Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 февруари 2015 г.

Не всички пловдивчани нехаем за българското национално достойнство, така грозно потъпкано от ботушите на Альоша и альошовците...



Няколко минути след като публикувах първо във фейсбук, а после и в блога си своя коментар относно това, че паметник на Левски, а не Альоша заслужава да бъде на най-високото място в Пловдив (виж: Малък тест за това що сме ние, българите: народ ли сме, човеци ли сме или пък сме...?!) ми се обади една дама и поиска разрешение да препубликува коментара ми в техния сайт; разбира се, дадох такова разрешение и след няколко минути там вече стоеше ето тази публикация:


Философът Ангел Грънчаров от Пловдив предложи паметника Альоша да бъде префасониран на Апостола на свободата Васил Левски.

Припомняме, че бившият тъмносин кмет Спас Гърневски имаше още по-радикално предложение - да се бутне паметника на Бунарджика.

Ето идеята на автора, която той популяризира в своя блог:

Мисля че дойде момента отново да поставя въпроса: не е ли време да се предприемат действия щото паметникът на съветския окупатор Альоша, който се извисява над Пловдив, над главите на всички пловдивчани и гости на града, да бъде основно преработен и от материала му да бъде създаден достоен паметник на Васил Левски?

(И по-нататък се препечатва целия текст от моя блог.)

Във Фейсбук представих тази препубликация с ето тия думи:

Нека да се знае, че не всички пловдивчани нехаем за българското национално достойнство, така грозно потъпкано от ботушите на Альоша и альошовците...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

СТЕФАН СЕВЕРИН
ФИЛОСОФ ЗАХАПА БОТУША НА АЛЬОША: Философът Ангел Грънчаров от Пловдив предложи паметника Альоша да бъде префасониран на Апостола на свободата Васил Левски. „Ще излязат ли против една такава идея за поставяне на достойно място на паметник на Левски - щото в момента, за срам на цяла България, миниатюрното бюстче на Левски стои долу, в ниското, в сянката на исполина Альоша, що е стъпил с ботушите си сякаш на главите на всички пловдивчани, на всички българи даже, а мнозинството от тях сякаш не усещат унижението и подигравката!”, пише в своя блог философът. И предлага тази нафталинена тема отново за размисъл. Господинът едва ли знае, че по една случайност преди 25 години аз първи написах / март 1990 г. в.Дума/, че някои демократични кръгове в Пловдив готвят събарянето на паметника. Четири години тази тема се дъвка и се прелива от пусто в празно. Що обществена енергия отиде по дяволите. Какви ли не налудничави идеи – една от които съвпада и с тази на философа, имаше: кроткият войник да бъде издялкан като бутилка кока-кола. Фирмата щяла да се трогне и да засипе Пловдив с пари. Най-радикалните предлагаха без никакво моткане да се взриви. Да, ама ще заминат и къщите по Бунарджика. Хеликоптер не може да го вдигне, щото това са десетки тонове, а вътре конструкцията е с метални пръти, дебели колкото ръката на тийнейрджърка. По-патриотично настроените предложиха войника да се дялка докато вместо ботуши, се получат цървули с навуща, войнишкият му плащ да стане ямурлук, а кепето калпак и да прилича на Левски. Имаше дебати, имаше препирни по вестниците...Дори най-грандиозната идея на избори за кмет бе на Спас Гърневски – той се закле, че ако го изберат, ще го срине. Е, избраха го , а Альоша си е все на хълма. И слава Богу, защото щяхме да повторим простотията на Евгени Бакърджиев с взривяването на мавзолея в София.
17.02.2015 - 14:44
2
Харесвам!
Отговор на този коментар
Пак ли?
Ангел Грънчаров - от искрящо червен комунист, до посинял от демокрация философ. Аман от тарикати! Оставете историята на мира!
17.02.2015 - 15:11
4
Харесвам!
Отговор на този коментар
умница
СТЕФАН СЕВЕРИН, не беше ли дописник на "дума", с най-гнусни статии след 89-та година??Ако е така, а мисля, че е така, от червен гъзомийник, ум не искам! Гранитното чудовища над Пловдив е срам за хилядолетния ни град и колкото по-бързо се намери решение за него, толкова по-добре за всички! Подходящ срок е 2019 година, когато Пловдив ще е столица на културата.
17.02.2015 - 15:19
4
Харесвам!
Отговор на този коментар
Стефан Северин
На "умница" съвети да даваш е все едно да даваш съвет на слона да полети! А за вкуса на моите статии има кой да дава оценки! Вярно,че те не се титулуват умници, но са почтени хора.
17.02.2015 - 17:00
5
Харесвам!
Отговор на този коментар
777
почтен комунист няма, както е казал великия Буров - комунист и коза нямат наяждане
17.02.2015 - 18:22
2
Харесвам!
Отговор на този коментар
88
След 9 ноември 1989 доста хора прописаха, разкриваха "смело", пъчеха се хероически на предишния режим. По-интересно е какво са писали преди 9 ноември,май. Ама не казват- просто скромно си мълчат.
А за Альоша- един референдум е най-подходящ.

Анонимен каза...

“Всяко тържество на България е смърт за Русия” –
Захари Стоянов

“…всеки честен човек, който може да мисли и да разсъждава що годе, ще се съгласи с нас, че най-големий ни неприятел днес е официалната Русия.” –
Захари Стоянов

Писмо на Васил Левски до Л. Каравелов :
“Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурко? Ако туй е тъй, то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.”