Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 4 март 2015 г.

За здравомислието - и против умствената патология на путинистите



В блога или сайта на Михаил Задорнов (известен естраден сатирик, който заради пари, предполагам, е станал нещо като пътуващ проповедник на кагебистката премъдрост и подлизурко на Путин) просто го попитах не го ли е поне малко срам заради това, което пише за убийството на Немцов (развива смехотворната по идиотизма си теза, че бил убит, видите ли, от... американците, с оглед да навредят на любимеца му Путя!); след като бях наруган порядъчно, се намери една руския, която ме поздрави за здравомислието.

Тази дума - здравомислие - скоро не я бях срещал и ме трогна. Решавам в този момент да пиша по така зададената тема, а именно що е здравомислие. Пълно е с хора, чието "мислене" е болнаво, импотентно, извратено, а виж, здравомислещи хора сякаш рядко се срещат.

Та ще опитам да определя и поясня що е здравомислие и как болното мислете се оздравява. Темата ми се вижда интересна и важна, живот и здраве да е, ще я поставя тия дни. За да не забравя за нея пиша тази бележка... да се подсетя...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

5 коментара:

Анонимен каза...

Здравомислието е изключително ценно и централно и във философско отношение понятие. Без здрав разум няма и не може да има философия, наука и познание. Затова и много научни теории трябва да се отхвърлят като ненаучни, понеже противоречат на здравия разум. Така например има ли нормален човек, който да повярва, че времето може да се „забавя“ или „забързва“, а пространството (т.е. нищото) да се „изкривява“ или разширява? И тъй като това е невъзможно, Теорията на относителността и космологията на Големи взрив трябва да се отхвърлят.

Или пък: съвместимо ли е ортодоксалното тълкуване на квантовата механика в смисъл например, че електронът е едновременно и тук, и там и че е както частица, така и вълна, със здравия разум? Естествено, че не и поради това в квантовата механика има нещо дълбоко сбъркано.

Можем ли да повярваме, че комунистите през 1989 се отказаха от комунизма и всички вкупом се превърнаха за една нощ в демократи? Кога в историята се е случвало подобно нещо: тирани от днес за утре да станат „добри“? Здравият разум каза, че това е невъзможно.

Вярно ли е, че след 1991 настъпи епохата на „вечния мир“ и либералната демокрация победи завинаги, както ни убеждава Фукуяма? Ами кога в историята е имало нещо, което да е било окончателно и завинаги? Здравият разум учи, че светът винаги се е променял и нищо не е оставало вечно и едно и също, че винаги е имало войни и няма причини да се мисли, че в бъдеще няма да ги има. Впрочем тях ги има и сега около нас на всяка крачка.

Това са само няколко примера, списъкът може да бъде продължен. Така че здравият разум наистина е ключов, когато размишляваме за света и без него много бързо изпадаме в безсмислено бълнуване.

Ангел Грънчаров каза...

Ако т.н. "здрав разум" (като под "разум" в случая се разбира разсъдъка, ума) бъде превърнат в окончателна инстанция, то това означава да не е възможен никакъв напредък в никоя област (щото "здравият разум" е навеки окован във формите на логическата необходимост").

Цялата поредица от Ваши твърдения съдържа ужасни глупости, сред които блясват най-вече ето тия:

Без здрав разум няма и не може да има философия, наука и познание. Затова и много научни теории трябва да се отхвърлят като ненаучни, понеже противоречат на здравия разум. Така например има ли нормален човек, който да повярва, че времето може да се „забавя“ или „забързва“, а пространството (т.е. нищото) да се „изкривява“ или разширява? И тъй като това е невъзможно, Теорията на относителността и космологията на Големи взрив трябва да се отхвърлят.

Анонимен каза...

Аз съм мислил много по тези въпроси и ще кажа обобщаващо следното: да, наистина често се изказва мнението, че светът може да е устроен контраинтуитивно и парадоксално от гледна точка на прословутия „здрав разум“. Човешкият мозък в крайна сметка е селектиран еволюционно, за да оцелява в джунглата, а не да се занимава например с наука и философия. Затова светът не е длъжен да се съобразява с умствените възможности и способности на човека. Поради това много неща, които за нас изглеждат странни или невъзможни, въпреки това може да са истинни и правилни. Все пак в историята на мисълта са се формирали принципи, без които не може да бъде правена наука в класическия смисъл на думата. Тук трябва да се споменат някои епистемологични принципи, както и законите на формалната логика. Разбира се, една теория може да съдържа парадокси, т.е. на пръв поглед изненадващи, неочаквани, но въпреки това истини изказвания. Истински противоречия обаче са недопустими, понеже отказът от логиката би бил равнозначен на отказ от науката. Светът може да е сложно устроен, но всичко сочи, че той НЕ Е УСТРОЕН НЕЛОГИЧНО. Изглежда, че той може да бъде разбран с помощта на емипрично-рационални критерии.

Предпоставките и следствията на споменатите от мен теории обаче са АБСУРДНИ и затова тези теории трябва да бъдат ОТХВЪРЛЕНИ. Разбира се, възможно е светът да е противоречив сам по себе си, но за да приемем това, трябва да има наистина много сериозни основания, а аз засега такива не виждам.

От Вашия пост обаче оставам с впечатлението, че Вие сте горещ привърженик на ТО, квантовата механика, съвременната космология и т.н. Вероятно всеки, който не приема тези теории, от Ваша гледна точка е „комуноид“, „другар“, „товарищ“, „пропагандист на КГБ“ и т.н.

Ангел Грънчаров каза...

Погледнете моята книга със заглавие УЧЕНИЕТО ЗА ЧОВЕКА И ФОРМИТЕ НА ДУХА, може да Ви се изяснят ония въпроси, които сега Ви изглеждат неясни...

Ангел Грънчаров каза...

Тази последната бележка

От Вашия пост обаче оставам с впечатлението, че Вие сте горещ привърженик на ТО, квантовата механика, съвременната космология и т.н. Вероятно всеки, който не приема тези теории, от Ваша гледна точка е „комуноид“, „другар“, „товарищ“, „пропагандист на КГБ“ и т.н.

можехте да си я спестите. Възприема се сякаш е писана от глупак, а Вие, чини ми се, не сте длъжен непременно да сте такъв... но ако държите да сте такъв, моля, изборът е Ваш... а мен да изкарате глупак е твърде тъпа идея от ваша страна...