Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 9 януари 2015 г.

Едно интервю с Илия Минев, взето е от Иванчо Гълъбов през 1990 година



Илия Стоянов Минев (15 декември 1917 - 6 януари 2000) e български антикомунист и националист. Той е репресиран от комунистическата власт, като излежава общо 33 години в затвори и концлагери, с което се счита за политическия затворник с най-дълъг престой зад решетки в света, нареждайки се преди Нобеловия лауреат за мир Нелсън Мандела. Малко преди промените от 1989, през януари 1988 г., Минев става основател и първи председател на Независимото дружество за защита правата на човека. Впоследствие не е приет в сформираната официална опозиция и остава в изолация и забвение повече от 10 години до смъртта си.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

7 коментара:

Анонимен каза...

Само че е много показателно, че истинските антикомунисти като бай Илия Минев след 1989 не бяха допуснати до властови позиции. Те бяха резервирани за т.нар. „дисиденти“, намиращи се под контрола на БКП и ДС. Независимото дружество за защита правата на човека например набързо беше инфилтрирано от ДС и бай Илия отстранен и на негово място беше инсталиран доказаният агент на ДС Румен Воденичаров. Това си беше направо преврат. Ето защо не е конспирология да се мисли, че промяната 1989 беше инсценировка. Това е просто очевиден факт. Нещо повече: до ден днешен няма нито един български политик от десницата, който да не е свързан по някакъв начин с БКП, Комсомола и ДС. Няма антикомунистически герои в Източна Европа, а само агенти – верни слуги на Москва.

Анонимен каза...


Добре бе, г-н Хлопаща дъска, защо тогава щом се смяташ за толкоз прав,
не излезеш от своята си конспиративност, толкова караща ме и то много
правилно, логично, мъдро и истинно да се съобразявам - и решително - НЕ,
с твоите вятър веяни безсъдържателни доводи и думи, а само и единствено с
твоята много основателно престъпна в очите ми - очевидно защо
настоявана и на много, ама ти дори не я ли усещащ бе, "певецо мил и скъп"
на какво и колко лошо "ухаеща" е твоята анонимност в образователния, във
възпитателния, в светлия блог на Ангел Грънчаров.
Нима не виждаш, нима не чувстваш, че си знаме и безкрайно лош пример, с
анонимността си, колкото и да я смяташ за неутрализирана ли откъм страсти,
което очевадно не отговаря на истината чоджум, за този ученик Мухъла от
12-ти ли, от 11-ти Д ли клас на ПГЕЕ, за неговата директорка и за нейната
подлизурка от ПГЕЕ - да се веят и да си обнародват злоботиите,
лошотиите и лошо миришещите си душевни екскременти,
като тебе анонимно тук и неоснователно.
Ма, и Ангел ти каза човече и те посъветва най-човешки и добронамерено,
нали беше кандисал и ти по едно време да се представяш тук с някакво име.
Пък мойто мнение е, че то не бива да е "за пред хората" и "заради
кумовата срама", или за да те отличаваме от другите анонимници, както
той ти го предлага, ами, щом си толкова умен, добър, логичен, надчетен,
проникновен и надарен, то би следвало гордеейки се с учеността си, с
надареността си, с проникновеността си - да не се срамуваш
от него, а да си тук със своето си истинско, законно и с неопетненото си име.
Че да ми дадеш възможността и на мен - да си повдигна малкичко
самочувствието, че има и още , и други такива българи кат мен и Ангела и
нашите приятели и съмишленици - разумни, проникновени, светли и
надарени...Ех, кой е застрахован от грешки и от грешчици, но без името си
тук - това вече не е грешка, а отива към ... други раздели на правото.
Нали следиш и казуса с учителката от ПГЕЕ, чието име бе използвано
от тази боклукчава, малоумна и престъпна, от тази олигофренна душичка,
от ПГЕЕ, за да си изкарва душевните екскременти на показ тук.
Нима наистина ти липсват и капчиците разум, и чувството - да се правиш на
неразбиращ, защо, колкото една душа е по-светло разумна, добра,
проникновена, учена и осъзната - защо тогава и колко е недопустимо,
и колко, и заради какво още, тя не бива да остава тук анонимна.

2015.01.09г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Аз не обнародвам „лошотии“ и „злоботии“, а само предлагам НЕДОГМАТИЧНО за обсъждане моите тези и теории, понеже съм скептичен и критичен изследовател, а на пропагандист, без да ги натрапвам никому и при това се старая никога да не обидя или засегна някого във форума, а ако някои мои постове са изтълкувани превратно в тази посока, моля за извинение. Аз не прогласявам моето мнение като истина от последна инстанция, защото знам, че трябва да сме винаги критични и скептични и постоянно да проверяваме и поставяме под съмнение собствените си предпоставки и теории.

Що се отнася конкретно до политическите анализи, може би една метафора ще проясни нещата: ние наблюдаваме по-скоро движещи се сенки зад матово стъкло и на тази несигурна база градим нашите догадки и хипотези. Истината за политическите събития днес ще излезе може би след 100 години. Както виждаме, дори много от схващанията за Първата световна война сега се ревизират, а за Втората още нищо съществено не е казано.

Впрочем моите истински интереси са повече в областта на (чистата) философия и точните науки, не толкова в политическата област. Политическите анализи ги правя повече като хоби между другото. Само че моите чисто философски постове обикновено остават некоментирани и това не ме учудва, понеже те не може току-така да бъдат обявени от лаици за „конспирология“.

Колкото до анонимността, ами аз бих призовал първо истинските управници в посткомунистическите страни да излязат на светло, а не да се крият страхливо зад гърба на разни измислени политици-марионетки и тогава и ние бихме могли да помислим да се откажем от анонимността.

Анонимен каза...

Последното изречение по-горе показва, че наистина въпросното лице е болно от болестта, наречена "конспирология", която не прощава никому...

Анонимен каза...

Последният пост по-горе показва, че наистина въпросното лице е болно от болестта, наречена "олигофрения", «дебилност» или «идиотизъм», която не прощава никому...

Ами да, кой би могъл да се усъмни, че посткомунистичските страни се управляват точно от политиците, които всеки ден наблюдаваме по медиите, това наистина е конспирология. Да, България например се управлява от Димитър Попов, Любен Беров, Жан Виденов, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и т.н., че от кого другиго? Самата идея, че те може да са само подставени лица, е безумна. Зад Любен Беров или Пламен Орешарски например стоят само Любен Беров и Пламен Орешарски, кой друг?

Bacho Кольо каза...

Анонимен: "Само че е много показателно, че истинските антикомунисти като бай Илия Минев след 1989 не бяха допуснати до властови позиции"

Интересно, каква "властова позиция" би трябвало да заеме 75- годишния изстрадал и измъчен човек, след като е прекарал по затворите и лагерите над 30 години?

Ангел Грънчаров каза...

Не властова позиция, а едно елементарно уважение можеше да се окаже на тия страдалци, но и това не им беше оказано, щото разни наглеци от ДС като Румен Воденичаров и прочие се навряха навсякъде и дирижираха дълги години положението...