Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 3 ноември 2014 г.

Така е било някога, а сега не е ли същото?!



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

6 коментара:

Анонимен каза...

Великобритания се страхува много от Германия, спряла атомните подводници, пoсипала се с пепел, както е известно англичаните са роби, владяни 100 x 500 години от Турция, след което всеки напън към свобода им призлял, Шекспир умрял от туберкулоза, а английските крале молили през 5 минути швабите да им простят OK?...

http://www.novini.bg/news/247297-меркел-поставила-ултиматум-на-камерън.html

Страхотни съмнения имам дали Лайпциг го изпепелиха извънземните или англичаните, вервай ми, експерт съм, учил в Бълхария и извода се налага по комунистическо-байтошевски, ОК?...

>>> ETO IZVODA MI:

Лайпциг беше унищожен от съвецки комисари маскирани като италианци, ох обърках се, като марсианци, и в резултат на текезесарска технология Лайпциг изчезна, ОК?...

Мерси че ме разбираш, то е щото си философ, хора с несведущ интелект биха помислили че говоря за шишарките в Ребъркòво, ОК?

Просто АIG чета историята кат комунис, нали твое цървуланковско величестово ми каза че съм такъв, ОК?...

Кеф а? (турска дума = keyif)

--------------------------------------------------------------------------------

Но не се бой – BG владее положението - убиец на котка ще лежи 1 година... Wow !...

http://www.novini.bg/news/247354-убиец-на-котка-влиза-за-1-година-в-затвора.html

Убиеца на Андрè Лукан ще лежи нула секунди, ОК?...

Бахти как ви се възхищавам, нема втори кат балkанските лèвове на светò, а?

И аз го вервам, брате майдански, ОК?...

Баси и си циганин, а не бълхарин, ба AIG ?

Нема везе... На сръбски: Нема ядове...

Гледай видео от един велик сърбин, не е от BG-матряла, ОК?... Хем ги бомбардира малоумния слон USA, че не разбрал кой кой е в Европа, ОК?...

Dikoff, Nova TV play bg - ama ne se otvarja, da ne se razorjat i tija, a? Любиша Самарджич потърси, ОК?...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Намери си психиатър. Съвсем си изкрейзил... кагебистки водкопиецо!

Анонимен каза...

Абе хора, как не ви омръзнаха тези народопсихологизми и натрапливи разсъждения? Разбира се, народите имат своите особености, но подобни обобщения, та казани дори от самия Левски, са проблематични. Освен това ако тези думи са казани пред турския съд, те не могат да бъдат нищо друго, освен съзнателна лъжа и дезинформация на Левски, защото е добре известно, че той е искал да заблуди турците. Левски е искал да омаловажи стремежа към свобода на българите и силата на освободителното движение и организация именно с цел да ги съхрани максимално и точно поради това не се е държал „героично“ пред съда, а е възприел друга линия: да се прави на наивен и некомпетентен и да представя революционното движение като безобидно и слабо.

Освен това това са думи от друга епоха и казани в друг контекст. Със същия успех много лесно може да се аргументира тъкмо обратното: че българите са изключително свободолюбиви, понеже цялата българска история от 681 насам е една непрекъсната борба за свобода и независимост и при всички превратности България се е възраждала отново и отново като Феникс от пепелта. Обърнете например внимание на борбата на българите срещи византийците преди 1000 години при Самуил, която сега честваме.

А както да кажем за шотландците сега, които след 300 години английско робство имаха възможност съвсем елегантно да се освободят чрез гласуване, но не се възползваха от този уникален шанс?

Ангел Грънчаров каза...

Другарю тълкувател на "правилното мислене", а би ли се опитал да изтълкуваш как е правилно да разбираме настояването на граф Игнатиев пред турските власти да съдят пред специален трибунал Васил Левски, та да е сигурно, че ще бъде обесен? Интересно ми е да прочета твоето "най-правилно мнение" и по този въпрос...

Анонимен каза...

Нищо по-лесно то това: вече има достатъчно индикации, че Русия е гледала с недобро око на делото на Левски, понеже е искала да предотврати освобождението на България със собствени сили, респ. с решаваща намеса на Запада, а е искала сама да „освобождава“ България, за да се закрепи на Балканите и евентуално да вземе под контрол Проливите. Така че Русия е имала голям интерес от слизането на Лески от историческата сцена. Всъщност Левски не се е стремял толкова към непосредствено въоръжено въстание, той е бил повече политик от революционер и е виждал решението на българския въпрос в европейски контекст.

Априлското въстание обаче е било до голяма степен вдъхновено от Русия, за да получи повод да се намеси. Самият Бенковски, както знаем, казва на Русия „да заповяда“: "Направих рана в тялото на Турската империя, сега Русия може да заповяда." Това дава повод на някои български историци да го обявят за руски агент:

http://paper.standartnews.com/archive/2000/05/10/society/interv.htm

Впрочем във всички български чети през 19-ти век има поне един руски агент.

Вярно е, разбира се, че през 19-ти век всички Велики сили са преследвали своите користни цели и Русия не е изключение. Това, че това не е било добре за България, е факт, но такива са светът, политиката и историята. Малките народи за съжаление винаги са били играчка на великите сили.

Така че напразно ме подозирате в някакъв „проруски“ уклон или русофилство. Аз осъждам руските амбиции към България, но същевременно ги разбирам, без, както казах, да ги одобрявам.

Анонимен каза...

Сега не е същото, защото сега не желаят свободата.

Тотю