Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 3 април 2015 г.

Майчице, и "психолозите" у нас искат държавата "да ги регулира" и оправи, майко мила!



Майчице, "психолозите" у нас искат държавата "да ги регулира", майко мила, вижте сами какви нелепици пишат само (прочети, ако имаш време за губене, великолепния документ!).

Ще си запазя правото да коментирам този великолепен документ. Нищо чудно да му отделя място и в своята книга, която пиша тия дни, тя е почти пред завършване, само не мога да реша в български условия кое заглавие е по-подходящо:

ЗА ЗДРАВОМИСЛИЕТО

или

ЗА НЕЗДРАВОМИСЛИЕТО

Като гледам какви неща са измъдрили "психолозите" в тази чудесна петиция, май второто заглавие е значително по-подходящо...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

5 коментара:

Анонимен каза...

Разбира се, че трябва със закон да се регламентира кой има право на лиценз и до къде. Не може да завършиш бакалавър и да отвориш кабинет, да правиш неща, от които не разбираш. Без да си минал 3 000 часа терапия. Навсякъде има критерии!

Michaela Tabakova

Ангел Грънчаров каза...

Това, простете, са глупости. Щом държавата почне да регулира тия неща (в науката, културата и пр.), се явява корумпираната държавна бюрокрация, заела се да регулира, и всичко отива по дяволите. Лиценз тогава ще се получава срещу подкуп. Истинското е: свободно пазарно регулиране, пазарът, талантът и клиентите решават всичко. Това е истинският път. Другото е мафия и олигархия, щото регулиращите държавни чиновници и въпросните "честни частници", водени от общ користен интерес, ще образуват една мафия и олигархия, както показват реалностите в другите, вече регулирани от държавата подобни дейности.

Анонимен каза...

В цивилизованите страни има законодателство, което определя правилата. В България има такъв законопроект по изискване на ЕС и разбира се по желание на общността! Клиничният психолог не може да прави друго освен да консултира, докато не получи диплома, която се дава от Международната психоаналитична асоциация или по психотерапия. Обучението е свързано с хиляди часове лична терапия и обучение, също и с огромни средства. Само дипломирани терапевти имат право да провеждат сесии.

Michaela Tabakova

Ангел Грънчаров каза...

Г-жо Tabakova, а кой, позволете да попитам, е дал "сертификат" и е "лицензирал" правоспособността за практикуване на основателя на психоанализата д-р Фройд?

Според мен за тия неща (държавна регулация, контрол от страна на чиновниците и пр.) държат особено много ония, които поради скромни качества или дори поради некадърност разчитат не на таланта и на всеотдайността си в своята работа, а разчитат само на въпросното листче хартия, наречено "диплома", "лиценз", "сертификат" и т.н. Какво Ви е мнението за качеството на обучението по психология в нашите университети, г-жо Tabakova?

А пък въпросните "професионални организации" на терапевти и пр. ще се превърнат неизбежно в мафии, които ще претендират за някакво монополно право върху пазара - понеже явно членуващите в тях не смеят да заложат на доказването на своите качества в една свободна конкурентна борба...

Анонимен каза...

Страхотен аргумент "фелдфебел" Грънчаров, както винаги градиш мъгляви замъци и се опитваш да пренасяш частни случаи върху реални проблеми. "Мъдрецо", когато дадена наука или дейност не съществува, е повече от нелепо да спекулиращ с липсата на регулатор за току що родала се или раждаща се дейност - има ли още наивници, да се съобразяват с подобни недомислици, използвани като аргументи от "философи І-ви клас" с огромен опит в инсинуациите и нескопосаното изкривяване на действителността (Зигмунд Фройд за гарнитура ли го използваш или за авторитет, да беше добавил малко сос "Фридрих Ницше" за овкусяване).

Albert Stoev