Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 14 декември 2014 г.

Бабаитските популистки игрички с огъня предизвикват най-страшните пожарища и кървища




Министър на здравеопазването Петър Москов, който ясно заяви намерението си да забрани на линейки да посещават циганските гета в България и пожъна овациите на българите от всичка партии, съсловия и населени места, вече се чувства достатъчно сигурен на върха на тази лична, невиждана от завръщането на Симеон Сакскобурготски слава, за да си позволи да смени тона и да изрече няколко дни по-късно от екрана на БНТ неща, които трябваше да каже от самото начало, вместо да заплашва цял един етнос с лишаване от здравеопазване.

Иначе казано, презрените правозащитници и либерали, които станаха обект на нападки, иронизиране и маргинализиране (в медиите например, където въпросните либерали просто отсъстват), в крайна сметка се оказаха прави в неравния спор с монолозите на оркестъра от възторжени певци на правдата, която била изречена от министерската уста (според апологетите).

Незнайните, непоказаните либерални гадове промълвиха нейде извън микрофоните и камерите своето „така не може да се говори” и макар да не им дадоха думата никъде, откъдето се лееше разговорът, на практика се оказаха косвено прави, както си видя от оправданията на министъра. Но това го разбират само онези, които разглеждат изригването на страстите под микроскоп с повишената чувствителност на анализа - за масата народ, облъчвана от радостната вест за началото на дългоочакваната битка срещу популацията, циганските банди (думи на Москов, за които той се извини някак по принцип, без да ги десакрализира), едва ли има значение смекчаването на министерската ярост...

... Балканската история познава пресен пример за това как югославските комунисти, клели се десетилетия в принципите на самоопределението, автономията, правото на културно различие и интернационализма буквално за една нощ се преродиха в най-върлите националисти в държавата си в противоречие на собствената конституция. За целта беше достатъчно тлеещата омраза, подклаждана години наред преди това от сръбски интелектуалци (борци срещу някакви си либерали и правозащитници) да бъде канализирана от едно единствено изказване на Свободан Милошевич в Косово.

И какво толкова изрече той, че така преобърна историята, довела до гражданска война, разпад на Югославия и намесата на НАТО накрая?

„Вече никой няма да ви бие!”, каза Милошевич на сърбите в Косово и скоро след това настана голям бой, най-кървавият в Европа от Втората световна война насам. Тогава обаче речта му на Косово поле беше посрещната с масов националистически сръбски ентусиазъм...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: