Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 22 април 2015 г.

В путинска Русия се води пропагандна война срещу самата същност на критиката като инструмент на свободното слово




Нямам намерение да изпитвам читателите с въпроса „познайте какво е странното в следващата информация”. Поради това отговарям в аванс: понеже руските шегаджии се съизмерват и шаржират Запада, дори на семантично ниво (имитирайки „Шарли ебдо”), „малката грешка” в това сравнение е във факта, че в руския случай става дума за защита на властта, а не са опозиционно поведение. Или пък става дума за опозиция срещу „чуждото влияние”, което си и класически примитивизъм, отглас от вековния шовинизъм и съветския болшевизъм.

Движение на поддръжници на руския президент Владимир Путин издава от 21 април сатиричен седмичник с карикатури и епиграми, осмиващи Запада, представяйки го като отговор на френския “Шарли ебдо”, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Първият брой на “Шарж и перо” (безплатен седмичник от 4 страници, забранен за аудиторията под 18 години) е изцяло посветен на събитията в Украйна, заяви Валерий Заборовски, говорител на движение “Антимайдан” при представянето на вестника. Движение “Антимайдан” обхваща мотоклубове, спортисти и ветерани. То беше създадено да противодейства на предполагаем бунт на опозиционните сили в Украйна, където преди година проруският режим на президента Виктор Янукович беше свален след масови протести на Майдана в Киев.

“Всички автори предоставят карикатурите и епиграмите си безплатно”, уточни Заборовски пред украинския културен център на пешеходна улица в Москва, където се предлагаше първия брой.

“В Украйна, както и на Запад, се води широка русофобска кампания. Но от наша страна, от страна на артистите, нямаше отговор на тази кампания”, обясни карикатуристът Михаил Серебряков, оформил челната страница на новия вестник.

Следващият брой ще е посветен на “петата колона” – израз, който Кремъл и поддръжниците му използват за опозицията в Русия.

Прокремълските сили решително осъдиха публикуването на карикатури на Мохамед във френския седмичник “Шарли ебдо”, мишена на джихадистки нападения, които през януари взеха общо 17 жертви, припомня АФП, цитирана от Медиапул.

Както се вижда, в Русия се води пропагандна война срещу самата същност на критиката, като инструмент на свободното слово срещу властта. Да осмиваш врага в защита на (уж) великата, непоклатимата, самодостатъчната, най-голяма (по територия) империя в света е жалка позиция. Само неразбирането на този факт може да е по-жалко, от тази великоруското чувство за хумор, па макар и то да е „безплатно” , както внушават участниците в руското проправителствено шоу. (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: