Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 20 декември 2014 г.

Жив и здрав да е добрият човек, който за две нищо и никакви ти книги ми даде такива хубави дарове!


Днес ми се случи нещо интересно и много показателно, една история, която, въпреки специфичността си, ще я разкажа, независимо от рисковете, примерно да бъда осмян или подигран. Разказвам я не за друго, а защото показва все пак нещо, характерно за съвременния български живот, в който именно могат да се случват толкова причудливи неща. Ето за какво става дума.

Един човек (разбирате добре, че в случая не е необходимо, пък и няма някакъв кой знае какъв смисъл да казвам кой именно е този човек, как му е името и пр.) ми се обади и ми поръча две мои книги (Страстите и бесовете български е едната, и Българската душа и съдба е другата). Оказа се този човек от Пловдив, поговорихме малко, уговорихме да се видим за да му предам книгите. Срещнахме се, аз му занесох книгите. Поговорихме си, разказа ми за себе си, сподели че е безработен и пр.; от разговора аз разбрах, че е много добър човек, който обаче се намира в изключително труден период от живота си. Почувствах крайно неудобство да му вземам пари за книгите, личеше си, че наистина се намира в трудно положение.

Замислих се какво да му кажа, тоя човек явно нямаше да приеме книгите като подарък, затова му заявих в един момент, че му правя отстъпка от цената 50%, сиреч, да плати книгите на половин цена. Човекът видимо се обнадежди, а в един момент ми каза: "Знаеш ли какво, аз пък също ще ти дам нещо като подарък, така ще си разменим подаръци, щото, прощавай, но наистина съм много зле с парите!". Уговорихме се след два дни пак да се срещнем, той взе книгите без да ми е плащал нищо за тях. Каза ми обаче, че понеже имали земя на село и били получили рента под формата на... бутилки олио, та ми предложи да ми изплати книгите като ми даде съответното количество бутилки олио!

Като чух това, аз веднага се сетих за една история от преди доста години, тя се случи в едно училище, в което и аз работех тогава. Стана голям скандал, щото начална учителка от това училище си беше позволила да заяви на децата следното:

- Мили ученици, ето, у нас в страната сега е голяма криза (това нещо се случи по времето на жан-виденовата катастрофа, бел. моя, А.Г.), всички сме в тежко положение, затова моля да кажете на родителите си във връзка с идващия празник да не купуват букети цветя, които да ми подарявате, а вместо цветя нека да купят по... една бутилка олио; знаете, че цветята хем са много скъпи, хем след два-три дена изсъхват и се хвърлят, а виж, от олиото е и по-евтинко, пък и има дългосрочна полза.


Казала тия думи наивната женица на учениците си, те казали на родителите си, и... знаете какво се случило: разрази страшен скандал, родители се оплакаха заради тая "побъркана даскалица", дето си проси олио, включително голям шум се вдигна и по медиите, те пошумяха тогава, както се и полага, по принципа "Всяко чудо за три дни!". Както и да е, аз си спомням, че горката женица искаха да я уволняват; и аз взех участие в дискусията, защитих я. Та ето, казах тази история на моя бъдещ читател, посмяхме се двамата на отдавнашната случка. И се разделихме с уговорката днес да се срещнем за да ми донесе обещаните бутилки олио.

Ето днес се срещнахме с този човек. Той наистина донесе една голяма торба, пълна с бутилки олио! Взех ги, какво да правя, и аз съм нелеко положение, безработен съм, уволнен съм от работа, има и други безработни в семейството ми, като капак на всичко водя две съдебни дела срещу моите мъчители от образователната система, които се чудиха как да ме извадят от нея и си позволиха какви ли не волности. Да, срам не срам взех олиото, аз, писателят, взех това олио, за голяма радост на жена ми! А добрият човек покрай бутилките с олио беше сложил и две бутилки... чудесно домашно вино, да, истинско вино, същински еликсир! Ето, сега като ви пиша това, си отпийвам от една чашка: аз такова хубаво вино скоро не бях пил!

А наздраве и вам, пък и жив и здрав да е този добър човек, който за нищо и никакви ти две книги ми даде толкова хубави дарове!

Хубава вечер ви желая! Подигравайте ми се вие за мен заради това олио, на мен обаче знаете ли колко ми пука за това че ще ми се смеете и подигравате? Важното е, че жена ми е доволна, че имаме олио комай за няколко месеца, а пък аз, казах, съм много щастлив заради този тъмно-червен гъст еликсир, от който отпивам сякаш е божествена амброзия, питието на гръцките богове! А наздраве - и всичко добро!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

3 коментара:

Райчо Радев каза...

Наздраве, Ангеле. Бъди жив и здрав.
Щастие в семейството ти през навата година и личен успех.
Райчо

Анонимен каза...

Алчен простак си ти Грънчаров ето какво си ти!

Анонимен каза...

Наздраве, г-н Грънчаров!!! Весела Коледа и щастлива Нова година! Пък - Нова година, нов късмет!!!