Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Нима и правосъдието с българска специфика се вдъхновява от поговорката "Гарван гарвану око не вади"?!



Новината за случилото се в Районен съд по моето съдебно дяло стигна даже до... Украйна - благодарение на измишльотината на "проклетите американци", наречена фейсбук (и интернет); ето по-долу реакцията на професор Константин Райда от Киев, той работи в Института по философия към Националната академия на науките на Украйна; в сътрудничество с него и неговите колеги издаваме международното многоезично издание на философското списание ИДЕИ; също можете да прочете и реакцията на моя колега Т.Марков - заедно с отговорите ми до тях двамата:

Тодор Марков каза: Ангеле, борбата продължава! Не може да ти отнемат правото да работиш по специалността си. Трябва ти квалифициран и опитен в такива дела адвокат.

Ангел Грънчаров каза: Адвокатът ми е много добър, много опитен и направи максималното - и дори свръх това. Тук проблемът не е в това, че другата страна е успяла да даде някакви свръхостроумни и силни доказателства, интересното е, че другата страна не се постара да даде каквито и да било доказателства! Или това, което те дадоха като "доказателства", бяха на нивото на махленски клюки. (Аз днес ще публикувам защитната им реч, като илюстрация, тя е шедьовър в това отношение!) Нали знаеш поговорката: "Не е важно да си намериш добър адвокат, важно е да си намериш познат съдия!", ето, тук явно се задейства този принцип. Жалкото е, че съдията не се постара да защити някак авторитета на институцията. Това е най-жалкото. Но тия неща изглежда у нас вече съвсем не важат даже и за съдиите. Както и да е. Ще обжалваме на по-високата инстанция, в Окръжния съд. Борбата продължава, нямам никакво намерение да я прекратявам - и съм изпълнен със силен борбен дух. Никакво малодушие не ми е присъщо в този момент! :-)

Constantine Raida каза: Этого и следовало ожидать... когда по каким-то причинам нельзя сказать правду по сути - цепляются за формальные вещи... В этом случае никак нельзя пропустить срок (дату) подачи касационной жалобы в окружной суд. Однако, в конечном итоге никакая госпожа (да и какая она госпожа вообще?!) не будет иметь право на манипулирование истиной и ее общественное и судебное осрамление - возможно и в общеевропейском масштабе - не за горами... Пускай ждет и в этом ожидании боится своего позора...

Ангел Грънчаров каза: Спасибо за отношение, дорогой друг Константин! У нас есть такая пословица (перевожу буквально): "Ворон ворону око не вадит", в смысле не будет вытаскивать его глаз, по болгарски: "Гарван гарвану око не вади". (Не знаю поняли ли меня из-за перевод?) Обидно то, что ответная сторона не постаралась дать каие-либо аргументы и доказательства, нет, я сегодня буду опубликовать их защитную речь, там ничего такого нет; и все таки судья присудила им дело. Конечно, мы будем жаловатся в Окружной суд. Потом, если понадобится, в Верховном. А в конечном счете - и в Европейский суд.

Борьба за справедливость будет продолжатся до восцарения самой справедливости. Мой друг (он тоже философ) вчера вечером позвонил и предложил в создавшейся ситуации пожаловатсь в правозащитную организацию, в Болгарском хельзингском комитете. Будем боротся. Дело не не только в том, что меня таким образом лишили преподавательских прав. Дело в том, что это поругателство над законом...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: