Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 януари 2015 г.

Тъй умилителните лозунги на "Сириза": "От германците - според способностите, на гърците - според потребностите!" и "Леж па яж!"



Анализи, обмяна на мнения по най-новата гръцка социалисто-комунистическа "революция"

Момчил Дойчев каза: Сириза - ще дадете и последната Си риза...

Ангел Грънчаров каза: Аз някъде пък прочетох тия дни, че лозунгът или девизът на въпросната "Сириза" бил:

"От германците - според способностите, на гърците - според потребностите!",

сиреч, пак се свежда до тъй милия на сърцата и на голяма част от българите комунистически девиз "Леж па яж!", за реализацията на който калпазаните и лумпените от всички страни, виждаме, са готови на какви ли не подвизи...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

8 коментара:

Bacho Кольо каза...

Има нещо изключително показателно в българската реакция на ставащото в Гърция. Някакво колективно злорадство, някакво потриване на ръце, някакво щастливо очакване да видим как ще се срути къщата на нашия хитър съсед. Някакво неистово желание да видим, че има други, които са по-зле от нас.
Реакция, показваща какви мощни колективни комплекси са налегнали българина.

Ангел Грънчаров каза...

Така е, правилно разсъждаваш, кир Колю, и тази реакция е лесно обяснима: няма само ний, българите, да страдаме от левичарската напаст, от комунизма, нека и гърците да пострадат малко, сега е техен ред да страдат, щото те хем се наживяха при капитализма, хем като за капак, видите ли, си мечтаят за комунизъм, нека сега да му се насладят, нека и те да изпият горчивата чаша, да платят и те цялата цена за комунистическите си илюзии...

Анонимен каза...

няма злоба, бачо Колю. Само мъка, че славните потомци на Херакъл, Ахил и Одисей се увличат по глупостите на едно добро, но крайно наивно и доста нахално момче, каквото е Алекс Ципрас.

Анонимен каза...

Вижте какво, знаещи, "левите" политически възгледи не са синоним на "комунизъм". Социалдемократите успешно ръководят немалко държави със стабилна икономика и висок жизнен стандарт. В комунизмът, като държавен строй, няма нищо социално, освен лозунги и демагогия. Та, в Гърция ще видим как ще се развият нещата, но едва ли към комунизъм. Стефан Стоянов, бивш посланик там, обърна внимание към големия потенциал на гръцката държава да води успешно международни преговори .
Колкото до проблемите на гърците - когато съседът ми има проблеми, това не е добре и за мен!

Ангел Грънчаров каза...

Между другото, т.н. социалдемократи са "десни" от гледна точка на левичари като СИРИЗА (в Гръция ПАСОК са "социал-демократите", сиреч, са десните-леви). А колкото по-наляво в спектъра се върви, толкова повече нараства комунистичността, нали така? Определят СИРИЗА за "крайно леви", комунистите сами себе си определят като крайно леви, какви тогава, излиза, са тия нещастници от СИРИЗА, които непременно ще си счупят главата, но преди това ще сторят доста поразии у комшиите!

Анонимен каза...

Грънчаров е прав. СИРИЗА са троцкисти, а не социалдемократи.

Анонимен каза...

Уважаеми г-н Грънчаров, кой как се определя* е без значение. Определящо е каква държавна икономическа политика провежда или най-малкото, декларира че ще провежда. Кой е по-наляво и по-надясно се определя точно от това. Изяснете си какъв е смисълът на "ляво" и дясно" по отношение на ролята на държавата спрямо гражданите й(вижте в историята на Великобритания). Това е икономически въпрос, а не философски. Не се опитвайте да бъдете "френски ключ", който става за всяка гайка.

* И нашата БСП се определя като лява партия, но когато е в управлението, не действа като такава.

Анонимен каза...

Лео Троцки е бил най-големия враг на Сталин. Не съм запознат какво се разбира под "троцкизъм",(освен, написаното в История ВКП(б)) но по отношение на масовите екзекуции, извършвани по негово нареждане, не са различни. Всичките тези "революционери" не са нещо повече от шайка престъпници, газещи до колене в кръвта на руския народ. Слава Богу в Европа вече няма място за такива и недейте с "лека ръка" да раздавате квалификации. Просто е несериозно!