Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 26 ноември 2014 г.

Разходка из Констанц, Германия


Гостоприемна и щедра, Германия отново ме полюля в прегръдката си няколко часа. Удоволствието, по-скоро терапията „шопинг“ за жените, се разгърна с могъща сила. Като българка определено тук се чувствам много, много по-„у дома си“. Харесвам начина, по който се отнасят към хората. Услужливи и добронамерени са, не създават изкуствени проблеми, действат бързо и рационално. Тук може да седнеш на кресло в магазин, да стоиш в заведение докато си починеш, да си поискаш чаша топла вода или да ти стоплят напитката, ако те боли гърло. В аптеките ще ти дадат нужното лекарство, дори да нямаш рецепта. Ако го нямат в момента, го доставят след няколко часа. Може да го поръчаш предварително по телефона в аптеката, за да не чакаш да го доставят.


Всичко е направено красиво и с мисъл за удобството на хората. В магазина, в който пазарувахме, натиснах бутонче с рисунка на брецел и ми се появява ухаещо и прясно изпечено геврече. За сладкишите им просто нямам думи и няма да описвам. С цени като българските получаваш огромен сладкиш, в който маслото и шоколада изобщо не са спестени. Жената, руса и спретнато облечена на съседната маса в заведението ми говори нещо, отговорих й че не разбирам много добре немски, но тя ми посочи пакетите до нея като ми посочи закусвалнята. Разбрах че ме моли да наглеждам багажа й докато си купи кафе и още нещо. Макар да разбра че съм чужденка ми се довери!!!


Няма нищо „менте“. Бързо и безпроблемно връщаш или заменяш стока. Стоките са красиви и евтини, изключително здрави и практични. Избирахме подаръци за учителките на децата, те са 12 на брой и лесно можеш да оформиш естетичен и мил подарък за 5 евро.


Магазинът, нещо като МОЛ на три етажа, беше оригинално украсен, без да се пестят усилия, материали и време. Присъстваха всички горски животни, в естествената им среда, с козина досущ като истинската, но... помръдваха!!! Това толкова ме изненада и очарова че направих набързо клипчета, осъзнавайки добре че не е подходящо за възрастта ми да снимам таралежи и катерички.

Мисля че добре правят българите, които се ориентират към Германия.


Тези като нас, в Швейцария, дори живеят в Германия или Франция и пътуват за работа до Швейцария. Така удвояват заплатата си поради разликите в цените на стоките. Другият начин за българите, работещи в Цюрих е да си наемат или купят къща в градче на 40-50 км от Цюрих, голяма, с градина. С невероятния транспорт и достъпните цени на бензина си живеят там като на луксозен курорт. Същата къща в Цюрих би струвала 5, 6 или 7 милиона швейцарски франка.

Оставям ви да се разходите из МОЛА в Констанц чрез няколко снимки и клипчета.


И ако сте пребивавали в Германия, сега сте там, или не мислите като мен, не е нужно да апострофирате, да ме поправяте и да коригирате изложени факти. Имайте си собствено мнение, но не бъдете злобни и всезнаещи! Има едно чудесно европейско качество, което липсва на българина все още - ТОЛЕРАНТНОСТ.

tolerer - fr. търпя, изтърпявам (в случая: търпя чуждо мнение)

Текст и снимки: Мария Василева

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

5 коментара:

Анонимен каза...

Въпреки че разпалиха две световни войни, в резултат на които се стигна до Октомврийската революция в Русия, която без активна Германска помощ нямаше да е възможна, както по-късно и до попадането на България в съветската сфера на влияние, немците като цяло не са лоши хора, във всеки случай са по-приятни от французите например – това за сведение на Ангел Грънчаров, за когото народопсихологията е централна и който обича да подвежда цели народи под един знаменател.

Много жалко за Първата световна война, от която Втората е директно следствие. Германия в края на 19-ти и началото на 20-ти век наистина е била водеща страна не само в материално, но най-вече, което е много по-важно, и в духовно отношение. Въпреки че през 1920-те тя все още има големи културни постижения и Берлин надминава дори Париж като един вид културна столица на Европа, истината е, че упадъкът на Германия започва през 1918 година и въпреки икономическото чудо в западната част след 1945 Германия никога вече не придобива миналата мощ и величие. Същото може да се каже и за България, чиито устрем е прекършен също през 1918 година. Въобще между българите и немците има някакво привличане и сродство, може би не на последно място и поради общи елементи в ентногенезиса. Така например германският учен професор Фритцлер предполага, че българи и баварци имат един корен:

http://www.kanatangra.wallst.ru/Bavaria-bg.htm

България и Германия завинаги заедно!

Ангел Грънчаров каза...

"... това за сведение на Ангел Грънчаров, за когото народопсихологията е централна и който обича да подвежда цели народи под един знаменател."

Таваришч, нещо не си разбрал, и то е: аз не съм олигофрен, за какъвто толкова държиш да ме изкараш. Чети по-внимателно какво пиша, щото поради преднамереност ми приписваш неща, които и през акъла ми не могат да минат. Я ако обичаш дай доказателство за твърдението си, че съм бил обичал да подвеждам цели народи под един знаменател? Също така би ли се опитал да обосновеш твърдението си, че за мен народопсихологията била "централна". Моля свои собствени нескопосани изводи да не ми ги приписваш. Аз каквото твърдя, го казвам пределно ясно. Не желая да ме коментираш превратно просто защо те е домързяло да схванеш какво казвам. Или просто защото ти е скимнало да се опитваш да ме правиш на глупак...

Помни добре: аз не съм олигофрен. Колкото и да ти се иска да ме изкараш такъв, това просто няма как да стане...

Ангел Грънчаров каза...

Между другото твърденията ти, че Германия не била постигнала "мощ и величие" при положение, че е трета икономика в света показва само, че робуваш на анахронични представи за въпросните "мощ и величие". Апропо, сам си противоречиш, щото културата също може да е знак за мощ и величие, но от друг род...

Анонимен каза...

Германия (както и ЕС като цяло) е един икономически гигант, но едно политическо и военно джудже. Освен това силата и влиянието на една страна не се мерят само с нейното БВП, което е най-вече индикатор за потреблението. Все пак Германия, за разлика от деиндустриализираните англосаксонски страни, е запазила и някаква индустрия. Друг въпрос е дали този икономически просперитет наистина е изграден върху здрава основа и дали той наистина добър за германците.

Аз обаче говоря в друг, повече духовен и културен план. Факт е, че германският дух въпреки някои временни възходи запада след 1918, същото важи и за България. Във втората половина на 19-ти век до началото на 20-ти век Германия е била може би водещата страна на света в духовно и интелектуално отношение, включително в областта на философията, но Първата световна война слага край на това. Впрочем ако Първата световна война беше продължила само още година, може би щеше да ознаменува края на цивилизацията въобще. Но никога не е късно цивилизацията да се самоунищожи, както виждаме, Европа отново е на път да стане източник на някакъв световен конфликт – не „неразвита“ Африка или Азия например. Така че напредъкът на човечеството в по-ново време е свързан с Европа, но и всички злини в последните няколко столетия пак идват от Европа.

Ако трябва да бъдем пределно точни, можем да кажем, че марксизмът също е продукт на европейския и най-вече на германския дух. Октомврийската революция в Русия, където марксизмът намери най-благодатна почва, също стана възможна само чрез Първата световна война и активната помощ за болшевиките от страна на Германия, а разширяването на съветската сфера на влияние след 1945 стана възможно, понеже Западът реши, че трябва да се съюзи със Сталин против Хитлер. Ако Западът беше толкова всемогъщ, трябваше сам да се разправи с Хитлер, а не да се обединява със съветския не по-малко кървав ит Хитлер диктатор.

Но за Германия, Европа и света можем да философстваме до безкрайност.

Ангел Грънчаров каза...

Представите Ви за света са на нивото на 17-ти век и се свеждат също така до повторението на няколко догми на марксистко-комунистическата и кагебистка версия за обяснението на световните процеси... хоризонтът на разбиране на смисъла на нещата Ви е отчайващо тесен...