Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 2 ноември 2014 г.

Ако не беше влязла в Европейския съюз сега България щеше да бъде мачкана от Русия както сега тя мачка Украйна



Жозе Мануел Барозу*

Президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, Снимка: © Getty images

Разширяването на ЕС е едно от най-големите достижения на съвременната европейска история, заяви Барозу на прощаване

Ако държавите, които напоследък се присъединиха към ЕС, бяха останали извън него, днес може би нямаше да говорим само за Украйна, но вероятно и за България или за държавите от Прибалтика.

Решението да се разширим бе правилното, макар и не всичко да е перфектно. Нека кажа съвсем честно - проблемите, които имахме около разширяването, не бяха заради България и Румъния ни най-малко. Не България и Румъния причиниха проблемите, пред които се изправихме.


Проблемите бяха по-сложни и едно от най-важните неща бе да покажем, че е възможно ЕС да работи с 28 държави и с повече занапред.

* Жозе Мануел Барозу на прощалната си пресконференция в Брюксел като председател на Европейската комисия, цитиран от БТА

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

15 коментара:

Bacho Кольо каза...

С риск да се окажа неспасяем наивник казвам: Жан Клод Юнкер не може да изръси подобна простотия!

Bacho Кольо каза...

Из форума на СЕГА:
dissidentbg
Не ви ли прави впечатление нещо много съществено?
От ЕС не могат да кажат нищо от рода: Виждате ли колко по-добре живеете в България след като сте в ЕС? Затова казват: Ако не бяхте в ЕС щяхте да сте в голяма опасност.
По-лесно им е да плашат с хипотези, отколкото да изтъкват предимства.

Bacho Кольо каза...

Насата:
Ба, спасена била България от Путин и Русия.....
Над 500 хил недвижимости имат руски граждани България, Поморие му викат "Малая Москва", откриха филиал на Московския Техн. Университет в Бургас, готви се руско училище в Бургас .......
Стой ти тов. Барозу, на тази кълка.
Товагишчи НПО-ошници : Чемодан- вокзал- Поморие ! Демокрацията е в опасност !
Слезам товарища Бароза - не верить !

Bacho Кольо каза...

mace:
Направиха щастливи кокошките и прасетата. Изправиха ни краставиците.

Bacho Кольо каза...

Maximus II:
Западът така "спаси" България, че сега е на смъртно легло, не гледайте София, идете до провинцията и вижте как живеят хората там, вчера ми разказаха за млад човек опитал се да се самоубие, от безиходица и безнадеждност.
Когато гледате как върви метрото помнете че е само илюзия за нормалност.

Bacho Кольо каза...

Maximus II:
СССР беше жестока болшевишка империя, 45 г. комунизъм беше кошмар, но което ни се случи през време на демокрацията и на сън не сме предполагали че има такова зло

Bacho Кольо каза...

Panayotis:
Голяма политическа простотия на Барозу. Не подобаваща на Европа. К Ъ Ш !

Bacho Кольо каза...

Han:
Абе тоя проамерикански плужек (по Джимо) няма ли да си ходи най-накрая!

Bacho Кольо каза...

Bradatko:
Никога не съм го харесвал този мазник!
Някак ми се струва такъв един... нечистоплътен.
И то се видя. Размириса се на изпроводяк

Bacho Кольо каза...

LeDoyen:
Имам смътно предчувствие, че Барозу не е казал точно това, по простата причина, че вече доста години е в политиката. А ако все пак го е казал, не си струва да се коментира подобен словесен онанизъм.

Bacho Кольо каза...

Професорът:

Тъпи и жалки мижитурки, водени от пасторската щерка, комсомолката от ГДР, дето не знае как се държи вилица и лъжица! НЕма вече лидери като Палме, Митеран, Кол, Шмит... само банкерски и Фашингтонски слугинаж!

Bacho Кольо каза...

Simplified Solutions:
Това посредствено щатско мекере и подобните му назначенци успяха да досъсипят добрата първоначална идея за Европейски съюз.
Помните ли откъде започна задушаването на Европейския съюз от Щатите? От идеята петролът да се търгува и в евро

Bacho Кольо каза...

Има още много. Все в този дух!

Да се чудим ли защо нашето Народно събрание се председателства от двукраката посредственост Цачка, след като европейската комисия се ръководеше толкова време от тоя надут празнословец?

Ангел Грънчаров каза...

Колю, абе ти май цитира изказванията на всички членове на твоя квартален клуб по комунизъм по въпроса :-) Гледам, че пенсионерската мисъл вече е достигнала неземни висоти :-)

Bacho Кольо каза...

"...пенсионерската мисъл "
Повечето са по-млади от теб. Някои - на възрастта на си на ти.

Ех, ако някога отвориш очите са, за да прочетеш някои от собствените си писания - писъци от края на 19 в.