза: Благодаря! Успех на твоята кауза!

Венцислав Йорданов каза: Тя върви много добре! Който се включи пък му потръгна на 101% неговия бизнес! Поне така се хвалят тези, които я купиха!

Ангел Грънчаров каза: По-добре според мен е да направите направо сметка за дарения за тия деца, щото чрез книгата става много засукана работа и се появява неприятен момент, имащ нравствен смисъл: използваме човешката трагедия за да си продаваме книгите, не зная дали го усещате това?

Венцислав Йорданов каза: А тези приказки не минават.

Ангел Грънчаров каза: Ето и този тип агитация, при намеса вече и на свръхестествени сили, го оценявам като недопустима злоупотреба...

Венцислав Йорданов каза: Всичко е прозрачно. Да, знам. Директно агресивен маркетинг е. Така е. Но който се усети пичели. Който не пък губи. Практиката го доказа.

Ангел Грънчаров каза: Не, това е спекулиране с недопустими за спекулиране неща.

Венцислав Йорданов каза: Не. Няма какво да се спекулира.

Ангел Грънчаров каза: Ние не щем да ПИЧЕЛИМ по този грозен начин!

Венцислав Йорданов каза: Всеки получава това което иска. За това продай за два месеца 1000 книги.

Ангел Грънчаров каза: Как поне малко не Ви е срам?!

Венцислав Йорданов каза: И пак ще говорим. Нали продаваш?

Ангел Грънчаров каза: По-добре нищо да не продам, нищичко да ни спИчеля, но да ми е поне чиста съвестта, че не съм се погаврил с тия деца... и със свещени неща и пр.

Венцислав Йорданов каза: Ами не знам на кой не му е чиста съвестта. Аз не ползвам книжарници-обирджии за тази цел. А директно хората.

Ангел Грънчаров каза: Има неща, с които е недопустимо да се спекулира с оглед печалба, чудно ми е как не го разбирате това?!

Венцислав Йорданов каза: И те са щастливи. И децата ще си получат своето в края на кампанията. Като говоря за печалба. Разбра ли ме?

Ангел Грънчаров каза: Да бе да, търгувате с мъката, с нещастието на тия деца, присламчвате се към мъката им, за да си продавате книгата, не бива, грозно е... Грозно е, ала явно не го усещате...

Венцислав Йорданов каза: Ех, ех! Става дума че който купи книжката му провървя в работата ми. Му.

Ангел Грънчаров каза: Дайте им тогава всичките спечелени от книгата си пари, ама го направете тайно, недейте да се хвалите, щото ето, пред мен даже се похвалите за добродетелността си, а това също е грозно, също е грях...

Венцислав Йорданов каза: Заради жеста. А който не, който като теб почне да се дърви, обратно, сам си навлича зло. Ще се убедиш...

Ангел Грънчаров каза: Вижте, само Бог не можете да измамите, при него тия не минават, как пък си мислите, че можете да заблудите и Бог?

Венцислав Йорданов каза: Само да не кажеш че така е трябва дало да стане. Ще видим.

Край на разговора

Ангел Грънчаров каза: До къде обаче е стигнала деморализацията у нас, ето това, дето го правите, не го бях очаквал?! Майчице!

Венцислав Йорданов каза: А, така е. То и тези дето ви земат лихва в банката доброволно не го очакват. Аз само съм предложил една книга.

Ангел Грънчаров каза: Не Ви пука обаче за морала, така ли? И Вие ли сте авторът на поетичната книга, която продавате?

Венцислав Йорданов каза: Е точно за това има уловка в нещото. Казва се съдба. Който разпознае е добре. Който не сам си... Какво да се прави?

Ангел Грънчаров каза: Съдбата също не можете да преметнете. :-) Виж, некой и друг наивник може да Ви се върже...

Венцислав Йорданов каза: О`кей, не всеки който проси е бедняк, не всеки, които предлага, е добър. Но ако човек може да разпознае тогава става доброто. И ако не е така няма да го пиша. Те мошениците нали знаеш...

Ангел Грънчаров каза: Блазе Ви обаче, че не усещате какво правите, ето това се вика "чувствителност"...

Венцислав Йорданов каза: Не обясняват нищо. Да, аз усещам. И орисвам тези, които не разпознават. Само се отдръпвам. И мълча. И... Те дори не знаят защо е станало така...

Ангел Грънчаров каза: Значи сега вече ще ме омагьосате да ми се случи нещо лошо, щото не си дадох парите за книгата Ви?! Браво на Вас, авторе! Черна магия ли ще ми направите? :-)

Венцислав Йорданов каза: Не аз. А вашето решение го прави. Аз съм човек...

Ангел Грънчаров каза: Аз нима нямам право на избор? И на преценка спрямо вършеното от Вас?

Венцислав Йорданов каза: И то не защото отказвате. А заради отношението. Че сте много "мъдър".

Ангел Грънчаров каза: И нямам право на отношение, така ли? Трябва да съм покорна овца, която Ви дава парите си?

Венцислав Йорданов каза: В собствените си представи.

Ангел Грънчаров каза: И тогава съдбата щеше да ми се отблагодари за простотията и наивността?

Венцислав Йорданов каза: Има една приказка. За теб е вярна. Всички ще остареем. Но не всички ще помъдреем. Глупака си остава такъв. Не се лекува. Той е мнителен. Подозрителен.

Ангел Грънчаров каза: Е да, няма що, много мъдро е да се спекулира така грозно с човешката мъка, да се прави търговия с нея...

Венцислав Йорданов каза: Недоволен. Спокойно. Който спекулира сам си получава това, което е търсил.

Ангел Грънчаров каза: Аз пък такава "мъдрост" не ща, предпочитам да си остана "глупав"...

Венцислав Йорданов каза: И защо не си падаш като котка по гръб. О`кей. Ама аз съм такъв. Успявам да накарам котката да се тръшне по гръб. Да се наведе. Ниско-ниско. Да каже.

Край на разговора

Венцислав Йорданов каза: "Ейййй, ама и аз съм уж котка, ама фалшива.

Ангел Грънчаров каза: Простете, религиозна ли е Вашата поезия? Щото най-грозна е спекулацията с търговска цел с религиозни предмети... Това е станало явно бизнес за доста безскрупулни хора.

Message cannot be sent based on either the receivers' privacy settings or yours

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

6 коментара:

Анонимен каза...

Не прочетох всичко... Досади ми .. Но, все пак "Лявата ръка не трябва да знае какво прави дясната". " "Когато даваш пара в протегната ръка, не трябва да те види никой" - учеше още като дете баща ми. Мисля си, че и милосърдието вече ни е комерсиалезирано ....

Анонимен каза...

е па и вие се сърдите, че не ви купуват книгите

Ангел Грънчаров каза...

Не, радвам се, че не ми купуват книгите, завистлива анонимна шушумиго! :-) А ще умреш ли от мъка ако ти кажа, че повечето от книгите ми вече са продадени? :-)

Анонимен каза...

В този случай не е нужно извинение. Няма причина за това.
Томи Томев.

Анонимен каза...

напротив, господин Грънчаров - ако книгите ви се продават надявам се да имате приходи от това, защото макар да не съм съгласен с половината неща, които казвате, намирам присъствието ви в Интернет за колоритно, а си имате семейство, здраве, които да гледате. Ако се харчат книгите ви, честито. Бях останал с друго впечатление от предни ваши постове.

Ангел Грънчаров каза...

Не се притеснявайте толкова много за книгите ми. :-) Харчат се добре. Даже много добре ако се вземе предвид, че философия в нашите географски ширини се чете слабо.