Представена публикация

Човеци ли сме?

  Да помогнем на Любо ОЩЕ:   Ще помогнем ли за лечението на г-н Любен Воденичаров? Освен това смятам, че нашият "Картаген" - мас...

петък, 13 март 2015 г.

"Отвореното писмо на гражданина Грънчаров до съдия Иванова в защита авторитета на българското правосъдие" замина при адресатите си"Отвореното писмо на гражданина Грънчаров до съдия Иванова в защита авторитета на българското правосъдие" замина до адресатите си, с копия и до г-н Министъра на образованието и науката, до г-н К.Пенчев, Омбудсман на република България и до г-н Красимир Кънчев, Председател на Български хелзингски комитет.

Както забелязвате, публикувам някои свидетелства, доказващи този мой акт...Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

4 коментара:

Анонимен каза...

Грънчо за теб важи поговорката Луд омора не знае...

Госпожо Анастасова не се притеснявайте на него никой не му обръща внимание нека се излага всички само на вас вярваме.....

Анонимен каза...

Само така! С тях иначе не може, или те нас ще пратят в бездна, или ние тях. Само че... все има едно "но", нещо не ми съвпада с библейските закони и това ме раздвоява винаги при борбата за справедливост, не знам кога ще порасна духовно толкова, че да нямам колебания. При всички случаи обаче да изкарват вас ''необразован'' и "не ставащ за учител" си е невероятно безочливо и нагло. Има маса негодни преподаватели, но на тях дори дисциплинарно наказание не е налагано, а по параграф "некадърен" никой не съм чувала да е уволнен. Пазете си здравето, Господин Грънчаров, за повечето умове в образованието това, което искаме е или неразбираемо или разбираемо, но недопустимо, имат съображения. Успех от сърце!

Maria Vassileva

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря! Аз се оставям да следвам това, което, което Сократ навремето е определял като "демон", именно да слушам гласа на съвестта (по думите на Кант тя е Божий глас в душата на човека). Воден от тези съображения нямам колебания да правя това, което правя, въпреки всички рискове. Някак си малодушието, примиреността не са ми по вкуса. Затова съм такъв. На моменти се успокоявам, че природата ме е създала такъв неслучайно :-)

Райчо Радев каза...

Поздрави и успех. Имаш моята подкрепа. Смисълът на човешкия живот е неговото духовно битие.