Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 3 януари 2015 г.

Матерхорн е много скъп, важен за швейцарците и неизменен във времето символ на силата и стабилността


Дори да не сте били никога в Швейцария, вероятно ще познаете, че снимката е оттам. Швейцарските планини са познати навсякъде по света с вечните си снегове, в центъра на Европа - сякаш от тези върхове може да се наблюдава целия континент. Хора от целия свят идват тук заради красотата им и отнасят със себе си навсякъде късчета от тази прелест. Малки селца, прекрасни езера, международни банки, точни часовници, деликатесно сирене, фин шоколад… Ако това представлява Швейцария, добре! По принцип е вярно. По-голямата част от туристите идват преди всичко заради това, но се връщат отново за да открият историята и културата й.


Кои са швейцарците? Каква е тяхната уникална същност, която ги определя и различава от другите? Ето като начало малко статистика от 2013 година:


Население - 8 136,6 (отчитаме цифрите в хиляди)
Мъже - 49, 4%
Жени - 50,6%
От 0 до 19 години - 20,3%
От 20 до 39 години - 26,7%
От 40 до 64 години - 35,4%
65 и повече години - 17,6%
Средна възраст - 41,8 години
Чужденци - 23,8%
Прираст на населението - 1,3
Среден брой деца за 1 жена - 1,5
Средна продължителност на живота мъже - 80,5 години
Средна продължителност на живота жени - 84,8 години
Разводи на 1000 жители - 2,1
Семейства от 1 член - 1261,7 ( в хиляди)
Семейства деца с 1 родител - 1163,2
Среден брой членове в семейство - 2,26
Гъстота на населението - 203,5 на кв. км


Няма да сравнявам с показателите в България, няма да анализирам статистиката. За тези, които желаят, цифрите ще говорят сами.

Тази малка по размер страна е разделена на 26 региона - кантони. Националността е една, но прадедите са от 4 страни и са говорили 4 различни езика - френски, немски, италиански и ретро романски (романш). За 7-8 века тази нация е създала свои традиции, малко странни за туристи и чужденци, но важни за всички в цялата страна.

Като например шествието в началото на лятото. В началото на колоната вървят момче и момиче, следвани от няколко кози. След тях вървят овчари с кравите си, облечени в червени сака и жълти панталони. Последни в процесията са собствениците на животните. Отправят се към високите пасища - alpages, където ще останат до края на есента. В останалите сезони щастливите красиви швейцарски крави пак похапват зелена трева, тъй като ливадите са близо и навсякъде тревата е зелена дори през зимата.

Начинът на живот за швейцареца е бил винаги спокоен, запазил се е такъв и в днешна Швейцария. Спокойствието, мира и уединението се нарушават само в дни на празници. Например този със швейцарската борба. Това не е борбата от олимпийските спортове. На поляните са очертани кръгове от пясък. Мъже са се хванали за… специални гащи, които обличат върху панталоните и се бият. Целта е да бъдат поставени по гръб на пясъка, без да излизат от кръговете. Това заприличва на странен танц защото никой не иска да пада по гръб. Това не са спортисти-професионалисти. Това са просто силни мъже от населеното място - овчари, фермери, месари, производители на сирене… които не се бият за награда или пари. Искат само да покажат лични качества - сила на характера и тялото, която те ценят извънредно. Красиво и достойно - силни и горди мъже демонстрират силата и увереността си! И кравите се бият, като стопаните - докато едната започне да доминира. Но забележително е това, че те не се нараняват! Когато една от тези „главни“ крави започне да превъзхожда, битката приключва.

Силата и увереността се показват и при състезания за хвърляне на големи тежки камъни, както и при игрите със знамената.

Може би тази привързаност към силата и смелостта е останала от 16-ти век - когато по време на нищета и глад мъжете са отивали да служат като бойци на други господари. Швейцарските войници винаги са се славили с храбростта си. Виждаме ги и днес в традиционни облекла да пазят Ватикана от нападения и неочаквани атаки срещу Папата. Те се гордеят много с този си принос към света и с това признание. Затова Матерхорн е много скъп и важен за тях неизменен във времето символ на силата и стабилността.

Написа: Мария Василева

СПРАВКА: Матерхорн (на немски Matterhorn, на френски Mont Cervin, на италиански Monte Cervino), висок 4 478 м, е връх в Алпите. Представлява живописен остатък от скален блок, издигнат от движенията на земната кора преди 50 млн. години, когато са се сблъскали континентите Африка и Европа. Той е разположен на границата между Швейцария и Италия. Има вечни снегове и ледници. Матерхорн е най-късно изкаченият от високите алпийски върхове. Красивата пирамидална форма на върха може да бъде видяна от швейцарския град Цермат и от италианските алпийски градове Брьой-Червиния и Валтуранж.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: