Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 24 октомври 2014 г.

Разходка Kolmar, Alsace, France с г-жа Мария Василева


Подготви: Maria Vassileva (owner) and You, Заснето в Kolmar, Alsace, France

Франция пак ме изненада! Не очаквах кой знае какво от най-близкото туристическо градче до Швейцария. Но слънцето, прекалено ярко за края на октомври, огря разноцветните къщи и ми показа щедро цялото великолепие на този град. Бях щастлива! Улиците бяха с безброй заведения, уютни магазинчета бяха отворили гостоприемно врати, ухаеше на топли кроасани, пресен хляб, вкусно приготвено месо, подправки, кафе, топъл шоколад, цветя и нежни парфюми. Ушите ми бяха запленени от мелодията и екпресивните звукосъчетания на френската реч. Търсех най-малкия повод да разговарям, забавлявах се да имитирам поведението и интонацията на любезните и разговорливи местни жители. Нека познаят от кой регион на страната съм, хайде! Чужденка ли? Absolument pas! Толкова добре ви познавам, Вас, страната ви, обичаите, историята, географията, културата ви, музиката ви, храната ви, магазините ви... Douce France, cher pays de mon enfance, je te garde dans mon coeur, la la la la, la la la la la la la la... Ah, c' est vraiment mon deuxieme pays, mon premier amour... Vive la France, n'est-ce pas, Marie Claude Lucien de Briare!!!

Любезни Господин Грънчаров, днес избирам Бартолди пред Песталоци и Цвингли!

(Песталоци - известен педагог от Цюрих, Цвингли - известен проповедник от Реформацията също от Цюрих, Бартолди - скулптор от Колмар, изработил Статуята на Свободата в Ню Йорк)

Ирена Николова: Пътепис! Все едно съм там!


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

4 коментара:

Анонимен каза...

Моля Ви, престанете с този наивен възторг и с тези ученически съчинения и пътеписи. Франция е една мръсна и корумпирана страна, която има една катастрофална революция и много нестабилна политическа система и колониално минало, а днес е една голяма Гърция, понеже е фалирала също като Гърция, макар че това все още се прикрива.

А госпожата хабер си нямa от понятие. Много обичам такива пишман-пътешественици, които се лутат насам-натам като овце и зяпат, без да разбират за какво става дума: Colmar-Colmer въобще не е френски, а немски град, както и цялата област на Елзас-Лотарингия, която трябва да се върне в Германия. Той неслучайно е и по-различен и по-чист – именно защото е немски, а не свински френски град. В Елзас французите провеждат една отвратителна, брутална политика на асимилация на елзаските германци и както виждаме, отворените граници в ЕС с нищо не променят това, младите елзасци все повече се отчуждават от своите германски корени и език.

Ангел Грънчаров каза...

Драго конспиративистко зомби, пишете пълни глупости, явяващи се резултат на индоктринацията Ви с кагебистките идеологеми, заради които съзнанието Ви е овладяно от представи за света, характерни за 20-те години на ХХ век, време е да се събудите.... светът сега е съвсем друг.

Анонимен каза...

Какво общо може пък това да има с КГБ? Това показва само ВAШАТА индоктринираност, въобще в България всички и всяко се политизира, поради което вече е невъзможна нормална дискусия.

Позволете ми да познавам историята на Германия и Франция достатъчно добре, за да знам какво пиша. За съжаление поради германската история в 20-и век в самата Германия подобни „националистически“ изказвания се смятат за политнекоректни. Само че аз тук изказвам мнението си 1 към 1 без съображения за политическа коректност.

Елзас-Лотарингия е стар обект на териториални спорове между Франция и Германия. Германският етнически характер на областта е безспорен, също както българският етнически характер на Македония например. И подобно на Македония, Елзас исторически винаги е бил само временно в Германия, макар че там му е мястото. Така че Македония и Елзас имат еднакво трагична историческа съдба.

Въпреки че Елзас днес е нещо като централен регион на ЕС, Европейският парламент например е в Страсбург, особено след 1945 немската култура и език в областта са подложени на асимилация и маргинализация и населението все повече приема френския език и обичаи. Същото впрочем се наблюдава и в „европейска“ Гърция, която не е спряла с репресиите си срещу българите в Егейска Македония, но за това продължава да се мълчи.

Така че не бива да мислим, че понеже за тях не се говори и пише, тези неща принадлежат на миналото, например на 20-те години. Светът не е чак толкова различен, както виждаме, и шотландците, и каталонците въпреки ЕС напират за независимост. Между другото как оценявате шотландския референдум? Вие дали сте „за“ или „против“ отделянето на Шотландия и с каква обосновка?

Ангел Грънчаров каза...

Има всякакви хора, нека някои като Вас да продължават да си мислят в представите и дори в "категориите", характерни за отдавна отминали епохи. Това само показва, че не умеете да мислите съвременно, според съвременните реалности, според реалностите на съвременността, на съвременния живот. Между другото много конфликти по света (бляскав пример: конфликтът между свободолюбива Украйна и Путинска Русия или Путинландия или дори Путинистан, както наричат тази страна напоследък), та значи много ако не всички конфликти по света, в това число и най-безсмислените, възникват точно на тази база, а именно, че дадени хора не успяват да променят мисленето си според реалностите и затова мисленето им отговаря на вече несъществуващи светове, на света, какъвто е бил някога, не сега.

Ние спорим, а понякога и дори се бием заради това, че някои хора не могат да осмислят реалностите на съвременния живот и си живеят в представите на други, несъществуващи вече светове. Имам чувството, че Вие сте точно такъв човек. Просто не сте от съвременния свят. Хора като Вас са подпалвачи на всякакви конфликти, даже не се усещат как провокират безсмислени напрежения. Слава Богу мнозинството от хората все пак е в някаква степен адекватно на реалностите на съвременния живот, в противен случай светът щеше да стане едно кошмарно, невъзможно за живеене място - ако хората, "мислещи" като Вас, бяха способни да вземат надмощие. Но ето, в путинска Русия хората, мислещи в назадничави категории като Вас, сякаш вече са мнозинство, което именно е причина за това, че путинска Русия е агресивна, опасна страна с неадекватно поведение на световната арена.

Причината: че и водачите ù, и мнозинството от "народните маси" не успяват да осмислят реалностите на съвременността и продължават да си живеят в някакви фантастични, илюзорни светове, примерно във времената от първата половина на ХХ век и дори още по-рано. Ето, Вие лично, оказва се, се вълнувате от проблем, който изобщо не вълнува мнозинството от съвременните германци и французи, а именно чия е провинция Елзас-Лотарингия. Простете, а вълнува ли Ви въпроса как са намирали сено зимно време за конете на хан Аспарух - по времето на прабългарската инвазия на Балканите? :-)