Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 22 декември 2014 г.

Отзив от колега за мое учебно помагало със заглавие "Лаборатория по философия"


Тази сутрин г-н Райчо Радев (колега, учител по философия от Перник) ми съобщи, че в неговия блог е публикуван текст или коментар във връзка с мое учебно помагало. Оказа се, че г-жа Антоанета Чобанска, преподавател по философия от Велико Търново, е написала следното под публикацията в блога на Райчо със заглавие ОБРЪЩЕНИЕ-ПРИЗИВ: ДА СПАСИМ УЧИТЕЛЯ ПО ФИЛОСОФИЯ АНГЕЛ ГРЪНЧАРОВ ОТ ПЛОВДИВ, НЕОБХОДИМ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ:

Да бъдеш учител днес е призвание, мисия, но и голямо изпитание. Още повече да бъдеш учител по философия. Заниманието с философия в нашия прекалено материален свят е несъмнено трудна задача. Но преподаването на дисциплините от философския цикъл в средното училище, обяснението на конкретния свят с абстракции и то на млади хора, в които липсва нагласата и културата за подобно възприятие, си е направо предизвикателство.

Много полезна за моята работа като учител по учебните предмети от философския цикъл е книгата на Ангел Грънчаров „Лаборатория по философия” (Подзаглавие: „Книга за опитващите се да разбират”), 2003 г., A&G. Нейното използване ми позволява да прилагам личностно ориентирания подход, който се утвърждава в преподаването на философските дисциплини; дава възможност да се търси смислена и работеща основа за оценностяване на учениците като активни и пълноправни субекти в образователния процес; способства за намирането на собственото място в света на идеите и за формирането на система от знания и убеждения за природата, за обществото и за човека у младите хора.

Въпросите, които авторът поставя, са особено интересни за юношата като обяснителна матрица за собствените му проблеми в областта на познанието и живота, те стимулират самостоятелността, креативността, дивергентността на мисленето. По този начин израстват личности, които търсят колкото е възможно повече решения на един проблем, които с лекота генерират нови идеи и дават адекватни отговори на поставените задачи.

Книгата на Ангел Грънчаров „Лаборатория по философия” в качеството й на учебно помагало е безценна за желаещите да се ориентират в сложния свят на философската проблематика. Тя подпомага развитието на педагогиката на творческо взаимодействие чрез обучението по учебните предмети от цикъл „философия” като дава възможност на учениците да развият разбирането за философстването в един по-широк аспект, да отворят съзнанието и чувствителността си към нови възприятия, да повишат уменията си за тяхното свързване, да изградят интерес към характерния за философията синоптичен стил на мислене, да формират умения за приложение на усвоените философски знания.

Така философията става открита, а с това и се откъсва от своята едномерна свързаност със знанието. На преден план излизат рефлексията и откритието. Формира се онази специфична структура на опита на подрастващия човек – евристичната структура. Тази структура непрекъснато се обновява и определя отношението на младите хора към обкръжаващата ги среда, способността за разбиране и реорганизиране на тази среда, както и особеностите на съзнанието, насочеността на личността, творческия характер на дейността. Всичко казано дотук е намерило най-добро обобщение в думите на автора:

„... не може да се забравя, че „философското” всъщност не е друго, а тъкмо човешкото, истински значимото за човека.”

Antoaneta Chobanska, 21 декември 2014 г., 15:45

Ето и снимка на отзива в блога на Райчо:


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: