Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 септември 2014 г.

Разходка из Санкт Петербург



В този град моя милост беше студент по философия в периода 1980-1983 г. И още по-подробен филм, представящ красотите на северната Венеция:



А сега разгледайте и Ермитажа (няма да съжалявате ако го сторите):



Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

Интересно и показателно е, че почти всички архитектурни постижения, на които днес се възхищаваме, са дело на недемократични режими, започвайки с египетските пирамиди. Това се отнася и за Петербург. Демокрацията не е в състояние да създаде забележителна архитектура по силата на своите особености. Ако древните египтяни са можели да гласуват и избират управниците си, едва ли са щели да се съгласят да строят пирамиди. С вложените в Голямата пирамида средства и труд Хеопс е можел неимоверно да повдигне благосъстоянието на египетския народ и той щеше да му е благодарен, но днес нямаше да има Голяма пирамида. Ако Людмила Живкова не беше насочила всички ресурси на България към НДК, София днес нямаше да има конгресен център, но с тези средства можеше да бъде решен жилищния проблем на мнозина българи. Иначе НДК със сигурност не е архитектурен шедьовър, както и цялата съвременна архитектура, която според думите на английския философ Роджър Скрутън е най-голямото престъпление срещу добрия вкус.

Анонимен каза...

Ех, пустият му Ленинград, не може да ви излезе от червеното сърчице, а, Грънчаров...

Bacho Кольо каза...

Поздравления, Грънчаров! Санкт Петербург /Питер, Петроград, Ленинград/ е неописуем красавец. Това го потвърждавам аз, който пет години е живял в гордата и неповторима Москва.