Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 1 април 2015 г.

Тема за размисъл и за дискусия: траки ли са основателите и създателите на Византия?

ИЗМАМАТА НАРЕЧЕНА ВИЗАНТИЯ И ДЕМОНИЗИРАНЕТО НА НАШИТЕ ПРЕДЦИ!


constantinople1
Много хора изпадат в екстаз като чуят за Византия и византийско изкуство. В мислите започват да блуждаят представи за красота и благородство. Някои смятат дори, че гърците са създателите на всичко хубаво в столицата на Източната Римска Империя. И не само това, има такива, които искрено вярват, че Византия е гръцка държава.
Едва ли има по-голяма заблуда от свързването на гърците с основаването на Константинопол (Византион) и неговата култура. Понятията Византия и византийци са изкуствени. Названието Византия като синоним на ИРИ е измислено през 1553 г. от немеца Йероним ВолфСамата държава Гърция започва съществуването си едва след 1830 г. Преди да бъде зарината с пари и помощи от американски и западноевропейски идеалисти, Гърция е бедно, тъжно място, обитавано от жалки хора с нисък морал, както отбелязва Марк Твен в своя книга. (ОЩЕ >>>)

ВЪПРОС ЗА ДИСКУСИЯ от мен, А.Г.: Дали пък и тук нямаме работа с един исторически мит, сиреч, с една лъжа? Става дума за мита за това, че гърците били основоположниците на европейската култура...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Всичко това си е така и то между другото може да бъда нaмерено и прочетено подробно в книгата на бачо Волен-Болен Сидеров „Основи на българизма“, която ако изключим пръснатите тук-таме крайни националистически заклинания и изхвърляния си струва да се прочете, вероятно са му помагали историци или направо са я писали, може би срещу заплащане.

http://www.pc-freak.net/files/Osnovi-na-bylgarizma-Volen-Siderov.pdf

Колкото до приноса на (класическа) Гърция за европейската цивилизация, според всичко, което знаем до момента би било некоректно да го отричаме, макар че аз винаги съм открит за алтернативни теории и виждания, стига да са сериозни и аргументирани (затова и не приемам много от уж утвърдените научни теории). Но дори да признаваме заслугите на древните гърци, трябва да сме наясно - а това не се знае от мнозина, че СЪВРЕМЕННИТЕ ГЪРЦИ НЯМАТ АБСОЛЮТНО НИКАКВА ГЕНЕТИЧЕСКА ВРЪЗКА С ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ. Те са една славяно-албано-турска смес и съвсем случайно населяват тази територия.

Анонимен каза...

Стига с тия траки. Това е бил варварски народ на добри воини с красиви произведения на изкуството. Не може да се мери с културата на ахейците и древна Елада. Както и средновековна България е много далеч от Византийската империя. Както и днешна е далеч от Гърция.
Стига тупане в космясалите гърди. Дали сме на света киселото мляко, туй ще ни е.